Jump to content

Krashad svan...


Recommended Posts

Wizard

Var ute med hundarna i dag när Nova markerade ordentligt.

Såg inget själv mer än vad jag trodde var en bit ensilageplast på åkern men hon var envis så vi gick dit och kollade.

svan.jpg

Den har inga märken på kroppen och såg i övrigt ut att vara i riktigt god kondition.

Jösses vad tunga de var... Många kilon mer än mina skånegäss!

Nova var skitlycklig eftersom hon trodde det var jakt men hon fick inte nafsa på svanen ifall det var någonting obra på/i den.

Det enda jag kände var att den var lite "glapp" i nacken men det fanns inga bitmärken på den och de kanske skall vara så?

Jag har paketerat och fryst den under tiden som jag bestämmer mig vad jag skall göra med den.

Mycket vackert djur faktiskt!

Har en gång sprungit på en hel flock med döda svanar utanför Sturkö i Karlskrona men de var i får dåligt skick för att kunna skickas in på analys. Detta är bara en individ och även djur dör ju som bekant. Den hade redan rigos när jag hittade den så jag kunde inte titta ner i halsen på den för att se färg på tungan osv.

p.s Det är ett rejält stort bord jag har lagt den på skall ni veta!

Link to post
Share on other sites

alltid lite sorgligt att hitta en död svan, några år sedan hittade jag och min farfar en död svan som hade flygit i en elledning som gick över en å nära vår sommarstuga, var ingen liten stackare heller :(

Link to post
Share on other sites
Wizard

SVA kommer jag absolut att kontakta på Måndag, därför fryste jag in den direkt.

Är de inte intresserade funderar jag på att stoppa upp den och låta den flytta in i min påbörjade fågelsamling hemma.

Där kunde den få ett värdigt slut i alla fall bland allehanda artfränder :)

Link to post
Share on other sites

Det är bara att hoppas att det inte är någon av dom få häckande Sångsvanarna i Skåne.

I såfall har du troligen en ensam Sångsvan i området.

Lasse

Link to post
Share on other sites
Wizard

Det är bara att hoppas att det inte är någon av dom få häckande Sångsvanarna i Skåne.

I såfall har du troligen en ensam Sångsvan i området.

Lasse

Nog var det en sångsvan allt...

Jag har en smärre koloni av sångsvanar hos mig mer eller mindre regelbundet och det är trevligt att höra dem på kvällarna när de sitter precis utanför gården och trumpetar :)

Hela fågellivet här är faktiskt underbart och det enda som är lite trist, men ingår i artrikedomen, är en del rovfåglar som inte är lika kul men jag har glador som under perioder bor på min gård och när gladorna är här är de andra rovfåglarna borta.

Gladorna brukar få mina §3 fåglar (svartfågel och fiskmås/trut) som jag tar bort när de sätter igen min skorsten eller invaderar ladan och eftersom jag skjuter dem med wismuth så kan jag nu lägga ut dem som "tack" för att de patrullerar gården och på så sätt skyddar mina egna fåglar.

Har så smått börjat intressera mig mer för fåglarna och det är faktiskt Hippen som sådde det fröet eftersom jag insåg hur fruktansvärt dålig jag var på de olika sorterna att jag var tvungen att sätta mig ner och läsa. Att frugan jobbar på zoologiskt museum gjorde inte saken sämre heller ;)

Snart kommer förhoppningsvis en av mina favoriter in - radiofågeln aka tofsvipan, och då brukar jag sätta mig ner ute i trädgården på kvällen med en kopp kaffe eller en god öl och lyssna på den ibland något märkliga konsert de bjuder på ^_^

Har via en medlem på forumet nu fått tag i en tofsvipa som jag skall köpa (bland annat) och den skall få pryda min begynnande samling av fåglar som skall in i en av flera gamla museimontrar som skall rivas. Mitt eget lilla fågelmusem/utställning skall det bli!

Hittade ju en skadad ung brun kärrhök för något år sedan som jag fick avliva men den fick jag dessvärre inte behålla. Det roliga var att frugan hittade den på hennes jobb i en frys nu när de håller på att packa och flytta hela rasket...

Lite försiktig får jag nog vara med de gamla fåglarna jag har köpt för de innehåller massor av arsenik och det är inget man vill hålla på med allt för mycket... :mellow:

Våren har i alla fall anlänt till skåne och fåglarna blir bara fler och fler för var dag som går!

