Jump to content
https://www.Reservdelar24.SE


https://www.AUTOdoc.SE
Henrik

Hur ser era drevjaktsbössor ut?

Recommended Posts

Henrik

Hej i höstmörkret,

när jag idag var ute en sväng för att lufta min dubbelstudsare på blandjakt (målet var en älgkalv men resultatet blev två rådjur) stod jag i vanlig ordning och filosoferade kring vapen, jakt och skytte...

Jag funderade kring det här med drevjaktsbössor och vad det egentligen är? Under årens lopp har jag kommit till slutsatsen att skillnaderna mellan våra vanligaste klass ett kulkalibrar är i stort sett försumbar i varje fall om vi pratar om resultatet på klass ett vilt. Jag är den förste att hålla med om att det är skillnad i skottverkan mellan en 6.5x55 och en 9.3x62 (det vill säga att djuret visar tydligare skottecken med 9.3x62) men i slutändan är effekten i stort sett den samma, med ett hål igenom lungorna är jakten över... ;)

Men vad som däremot skiljer en jädra massa är hur våra bössor ser ut och hur de funkar, själv är jag mycket road av dubbelstudsare och enkelskottare men det innebär ju inte att jag kommer att använda dem på samma jakter. Som före detta militär prickskytt gillar jag att roa mig med att perforera pappmål på lååånga håll med stabila bössor men dessa bössor passar knappast på ett drevjaktspass.

Samtidigt kan man komma fram till i det närmaste optimala drevjaktsbössor från flera olika perspektiv men för mig innebär konceptet, små smidiga bössor med god balans och "förighet". Jeff Cooper definierade ju en gång i tiden sitt "Scout rifle" concept runt liknande tankegångar (men med ett annat siktessystem) d v s bössor runt en meter och som väger kanske 3.5 kg klappat och klart.

Jag pratar givetvis om en klass ett bössa och vill gärna ha tillgång till flera skott med hyfsat snabb omladdning.

Det finns en massa olika lösningar på detta, allt efter tycke och smak. Möjliga alternativ är ju allt från halvautomater, pumprepetrar, bygelrepetrar till cylinderrepetrar och dubbelstudsare...

Själv har jag efter att tidigare ha använt en Blaser r-93 i 9.3x62 numera allt mer gått över till en liten lätt dubbelstudsare i 8x57 JRS men på senare tid har vi ju sett ett par andra alternativ här på jaktsidan som (enligt mig) skulle fungera utmärkt.

Jag tänker då bland annat på Kindbo's 358 win men även på mr Fiberclass 7x57:a det verkar ju i båda fallen vara små smidiga studsare med tillräcklig kraft för allt klass ett vilt.

Vad har ni andra för tankarrunt detta ämne och hur ser era lösningar ut?

Henrik

post-376-1131214610_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kindbo
Jag tänker då bland annat på Kindbo's 358 win men även på mr Fiberclass 7x57:a det verkar ju i båda fallen vara små smidiga studsare med tillräcklig kraft för allt klass ett vilt.

Vad har ni andra för tankarrunt detta ämne och hur ser era lösningar ut?

Henrik

Eftersom du refererar till bl.a min bössa skall jag visa er lite bilder på den som smeden själv har tagit, vilken för övrigt inte bara är en mycket duktig vapensmed utan även en skicklig fotograf som ni ser på bilderna nedan... -När jag skickade dessa bilder till min polare som studerar på annan ort än där jag är belägen blev denne alldeles till sig av avund.... ;) ;D-

normal_.358w%207.jpg

normal_.358w%205.jpg

normal_.358w%204.jpg

normal_.358w%208.jpg

normal_.358w%202.jpg

Håller på med break in som bäst, när den är avslutad skall bössan få visa vad den går för....... ;) 8)

Nä, nu skall jag ha mig en whiskypinne.....

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kindbo
Kindbo!!!!!

Du kan ju inte bara visa upp godiset utan att berätta mer om pangen.

Ser ut som en Remington eller tar jag helt fel? Recknagel korn? Sikte? Aimpoint i vad för sorts montage?

