Hoppa till innehåll

30-06 eller 308


miss_winchester

Recommended Posts

vi kan sitta och diskutera om .308 eller 30-06 hela året långt, och vi kommer komma fram till samma sak: det är inte kalibern som avgör, det är hur bössan är byggd. du kan ha en svinlätt .308 och ha samma rekyl och uppslag som en lätt .30-06. .308an är något mildare i rekylen överlag, fine, men alla svenska vilt går att jaga med 6,5x55 (väl klent för björn i mina ögon), och då är väll kalibervalet helt ovesäntligt? vill du ha en bra älg/björn/vildsvinsbössa utan speciellt mycket rekyl: kör en 8x57 JS (eller annat bakom siffrorna) och en bra bakkappa, vill du ha en renodlad precisionsbössa: köp en .308a. jag har en .30-06 och det vart den kalibern endast för att bössan råkade vara i den och inte i .308.

nu vart det mycket upprepningar, men hoppas ni fattar vad jag vill komma fram till :lol:

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

men alla svenska vilt går att jaga med 6,5x55 (väl klent för björn i mina ögon), och då är väll kalibervalet helt ovesäntligt?
Är det dags att börja disskutera 6,5 nu då? :rolleyes:;) ,jag anser att den räcker gott och väl till björn :D
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

I de allra flesta kaliberdiskussioner så hamnar vi ofta i ganska svepande argument som "308 win duger inte på lite längre håll" eller "30-06 är för grov för rådjur" eller kanske ännu vanligare "jag har en 30-06/308win/8x57 IS och det är den optimala kalibern eftersom jag använder den" :rolleyes:

Det kan måhända vara en god tanke att försöka fundera lite kring de skillnader som finns och fundera på vad det är man söker för något. Rent generellt håller jag med om att det är viktigare att hitta ett vapen som skytten trivs med än om det står 308 win, 30-06, eller 8x57 på pipan men det hindrar oss såklart ändå inte för att diskutera de olika kalibrarnas företräden. Eftersom den ursprungliga frågan gällde skillnaden mellan 308 eller 30-06 så skulle jag ryggradsmässigt svara att skillnaden mellan dessa båda patroner är ca 40m. Med det menar jag att den hastighet en kula skjuten ur en 308 win har på 100m kommer samma kula skjuten ur en 30-06 att ha på ca 140m, med en del laddningar kommer skillnaden att bli mindre än så men det kan vara ett vettigt riktvärde. När avstånden blir längre kommer skillnaden att minska men beroende på laddning kan man med fog påstå att du kan skjuta på 30-40 meter längre avstånd med en 30-06 än vad du kan göra med en 308 win.

Priset för denna vinst är givetvis en högre rekyl samt en lite sämre ekonomi i skyttet, när det gäller rekylen så är den drygt 20% högre i en 30-06 än vad den är i en 308 win om vapnen är identiska. För handladdaren är den enda skillnaden att 30-06 kräver ca 20% mer krut men eftersom komponenterna i övrigt är identiska så blir kostnaden inte så stor. Nu var det ruggigt länge sedan jag köpte någon fabriksladdade ammunition men jag föreställer mig att 30-06 ammunitionen är lite dyrare än vad 308 win ammunitionen är.

För egen del så finner jag ingen njutning i att utsätta mig för mer rekyl än vad jag anser mig behöva så för mig känns det OK att ge upp 40m i längsta teoretiska skottavstånd mot att få mindre rekyl och lite billigare ammunition.

Henrik

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

  • 2 years later...
Gröna jägar´n

Tjena här är en riktig gröngöling, jag har precis tagit examen samt ropat in en Beretta Sporting 686.

Nu går jag i tankarna att inhandla en Remington 700 WTR den med 3 kantig pipa.

Men som många andra så är jag kluven mellan 30-06 & .308.

WTR är .308

Men jag har även spanat in en Sauer 101 Classic XT samt en Sauer 90 select

dessa med 30-06.

Det jag undrar är eftersom jag är en färsking kommer 308:a att göra jobbet om jag jagar gris?

Eller är det 30-06 som gäller?

Tacksam för svar.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Varför skulle den inte göra jobbet? Kalibern är klassad som klass 1. Det är en populär kaliber= många användare= funktionell.

308w billigare skott och mindre rekyl. 30:06 dyrare skott lite mer anslagsenergi och mer rekyl.

Det finns ett par tips. Bra optik, ett ok gevär och en kaliber du behärskar att skjuta med. Jag personligen tycker det bösspaket du angett är fullt funktionellt. Har som sagt själv haft en vtr. Dess nackdelar är (min iaf), ganska tung, rostar relativt lätt och otroligt ful. Dess fördelar att den sköt jävligt tätt och bra. Billig.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

.......

Det jag undrar är eftersom jag är en färsking kommer 308:a att göra jobbet om jag jagar gris?

Eller är det 30-06 som gäller?

Tacksam för svar.

 

Beror på.... Vilken färg har du på strumporna?

 

Har man ljusa strumpor funkar bara 30-06.

