Jump to content
https://www.Reservdelar24.SE


https://www.AUTOdoc.SE
www.anglavakter.com


Sign in to follow this  
Wizard

DIY night vision scope?

Recommended Posts

faxe

Det här skall bli kul att följa:yes:, men man kanske borde skaffa ett elektronik lexikon för att förstå allt:woot:.

Share this post


Link to post
Share on other sites
redtop

Förtydligar lite om IR:

IR-strålning definieras som strålning i våglängdsområdet 700 nm till 1 mm. 700nm är ljusstrålning som ligger just utanför det ögat kan se. Det är den typen av IR-strålning man kan fånga upp med en mobilkamera om man tar bort filtret, och det är där t.ex. en åtelkamera som har aktiv IR-belysning jobbar.

Värmekameror däremot ligger i våglängsområdet  1 000–14 000 nm (1-14 µm). Här är det inte fråga om ljus utan värmestrålning, och då behöver man ingen aktiv belysning eftersom alla föremål som är varmare än absoluta nollpunkten avger värmestrålning. I militära sammanhang kalls ofta värmekameror för FLIR, som är en förkortning för "Forward Looking Infrared Radiometer", men FLIR är också namnet på världens största tillverkare av värmekameror.

Wizard:
När det gäller elektronik för att få fram en bild i värmekameror så är det FPGA som gäller. Det är för mycket realtidsberäkningar för att en mikroprocessor ska orka med. Varje pixel är en egen termometer som har lite annorlunda känslighet än grannen och alla måste kalibreras för att det ska bli en vettig bild, och kalibreringen appliceras på varje frame. Men i moduler som t.ex. FLIR Lepton (som f.ö sitter i Torrey Pines sikten) så är det inbyggt och kalibrerat från fabrik, och du behöver fundera så mycket på det. Då räcker det säkert fint med en Raspberry Pi för att lägga på overlaygrafik eller göra andra enklare trix med bilden.
 

Följer byggtråden med stort intresse! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wizard

Jag har full koll på att man måste använda en FPGA eller CPLD för att ha tillräckligt med bandbredd för att kunna skyffla data till en display, men frågan är hur många fps som är nödvändigt för ett sikte? Kör man 60 fps så blir det batteriförbrukning därefter också och man måste väga allt mot kvalitet - prestanda... Sen går jag inte direkt in i detalj här på rätt stora delar för det är inget elektronikforum och då blir det endast en handfull som hänger med... ;) 

Jag har testat att använda en atmega 328p för att skyffla data från en kamerasensor till en display och med hjälp av en näve komponenter till så gick det bra - men vi snackar om 200p-ish upplösning och varken realtid eller några fps att prata om, men det går. Frågan är vad som är smärtgränsen för en billig bildförstärkare, eller dito värmekamera?

redtop - Är du säker på att det är riktiga FLIR sensorer som sitter i Torrey Pines sikten? Det finns ju avsevärt billigare sensorer på marknaden i dag och som i princip har samma prestanda? Det vore liksom overkill - men skulle delvis kunna förklara den höga kostnaden... 

Denna första "proof of concept" kommer att bygga på en IR kamera med aktiv IR belysning, men det endast för att den enda värmekameran jag har hemma är lånad och således inte bör skruvas isär, men jag skall beställa en sensor framöver och testa om jag hittar till rätt pris. Protokollet till FLIR är ju redan dokumenterat av Mike Harrison via reverse engineering så det är - förutom priset - en rätt smal sak att fixa...
Tanken var ju att bygga något liknande till lågt pris.

Share this post


Link to post
Share on other sites
redtop

Torrey Pine skriver iallafall själva på sin website att det sitter FLIR Lepton i:
http://tplogic.com/thermal-solutions/t10/  (kolla fliken specifikations)
Vad har du hittat för alternativa sensorer? Vore kul med nån länk.

9Hz är vanligt då det blir enklare att få ut sensorer ur USA med max 9Hz (exportregler). Jag har tittat i en hel del värmekameror med olika framerate och min bedömning är att 9Hz är för långsamt om man ska ha det som ett sikte. 30Hz borde dock funka finfint. Ska man inte ha det som sikte utan för observation så duger nog 9Hz. 

Man kan också fundera lite över upplösning och bildvinkel. FLIR pratar i specarna för sina IR-sikten om "pixels on target" och rekommenderar 50-100 POT för att det ska vara vettigt att kunna skjuta. Jag tycker det låter lågt med 50 om man ska ha någon jaktetik, men nu är ju ändå inte mörkersikten normalt tillåtna i Sverige, så frågan kanske mer är akademisk.
Utgår man från det så får man gå nära med Torrey Pine med sina 60x80 pixlar... ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
JOBEno1

denna följer vi. alltid kul att grotta ner sig!