Eftersökslampa?? Piplängd? Kaliber??

Vapnet är byggt på en Rem 7 LSS som köptes ny för att överlämnas till  Håkan Spuhr som har förädlat denna standard bössan till en underbar liten skapelse....

 • [li]47cm rostfri Lothar Walter pipa i tunnaste pipprofil kammrad för godingen .358W.[/li]
  [li]Aimpoint 7000 i vridmontage.[/li]
  [li]Recknagel öppna riktmedel, kornet påmonterad med ring.[/li]
  [li]Rembygelring på pipan samt ett rebygelfäste på kolvkammen för att kunna bära bössan på magen.[/li]
  [li]Trycket justerat till runt kilot.[/li]
  [li]Systemet samt pipan är blånerat/oxiderat[/li]
  [li]Eftersökslampan på bilden är inte min även om jag har en likadan, jag letar nu efter en warnering av snabbmontagetyp för 11mm laxspår. Ringen skall som bilden avslöjar användas för att fästa min sure fire. Hör av er om ni vet om en till salu då de slutat tillverka dessa!
  [/li]
  [li]Ett nytt underbeslag i svart utförande är på väg.[/li]

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Håkan Spuhr

Egentligen bör man nog skilja på drevjaktsbössor och hundförarebössor/eftersöksbössor.

För många blir det samma vapen, men det som är optimalt för hundföraren är inte nödvändigtvis optimalt för den som "bara" går ut till passet. Å andra sidan beror det väldigt mycket på hur långt ut det är till passet.

Vad gäller kaliber för båda kategorierna så tycker jag att .358 win eller 9,3 är tämligen optimalt.

Jag tycker inte att magnumfamlijen är optimalt då det egenligen inte skjuts på långa håll så magnumpatronernas fördel är väldigt liten eller kanske till och med obefintlig. Normalt sett skjuts det på drevjakt sällan över 100 meter, inte sällan är skottfältet inte speciellt rent.

Skillnaden mellan hundförarebössa och drevjaktsbössa blir då att drevjaktsbössan gärna kan vara lite tyngre. Medan hundförarebössan iallfall för min del skall vara så lätt som möjligt.

Här är bild på min egen bössa, inte optimal och så som jag skulle gjort det idag, men jag trivs med den även om jag suktar efter en liknande bössa som Kindbos....

1. . 358 Norma Magnum

2. 52 cm pipa

3. Öppna riktmedel vilket används så fort det är dåligt väder( och optik är nära oanvändbar), och det innebär inte sällan 50% av  årets jakter

4. Växlar mellan Aimpoint och SuB 3-12X42 i Apel/Recknagel vridmontage.

5. Rembygeln på samma sätt som kindbo då jag alltid bär bössan på magen med pipan nedåt i extra lång rem.

6. Montecarlo kolv ändrad till rak classisk så jag slipper känna kikaren i huvudet.

7. Hade ett tag en Dakota Winshester m70 säkring på den men har nu satt dit en vanlig mauser m98 flaggsäkring på den då jag hatar m70 säkringen som hela tiden osäkrar sig själv när man rör sig i tät terräng (världens osäkraste säkring), När jag har kikare på bössan använder jag sidosäkringen, men det sker bara på pass.

MVH Håkan

img410393f0b5da5.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mr Fiberclass

Kindbo - klart du skall köpa 9,3:an! Som fäste på min 9,3 har jag skaffat Leupolds QR bas med lägsta ringen. Det är det lägsta skottfasta montaget som går att få till Sako undantaget Sakos gamla superlåga fästen så satsa på det! Jag har en Zeiss V 1,5-6x42 och den får plats med en knapp millimeter när.

Som Håkan skiljer jag på passbössor och hundförarbössor. Min 9,3 är tänkt som det senare men passar (:-)) bra som passbössa med för de riktigt trånga passen då de öppna riktmedlen också kan användas. Just nu har jag annars min .338 Fiberclass (fd .375) med en Zeiss V 2,5-10x50 som passbössa. Den klarar allt från 25-250m skotthåll. Såsmåningom kommer en Sako AV Custom i .458 WinMag med en Zeiss C 1,5-4,5x18 att få tjäsntgöra som passbössa för de korta och trånga passen. Piplängd 47cm och i övrigt som min 9,3x62. Jag var bara tvungen att ha en .458-kalibrig bössa!