Fasanhanarna försöker åter igen para sig med mina Brahmahönor och det går lika dåligt i år som alla år innan :lol:

Det är så kul att se när de uppvaktar hönorna för de är så mycket större att de inte ens bryr sig om fasanerna när de kommer in och "limmar".

Link to post
Share on other sites

Brukar ta en sväng till Skåne land i slutet av maj början av juni får försöka planera in det i år och ta en sväng förbi hos dig för en fågelkurs.

Du bor ju mitt i ett mycket fint område för fågel. Vombsjön, Vomsfure och Krankesjön plus en hel del annat inom bekvämt håll.

Just nu befinner sig dessa tjusiga mesar i vassarna runt Krankesjön.

http://www.artportal...?obsid=24643645

Lasse

Link to post
Share on other sites
Wizard

Kom förbi du! :)

Jag har hittat en hel del riktigt bra fågelställen och en riktigt bra ställe för mindre rovfåglar är utanför soptippen i Sjöbo. De sitter där på stängselstolparna efter den lila vägen som går in där och de är totalt orädda för bilarna!

Hela området kring Öved och Vombsjön är fågelrikt så jag bara måste lära mig mer eftersom det är så ofantligt många man ser som man inte har en aning om vad det är...

Har tydligen lyckats se en riktigt ovanlig fågel också en gång på lägdan hemma men då hade jag en polare här från England som är fågelskådare och han var grymt imponerad av att ha sett den i vilt tillstånd.

Kommer inte ihåg vad det var men den var stor som en grågås, hade svart kropp med några vita speglar och knallröd näbb. Otroligt vacker men jag kom inte närmare än 150 meter för den var ganska skygg...

Duvjakten brukar bjuda på många fågelobservationer men jag måste bli bättre på att lära mig alla sorterna.

Innan jag flyttade hit så kunde jag i princip bara skogshönsen och svart/vitfågeln - nu kan jag ganska många och har lärt mig lite mer vilka andra fåglar som hänger i dess närhet.

Lär inte bli någon extrem fågelskådare av mig men det hindrar inte att man kan uppskatta dem!

Då blir det kanske pippi och pilsner i sommar då? ;)

Link to post
Share on other sites
Wizard

Ni får ha det så trevligt :)

Passa dig... Jag kan redigera ALLAS inlägg och då vet man aldrig vad som händer :lol::P

Link to post
Share on other sites
Wizard

Nop, ingen svart svan. De har jag sett massor av gånger i England.

Skall kolla i fågelboken sen och se om jag hittar igen den...

Har även jag några trevliga ölsorter här som jag gärna delar med mig så det skall nog bli bra det här! :wub:

Link to post
Share on other sites

Kolla gärna upp blir nyfiken på vad det kan vara finns inte så mycket att välja på med den storleken.

Ett lång skott Svart Stork.

Lasse

Link to post
Share on other sites
Hipshot

Bra där! Grejen är att jakten blir så mycket roligare om man har lite mer kunskap om tex fåglarna, man fattar när man fått uppleva ngt lite mer unikt!

Såg när jag åkte från tippen sist en rovis som tagit en ung fiskmås.. körde liksom in i situationen lite för fort så jag hann inte göra ngt vettigt av det. Wiz, du minns platsen där vi gjorde en driveby på trut? Ovanför matstället där all fågel var så finns en grässlänt som går upp mot stora deponin där vi satt första året vi var där. I den slänten satt en peppling på måsen. Rätt säker på att det var en ung duvhök men jag svor ve och förbannelse efteråt för jag borde stannat direkt då jag såg den och kollat i kikaren. Finns en möjlighet att det var en ung pilgrimsfalk faktiskt, tyckte den var på tok för falklik i skallen. Hade varit så jävla kul att få stopp och kolla men jag fick se den när jag var helt nära den så det fanns inte tid, den drog.

Så plugga pepplingar nu, du har väl hyggligt nära till Fyledalen med.. där är det tidvis knöktätt med fågeltittare som står och spanar på örn!

Mvh!

Link to post
Share on other sites
Wizard

Har precis plockat upp en till död svan och det sitter en vinglig stackare nästan på samma plats som inte har långt kvar att leva :(

Tog hem den döda och skall nu paketera den för transport till SVA. Provade att ringa men de hade stängt så jag testar i morgon igen.

Både svartfågel och rovfågel är på plats så den blir nog plockad inom en timme men jag funderar verkligen på vad det kan vara...

Har inte hört några smällar och jag tror inte de flyger in i elledningar mitt på dagen så jag vet faktiskt inte.

SVA får kolla vad det är så man får svar på frågan.