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wizard

Att sensorerna från FLIR är begränsade till 9Hz är de vanliga "US Exports" som ligger bakom som vanligt... Samma anledning till varför man inte kan (kunde...) köpa GPS mottagare med bättre än +-1 m noggrannhet. (har arbetat med mil-spec GPS mottagare med brutal noggrannhet, men det är inget man kan beställa på DigiKey direkt...) Kan man på något vis använda prylarna till vapentillverkning så får de inte exporteras utanför USA. Så snart kineserna har tillräckligt med beställningar så kommer det snart att komma ut sensorer med full bandbredd till låga priser.

Ta denna värmekameran som exempel: http://www.ebay.com/itm/Handheld-Thermal-Imaging-Camera-Infrared-Thermometer-Imager-20-300-U0S6-/381745554898?hash=item58e1cee5d2

Det sitter knappast en FLIR sensor i den enheten och således finns det redan minst en fabrik i Kina som har lyckats tillverka sensorer.

Faktum är att jag överväger att beställa hem en sådan kamera och slakta den för delar. I princip så innehåller den det mesta man behöver för att "hacka" ihop ett motsvarande sikte som Torrey Pine har byggt - men för en fjärdedel av summan! (övriga pengar behövs för att fräsa ur ett block aluminium för att bygga ett "hus" till elektroniken med baser). Man får byta lins på sensorn men så mycket mer arbete behövs nog inte. Vilken framerate man får med denna sensorns 6 Hz får man se men frågan är om det är en begränsning i sensorn eller i hårdvaran som processar datan? Den har 640x480 pixlar i upplösning vilket är mer än tillräckligt i min värld för denna typen av applikation.

Det finns ju också liknande produkter från Seek Thermal och de är väl byggda i Sydkorea tror jag? Också betydligt billigare än FLIR.

MEN först skall jag bygga klart en IR variant som man fäster på vanliga kikarsiktet med en adapter och se hur billigt man kan göra det, och med prylar man bara hade liggandes i lådorna! ;) 

p.s Själv skulle jag inte skjuta med ett mörkersikte som inte var i realtid - även om man absolut inte skulle skjuta på annat än stillastående mål - men denna tråden handlar inte om den aspekten, bara om det går att hacka ihop något själv till liten eller ingen kostnad...

Share this post


Link to post
Share on other sites
redtop

 

När jag kollar länken till Kina-kameran du länkar till så verkar den ha en 60x60 pixels sensor. Kanske är det displayen som är 640x480?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wizard
1 hour ago redtop sa:

 

När jag kollar länken till Kina-kameran du länkar till så verkar den ha en 60x60 pixels sensor. Kanske är det displayen som är 640x480?

 

FLIR har 60x60 eller 80x60 i de flesta av sina produkter. De med högre upplösning kostar uppåt 30k så tro inte att det sitter någon 640x480 sensor i någon värmekamera för det tror jag inte finns än? Inte för civilt bruk i alla fall - och då säkerligen ändå extremt begränsat pga priset... Förmodligen över 100k för en sådan sensor, kanske ännu mer.

Jag ser inte behovet av så hög upplösning när man bara skall titta på värmemönstret via en liten display och räcker 60x60 för att leta hotspots på 1x2 mm ytmonterade komponenter så räcker nog 60x60 för att se ett vildsvin på 20 meter ;) 

Share this post


Link to post
Share on other sites
redtop

Du skrev att kinakameran hade 640x480 i ditt förra inlägg, så jag tänkte bara att jag upplyser om att det står 60x60 i Ebay-annonsen.

Högupplösta värmekameror finns, men är som du skriver dyra. FLIR T1K t.ex har en 1024x768 sensor.
http://www.flir.com/instruments/content/?id=70502

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wizard

Jag menade "enheten", inte sensorn. Detta är inget elektronikforum så jag generaliserar en hel del, annars är det ingen som orkar läsa. Vidare så skall man inte alltid stirra sig blind på datasheets för det är den upplevda kvaliteten som räknas - inte det finstilta! Då blir det som med megapixelkriget som var på mobiltelefonerna förr... Det spelade ju ingen roll hur hög upplösning kameran hade när optiken var anus ;)

Är man på jakt efter hög upplösning så är IR en bättre väg att gå, men man är begränsad till avståndet som den aktiva belysningen ger. Jag försöker inte vinna några tester här, bara fick ett infall att bygga något lite snabbt här hemma och se om det funkar!

Försökte göra första testet i mörker nu i kväll fastän jag ligger med världens mancold, men vi har det värsta ovädret med åska på flera år så efter typ 5 sekunder ute så gick jag in igen och där stannar jag resten av denna natten!