Nedan en bild på 9,3:an (med Sako Ringmountfästen)

post-140-1131268544_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
dptrapper

Nu jagar jag inte vidare mycket drejakt pgs av drevhundsbrist men skulle inte en pump tex en remington i 308 eller 30-06 vara ganska idealisk som drevjaktsstudsare?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Henrik

Hej igen,

jag håller med om att det är skillnad på passbössor och hundförarbössor.

Jag går själv på en hel del eftersök och då är det viktigaste att bössan är smidig att bära för det blir som regel till att gå igenom alla markens granplanteringar och kärr innan eftersöket är klart.

Passbössor (för mig) innebär att man sitter på ett i förväg förberett pass med torn eller i varje fall skottfältsröjt. Oftast har man då lite mer tid på sig (om passen är rätt placerade ;) ) Då funkar det bra även med lite större bössor med högre kikarmontage etc...

Men när jag tänker på drevjaktsbössor handlar det om den typen av blandjakter där skottillfällena dyker upp snabbt och från oväntat håll... Då är det viktigt för mig med en bössa som passar som en hagelbössa, d v s den skall snabbt komma till axeln och väl där skall den redan peka på målet...

(Jimbo, jag vill bara passa på att medela att nästa generations jägare sitter i mitt knä när detta skrivs, en 2 veckors pojke  ;D)

Henrik

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kindbo

Håkan och Ola har nog rätt i att man skall skilja på hunförar- samt passbössor. Skytten som blir utkörd och hämtad vid passet behöver knappast en nätt och smidig bössa, denne skall nog satsa allt på de skjuttekniskt bästa lösningarna.

Rör man sig mycket under jakten däremot då blir det extremt klumpigt med en tung varmintstudsare, jag vet....

De senaste åren har jag envisats med min Rem 700 VS i .308w vägandes 4,7 på drevpassen. Jag har försökt avlösa min VS, jag har testat en rad andra studsare som tex sako 75 i .338wm och 9,3, mannlicher classic am, Blaser R-93 i .308w och 9,3 samt

Sauer 202 och först nu har jag hittat/byggt mig en som har alla förutsättningar för att passa mig som handen i hansken.... ;)

Enda kompletteringen som jag kan komma på är en kikare för de tillfällen aimpointen/öppna riktmedlen känns klena.

På drevjakterna jag håller till på sitter jag ungefär 50-50 på pass kontra går med hund, det är heller inte ovanligt med kuperade partier på markerna som skall drivas igenom. Med detta i åtanke vill jag ha min drevbössa precis som en hundförarbössa.

Helt klart ett intressant ämne som tål att diskuteras. Sen är det alltid trevligt med bilder då de många gånger förklarar saker och ting betydligt bättre än en text.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Håkan Spuhr

Som ett förtydligande vill jag nämna att jag använder samma bössa som drev och hundförarbössa.

Men den ser inte ut som den skulle gjort om jag skulle skruvat ihop den idag.

MVH Håkan

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kindbo
Som ett förtydligande vill jag nämna att jag använder samma bössa som drev och hundförarbössa.

Men den ser inte ut som den skulle gjort om jag skulle skruvat ihop den idag.

MVH Håkan

Hur skulle du tänka/bygga en drevbössa idag om du fick välja och vraka?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Håkan Spuhr

Som din tror jag, möjligen byggd på kort 98 mekanism............... med flaggan kvar.

JAg skulle själv inte hålla mig med drev och hundförarbössa separerade från varandra utan det hade och är samma bössa.

Helt enkelt därför att man nästan alltid driver och står som passskytt på samma jakt och jag försöker undvika att ha två bössor med mig.

MVH Håkan

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kindbo
Som din tror jag, möjligen byggd på kort 98 mekanism............... med flaggan kvar.

JAg skulle själv inte hålla mig med drev och hundförarbössa separerade från varandra utan det hade och är samma bössa.