Har ju som sagt en herrans massa egna fåglar och vill inte att de skall drabbas av någon elak sjukdom!

Nu är det alltså tre svanar på mycket kort tid och jag hittade en del fjädrar ute på fältet som kan vara spår efter en fjärde... Klart obra!

Link to post
Share on other sites

Låter inte alls roligt. Ska se om jag hittar några rapporter på döda svanar i övriga landet.

Lasse

Link to post
Share on other sites
Wizard

Gårdagens skörd blev inte mindre än 5 sångsvanar på en yta på 300 x 500 meter :(

En hona åker djupfryst till SVA i morgon och jag har några fler i frysarna men jag gissar på ett elakartat virus...

I dag har jag sett ytterligare en svan men den var redan ganska rensad och jag kan inte sluta tänka på vad rovfåglarna, svartfåglarna och räven sprider vidare. :unsure:

Länsstyrelsen är underrättad men de inväntar SVA.

Fortsättning följer på denna tråkiga tråd...

P.s Hoppas alla jägar-hatande stadsbor läser denna tråd för det måste ha varit många människor som har sett andra döda sångsvanar häromkring men tror ni att någon av dem ringde SVA, Polisen eller liknande? Nej...

P.p.s Mina kompisar tofsviporna har dock anlänt lite försiktigt hos mig så det finns lite glädje i alla fall!

Link to post
Share on other sites

Det är aldrig kul att hitta vilda djur som dör i större mängd utan någon synbar påverkan.

Ska bli spännande att höra vad SVA säger och vad fortsättningen blir. Hoppas dock att du slipper hitta fler sångsvanar.

Undra om de ätit dåligt foder i någon form.

Link to post
Share on other sites
Wizard

Nu står jag och packar svan för glatta livet samt skriver observation så detaljerat jag bara kan.

Hoppas det inte är något smittsamt virus och att de har plockat upp detta på vägen hit för jag vill inte avliva alla mina fåglar...

De lär påbörja obduktion i morgon förmiddag hoppas jag och jag borde ha svar under morgondagen men man vet aldrig hur lång tid det kan ta, de kan vilja ha fler fåglar av mig först och då är det inte klart innan nästa vecka.

Tror inte det är någon slump att så många djur dör på en och samma plats inom så kort tid. (visst, om det hade varit 10000 svanar som landade men det var det inte)

Link to post
Share on other sites
Wizard

Kolla gärna upp blir nyfiken på vad det kan vara finns inte så mycket att välja på med den storleken.

Är inte 100% säker men om jag missbedömde avståndet till den på det totalt platta skånska fältet (;)) och jag bommade de bruna speglarna eftersom det inte var optimalt ljus så var det nog en gravand.

Det var ungefär i denna vinkeln jag såg den och det stämmer faktiskt ganska bra.

5710959312_5a5659ac69.jpg

Svanen skall obduceras i helgen vad jag förstår så jag får kanske inte reda på orsaken innan måndagen.

Har inte hittat några mer döda svanar nu fast det fortfarande är ett större gäng kvar men oron är fortfarande kvar att det är någonting smittsamt så mina fåglar har fortfarande utegångsförbud!

Har som det ser ut ett mindre lass uppstoppade fåglar på väg hit också som jag har köpt av en synnerligen trevlig forumist som skall göra mina andra pippisar sällskap framöver :)

När jag får mer pengar så skall jag köpa fler, framförallt en fågel som jag verkligen tycker om men som inte finns i min miljö och som jag aldrig sett på riktigt!

Det blir ett vackert inslag i mitt bondromantiska Viktoriansk/Gustaviansk-inredda vardagsrum.

Link to post
Share on other sites

Har sökt runt lite på fågelsidor om det har nämnts något där men icke.

Gravand ok lite svårt med det du gav som kriterier för en säker bestämning.

Lite nyfiken vad är det som du traktar så gärna efter.

Lasse

Link to post
Share on other sites
Wizard

Glädjer mig att du lägger ner detta arbete! :)

Tack!

För mig är det självklart, liksom majoriteten av jägarkåren, men jag skall fråga hur ofta de får in djur till SVA från icke-jägare.

De frågade mig tre gånger om jag verkligen var en privatperson när jag ringde en tredje gång och uppdaterade dem om läget... Trist :mellow:

Visst är jag lite mer noga eftersom det är så nära gården men skulle det t ex vara en ny epedemi på g så måste den stoppas ASAP! (nu tror jag inte det men jag är inte kompetent att avgöra...)

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

https://www.Reservdelar24.SE

https://www.AUTOdoc.SE


×
×
  • Create New...