Letade efter en lämplig reflektor till IR dioderna och var på väg att slakta en ficklampa när jag fick syn på lamporna i köket... Hade halogen där förut men har nu ersatt dem alla med LED varianter - och en sådan skulle man kunna slakta för jag tror det är 8 eller 9 lysdioder i varje - vilket skulle bli perfekt som aktiv belysning då det är ganska riktade! Har en som lyser lite sämre så den ligger pyrt till i morgon... hehe...

Det är en sak att planera ett projekt och köpa komponenter, men det är mycket roligare at bygga någonting av "skräp" man har som ligger, eller som anses vara förbrukat! Det finns alltid fungerande komponenter på kretskorten i trasig elektronik och jag har lådvis med sådant som jag använder för prototyping. Bygger man sen en riktig pryl, ja då kan man beställa nya prylar. 

 

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wizard

Ok, trots mancold from hell - vilket vi alla tre nu har - så lyckades jag hacka ihop duglig mjukvara i kväll så skiten nu startar upp automagiskt med allt som skall fungera, men köra en display över SPI är ingen höjdare för framerate och jag vet inte om jag kan pressa skiten att gå snabbare än det gör nu?

Dock har jag CPU för att hinna processa alla bilderna mellan kamerans sensor och displayen så tanken är att förstärka färgerna på det som upplevs som "varmast" och på så sätt göra det tydligare. Kanske inte lika vulgärt som i Predator, men lite färger ser nog lite ballare ut - samt att man då får lite högre konstrast. Huruvida det fungera i verkligheten eller ej återstår att se...?

Har också fått touch att fungera så man kommer (förhoppningsvis) att kunna sköta allt med pekskärm, men eventuellt så prioriterar jag bort detta nu i början för just nu är det inget som behöver justeras eller ändras medans man kör skiten...

Jag kör inte X så jag kör allt mot en framebuffer som jag sen kopierar in till den aktiva framebuffern. Det gör det snabbare men allt grafiska har jag fått kodat från scratch så det kommer tveklöst att vara sparsamt med features i början ;) 

Har nu två alternativ. Antingen så riggar jag bildsensorn på ett kikarsikte med en adapter, som jag tänkte från början, eller så letar jag reda på en liten lins och gör ett "bredvid/ovanpå" montage som Danskens sikte. Hittar jag ingen liten lins så är ju valet lätt, men det vore kul att testa båda varianterna.

Nu gör jag kväller efter ett antal koppar Earl Gray och Panodil och hoppas det inte regnar i morgon för det är kul som det är att gå ut med hundarna när man mår kass utan att vädret skall jävlas också...

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dansken

Behöver du något gammalt sikte att "slakta"?

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wizard
7 minutes ago Dansken sa:

Behöver du något gammalt sikte att "slakta"?

Nej, tanken var att med hjälp av en adapter - typ en "hylsa" - som man trycker på kikarsiktet på skyttens sida och så sitter det där en display som man sen tittar igenom. På så vis kan man använda kikarsiktets förstoring.

Linser som passar kamerasensorer direkt är väldigt små och inte något man normalt har drällandes hemma... Eventuellt har jag en äldre digitalkamera som kan slaktas... Även om jag har typ minst en flyttkartong med mobiltelefoner så har ingen av dem, tror jag, någon spännande förstorande optik så det hjälper inte heller. 

Tack för erbjudandet dock! Jag får ta och labba lite med detta i morgon när skallen dunkar lite mindre och jag förhoppningsvis mår lite bättre än nu...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dansken

Jag har en ATN X-site som har badat om du kan plocka något av den. Det är en massa kretskort och skit inuti som jag inte förstår mig på. Har även några avlidna digikameror....

Samma pris på detta om du vill ha det ;)

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
redtop

Har innanmätet till en Ricoh digitalkamera (linser, zoommekanik och sensor) liggande på skrivbordet. Kan lägga det i ett kuvert om du vill ha det. Skicka PM.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ford32

Hihi, alltid roligt att läsa nåt annorlunda. Synd att man fattar nada.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Markus Almroth

Nu hade det varit kul att se ett enkelt blockdiagram över bygget, med protokoll osv inritade :-)

Inga krav, ingen press, men det hade varit kul :-)

Och en bild på skatboet :-D

 

/M

Share this post


Link to post
Share on other sites
waxin

Kul tråd, tror jag.... jag är världens mest analoga människa men jag blir också sjukt imponerad över att folk har tid och intresse av att lära sig sådana här prylar...W hur gick det men 3D skrivaren du byggde?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Markus Almroth

Hm. Det kan vara lurigt att hitta något med rätt gänga.

Det går ju förstås att svarva gängan, men att hitta ett svarvstål med rätt profil för den specialgängan är nog svårare...

 

/M

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wizard
På 2016-08-30 at 00:01 Dansken sa:

Jag har en ATN X-site som har badat om du kan plocka något av den. Det är en massa kretskort och skit inuti som jag inte förstår mig på. Har även några avlidna digikameror....