Helt enkelt därför att man nästan alltid driver och står som passskytt på samma jakt och jag försöker undvika att ha två bössor med mig.

MVH Håkan

Ett bygge på en kort M98 låter intressant! Kanske inte det enklaste att hitta bara, liknande kopior finns ju iofs lättillgängliga typ ruger 77:a.

Kanske en brno 601:a.....

Jag kan skriva under på att det är högst otrevligt att ha en bössa liggandes medans man är på pass, jag vill helst ha bössan i nävarna eller i skåpet, helst mellan nyckelbenet och axeln... ;) ;D

Kan bara föreställa mig responsen om någon skulle få sin bössa stulen från tex bilen medans man är på pass.....

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Håkan Spuhr

Korta 98 lådor är otroligt ovanliga.

Vad jag vet bara mauser som tillverkat dem och väldigt få.

MVH håkan

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hipshot

Går mest med hund känns det som och har funnit att min Finnlight funkar utmärkt därvidlag. Lite fundersam dock, provsköt den på 220 m med hemladdad 9 grams Accubond i kal .308 och kulan föll runt 20 cm nästan. Har kanske lite väl dåligt överslag på hundra men att den trillat så pass kändes inte skoj.. Har förövrigt samma bössa när jag vakar gris och på den sitter ett fast monterat 3-12x56 sikte med en söt liten röd prick mitt i hårkorset. Lite sugen på en Sako Battue i 9,3x62 men de är nog rätt svåra att få tag på så det får vänta.

Mvh!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Farbror Merkel

Själv använder jag min Merkel KR1 (9,3x62) som både hundförarbössa och drevjaktbössa (102 cm lång och ca: 3,5 kg inklusive kikasikte).

normal_Ko.jpg

/Roger

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mad Mike

Mmm har gått och sugit på det här en stund och kommer fram till följande för min del.

Bössan får inte vara piplätt och viftig då det vid drevjakter ibland förekommer snabba frihandsskott mot stillastående vilt.Hellre då något piptung.

Den får inte heller vara baktung och trögstartad samt svårsvingad.

Branta pistolgrepp vill jag ha då de alltför flacka ger dålig "styrning" mot markvilt.

Min pass och drevjaktbössa

Mr%20Mauser230612.jpg

Min bössa i kal 9,3x62 balanserar över främre lådskruven och väger 4,5 kilo vilket tillsammans med den raka kolven gör att rekylen är väldigt hanterbar och ger mig möjlighet till snabba kontrolerade uppföjningsskott.

Förmodligen faller den nog inte alla i smaken men jag har hittat någorlunda rätt efter många bössor i många kalibrar.

/Micke

Share this post


Link to post
Share on other sites
Henrik

Hej,

det är kul att det finns så många intressanta tankar kring detta ämne. Min ursprungliga tanke handlade egentligen inte om passbössor utan om bössor som dels är lätta och smidiga att bära och utan som dessutom är optimerade för snabba skott på korta till medellånga håll.

Jag sitter en del som skjutledare och skjutinstruktör vid olika kulskyttetillställningar och kan konstatera att det förekommer en hel del bössor som funkar utmärkt på älgbanan men när vi skjuter lite mer "praktiskt" d v s under tidspress eller på mål som är ovan och som inte rör sig på räls dyker det upp en massa problem.

Många jägare har bössor med kikarsiktesmontage som gör att de har svårt att få en riktig siktesbild när det går undan eller kolvar som är för långa etc...

När vi till exempel skjuter det jägareförbundets så kallade "björnskyttemärke" upptäcker man för det första att det är ett ganska lurigt prov. Men efter att ha organiserat dylika skjuttillställningar under ett par år slår det mig hur ofta det är problem med utrustningen vid den här typen av skytte, det är väldigt vanligt att skyttarna inte kommer till skott av en massa olika anledningar.

När man sedan börjar skjuta på rullande bildäck etc. blir denna trenden ännu tydligare.

Detta var väl i och för sig en utveckling av ämnet men det var också en förklaring till vad jag tänkte på i den ursprungliga frågan.