 

/T

  • Like 2
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Aj aj, Tur att jag alltid har svarta strumpor för jag har en 308, skjutit både gris, älg, bäver och rådjur. alla dog.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Svarta strumpor? Jag har fått bäst effekt när jag har haft grön underställströja och svarta långkalsonger. Strumporna har jag inte reflekterat över. Får bli en utvärdering under hösten...

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

vänta nu, är inte en 30-06 lika obligatorisk som 6,5x55 i den svenska vapengarderoben :happy: 

 

Förlåt, men det är en fråga om tycke och smak. Allt svenskt vilt faller för kalibern och de man nog ska fundera kring är vad man avser avfyra och i vilka mängder. Skillnaderna har redan beskrivits i tråden och om ingen redan lämnat detta tips så gör jag det nu: åk till en skjutbana innan du sällar dig till högen med licensväntetid. På skjutbanan finns det garanterat någon som skjuter 30-06 och säkerligen även någon som har en 308win. Ber du snällt får du säkert provskjuta. Efter några avfyrade skott känner du nog vilken väg du ska vandra. 

 

Själv valde jag 308win, 6,5x55, 270wsm och kaliber 12 med över och underliggande pipor. Men först av dem alla var 308win och den fyller sitt syfte nog så väl.

 

M

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Å jag valde .30-06 för jag e van med lite längre handrörelser till vardags... ;-)

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Å jag valde .30-06 för jag e van med lite längre handrörelser till vardags... ;-)

 

Jag är van sällskap, så fjollåttan duger till mig.

 

-- Mats

  • Like 2
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Jag är van sällskap, så fjollåttan duger till mig.

 

-- Mats

OT men...

Gissar nog du precis som alla andra gjort din beskärda del av mantelrörelsen både före och efter du fick sällskap.... ;-)

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Nej för fan, jag är heeeeeeeeeelt oskyldig. Möjligen att jag skakat den häftigt nån gång efter nåt toabesök...

 

-- Mats

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

 Nu e de ju så , att 308 använder vi bara i ksp58 ,30-06 är ju hur mysig som helst när den lyser upp skogen och gör en blind ett tag efter ett grisskott i natten, 

11,7 g oryxer funkar ju hur bra som helst i trettinollsex på det jag skjuter , rekyl är ju dessutom rena njutningen en fredag/lördagskväll( nä jag har ingen kär... längre)

Blir lätt fascinerad när jag läser om älgskytte på 2 och 300m + , finns det så stora marker ??? nu bor ju jag i den sydligaste änden av Svarje så här hade man väl skjutit genom både enoch två grannmarker på den älgen !!

 

tänkte bara delge er lite värdelöst vetande  :tongue:

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Jo, det finns olika ammo.

 

Med förra trenollåttan sköt jag fabriksladdad Sako HH på älg, 180 grainaren gjorde 800 m/s ur min 60 cm långa pipa. Kompisens .30-06 matades också med fabriksladdad Sako, samma kula, och gjorde 790 m/s ur hans 60 cm långa pipa.

Den klara fördel du pratar om är - i praktiken - minimal. Pratar vi kortare piplängder som blivit poppis i samband med dämpare så är det ovanstående exemplet närmast regel: den större patronen är långsammare eller som bäst lika snabb, givet fabriksladdningar. Det enda "övertag" man får är lite mer rekyl och en sjuhelvetes mynningsflamma/knall. Läs gärna Håkans test med .308, .30-06 och .300 WM i samma system...

 

Teoretiskt är övertaget odiskutabelt: med optimerat krut och ett givet maxtryck kommer en större patron alltid, alltid, alltid vara snabbare än en mindre - men verkligheten är sällan optimerad och given.

 

Om bössan jag ville ha/trivdes med/hade råd med var var kamrad för .308 så blev det en .308, om den var kamrad för .30-06 så blev det en .30-06, svårare än så är det enligt mig inte att välja. Köper jag nytt och priset är lika skulle jag välja .308 eftersom den har dessa gigantiska fördelar gentemot storebror:

1) Jag sparar flera öre per patron då jag laddar själv

2) Pipan är bara 51,2 grader mot 52,1 grader efter två serier på älgbanan

3) Istället för att repetera slutstycket en sträcka av 300 meter varje år behöver jag bara repetera 286,4 meter

4) Skillnaden i rekyl gör att min högeraxel kommer fungera felfritt två timmar till under min livstid

5) Skillnaden i patronvikt gör att jag kan bära med mig 6% mer ammo upp på berget när zombierna kommer

 

-- Mats

Det var en lång och övertygande replik !

180 grains ammo verkar funka bra i 308 om inte ganska optimal kula vikt men för 3006 vill jag påstå att 150-165gr är mer av den optimala verkan vad gäller anslagsenergi (och kulbana). 3006 hystar ju även iväg lite tyngre (200+) pilar någorlunda väl om stigning tillåter!

 

Förövrigt är jag grymt trött på 308 efter så där 20-30.000 plugg :P nä ngt annat vill jag ha i älgskogen :)

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne ...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Läser
  • Användare som läser detta    0 medlemmar

    • Inga registrerade användare tittar på detta sida.
×
×
  • Skapa ny...