Samma pris på detta om du vill ha det ;)

Vilket erbjudande! :wub:

Det låter dock som ett projekt i första hand att repareras och inte slaktas! 

Så länge det inte har plurrat i saltvatten så går det mesta att laga - även om det är extremt små komponenter i den typen av hårdvara.

Skall vi göra såhär att jag i första hand försöker laga siktet åt dig? Skulle behöva ett riktigt komplicerat elektronikjobb nu när barnen har börjat skolan igen och det är långtråkigt på dagarna... Går det inte att laga så kan jag slakta det på reservdelar - men går det att laga så har du ett fungerande sikte igen! 

Det är spännande att felsöka och laga kretskort där vissa komponenter är 1x2mm stora, men det är rogivande och ypperligt som terapi så i första hand kan jag ju ge mig på att laga den - om den inte redan har varit inne hos någon med kunskaper och som dömt ut den dvs...?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wizard
På 2016-08-30 at 13:18 waxin sa:

Kul tråd, tror jag.... jag är världens mest analoga människa men jag blir också sjukt imponerad över att folk har tid och intresse av att lära sig sådana här prylar...W hur gick det men 3D skrivaren du byggde?

Jorå, 3D skrivaren blev bra och den genomgick tre revisioner, men sen skulle jag bygga om den till en CNC fräs eftersom jag skulle stocka om min Merkel 47E och behövde något som kunde fräsa för infattningen av mekanismen och sen vete sjutton vad som hände med prylarna... Det står något halvfärdigt på golvet i ett av mina "projektrum" här hemma men det är nog varken 3D skrivare eller fräs i dag tror jag... Undrar om jag inte höll på att trixa med laser vid tillfälle också? Minns inte längre faktiskt...

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wizard

Alla vi tre grabbar fick en ordentlig mancold av yngsta grabben och för min del så satte det sig på bihålorna också så jag har haft migrän i över två dygn nu - därav att aktiviteten upphörde... <_<

Har så smått börjat öppna ögonen igen utan att man behöver ett spännband runt skallen för att tryckutjämna så orkar jag i morgon så skall jag återuppta bygget.

Räven har varit inne på gården och tagit ett par duvor till som den har festat på bredvid samma äppelträd som sist så nu finns det ett syfte med ett sikte som går att använda i mörkret också! Inte för att skjuta men för att kunna spana. Det känns inte bra att hönsen måste vara instängda - speciellt inte nu när det är sista varma veckorna, och då måste jag få tag i räven så det blir någon ordning på gården igen!

Men nu skall jag krypa under täcket igen. Såg alla dessa inlägg med väldigt uppskattande erbjudanden så jag var tvungen att svara! :wub: 

-Salve

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dansken
19 hours ago Wizard sa:

om den inte redan har varit inne hos någon med kunskaper och som dömt ut den dvs...?

Handla Digitalt dömde ut den, men visade ingen större entusiasm för att verkligen försöka lösa problemet.

Jag har sålt min andra X-site och skickade den gamla (dränkta) med som reservdelar- så nu har jag den inte kvar.

Nu kör vi med FLIR ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wizard
4 hours ago Dansken sa:

Handla Digitalt dömde ut den, men visade ingen större entusiasm för att verkligen försöka lösa problemet.

Jag har sålt min andra X-site och skickade den gamla (dränkta) med som reservdelar- så nu har jag den inte kvar.

Nu kör vi med FLIR ;)

Nästa gång du plurrar så dyr elektronik så kan jag göra ett försök innan du kasserar den ;)

Ibland är det BER (Beyond Economic Repair) om någon väldigt dyr komponent har brunnit, men ofta är det någon transistor eller en ledning på kretskortet som ryker och det går att laga - men att lämna in det för reparation kan bli en dyr affär och då är det ju bättre att låta sådana som jag få fixa det som gör det för att han tycker det är kul!

Yngsta grabben har nu tillfrisknat men äldsta grabben hostar fortfarande så han kräks, och i går när han fyllde 13 så ville han varken ha tårta eller presenter - så det är en riktig mancold vi har! Jag skall fixa riktig hostmedicin åt honom i morgon av doktorn och så får han tårta och sina presenter i morgon kväll, även om han inte mår helt hundra, för fylla år måste man göra ändå och presenterna kanske får honom på lite bättre humör förhoppningsvis...

Själv har migränen släppt eftersom jag lyckats tömma bihålorna så snart är ordningen återställd för denna hösten. Vill ju ut och jaga hare snart också... 

Nåja, försöker hitta linsskydden så länge till mitt Aimpoint H34L för det är det siktet som nu blir "uppgraderat" med min IR kamera!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...