På många håll i vårt avlånga land börjar den jaktliga vardagen ändra sig, för tio år sedan var det ovanligt med studsare på rådjusjakt utan den vanligaste beväpningen var hagelbrakaren. Men i takt med att både gris och hjort blir allt vanligare och att älg och rådjursjakterna allt oftare sammanfaller har i varje fall min beväpning ändrat sig. I dag är det allt oftare ett kulvapen som gäller även för rådjuren.

Detta kräver i mina ögon kulvapen som fungerar för detta lite snabbare och mera "instinktiva" skytte.

Att jag föredrar lite smidigare, kortare och lättare bössor med bra balans för detta skytte handlar nog mest om tycke och smak och det fina med sådana här forum är ju att vi alla har olika uppfattningar och erfarenheter och med ett öppet sinne kanske vi kan lära oss lite av varandras erfarenheter  ;)

Henrik

Share this post


Link to post
Share on other sites
orjant

Jag använder en kortad (50 cm) Husqvarna 98, kaliber 9,3X57, med rödpunkt till drevjakt. Det blir sällan skott längre än 50 m och det blir oftare skott inom 10 - 15 m därav rödpunktsiktet. Bössan är otroligt lätt och smidig, det blir nästan som att skjuta med en hagelbössa. Rekylen är inga problem, tycker att min 30-06 Sako Hunter har en "hårdare" rekyl.

För mig är detta en perfekt vapen då jag jagar mycket hjort och gris vilket ofta innebär snabba skott på korta håll.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mr Fiberclass

Henrik - med din kravspec borde inte en dubbelstudsardrilling med Zeiss Rödpunkt vara det optimala? 2x8x57JRS/20-76 tex med en avtryckare som betjänar båda kulpiporna samt den bakre för hagel? Jag skulle gärna ha en sådan men det är för dyrt...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Henrik

Ola,

jag försöker undvika att skjuta rådjur med hagel om jag har ett val, vilket inte alltid är fallet.

Utav den anledningen har jag gjort mig av med min drilling, men jag skall erkänna att jag funderat i dina termer men de dubbelstudsardrillingar som jag har kännt än så länge har varit riktiga järnspett...

När det gäller sikten har jag numera några stycken lågförstorande tyskar med belysta riktmedel. På 9.3:an sitter det ett Zeiss Variopoint 1.5-6x42 och på dubbelstudsaren sitter det ett Helia CSX 1.1-4 och de har båda två varit alldeles utmärkta.

För den här typen av jakt vill jag ha riktmedel som jag ser utan att behöva titta på dem :P d v s jag vill ha fokus på målet men ändå se riktmedlet tydligt. Det är lite svårt att förklara men du vet säkert vad jag menar.

En god vän till mig skaffade för ett par år sedan en remington seven custom mod / MS i 350 rem mag. Det enda han gjort med den bössan är att sätta in ett höjbart kindstöd och montera på en belyst Swarovski 1.5-6x42, den bössan är mycket nära det ideal som jag strävar efter för en snabb och smidig hundförar/drevjaktsbössa även om jag kanske hellre hade tagit en 358 win i en så kort pipa.

Men jag är ganska nöjd med min dubbelstudsare, det som måste åtgärdas är kolven men det har jag ju redan berört i ett annat inlägg. Problemet är givetvis att hitta en kolv som fungerar till både kikare och öppna riktmedel vilket inte är helt enkelt. Men jag  tittar på alternativ för att höja riktmedlen samtidigt som jag höjer kolven, jag lurar på att fixa till en lösning med en jaktdiopter typ "ghost ring" som monteras på den bakre plattan till vridmontaget. Då hamnar jag i och för sig i situationen att även kornet måste höjas för att det skall stämma så vi får väl se hur jag gör i slutändan. Som vanligt är det en massa tankar och projekt som skall förverkligas...

Henrik

Share this post


Link to post
Share on other sites
Beretta

Vet inte om jag fattar fel eller om jag är dum i skallen..

Men hur bär ni bössan runt halsen?

Kan ni ta ett kort och visa mig. ???

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...