Jump to content
https://www.Reservdelar24.SE
https://www.AUTOdoc.SE


Sign in to follow this  
Seger

Första viltet.

Recommended Posts

Seger

Alla ni kommer nog ihåg det första viltet med ett speciellt minne.

Mitt första förutom råttor och småfåglar med luftgevär var en hare.

Efter ett långt drev av finnstövaren Sessan ser jag den vita haren komma genom granskogen rakt mot mig.

Halvautomaten som var en Remington 1400 sattes mot axeln och skottet gick.

Efter att tankarna och hjärtstilleståndet lungnat ner sig ser jag haren ligga där, vilken lycka. :D

Att jag samma helg sköt tre järpar blev nog en milstolpe i mitt liv, jaktintresset var här för att stanna.

Detta var 1984 och uppsiktsjakt gällde för lilla jag.

Vad var erat första vilt och hur kändes det precis då?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Musköt

Bra förslag.

Hoppas folk har bättre minne än jag. Mitt första vilt var antingen en hare för hamiltonen Tanja eller ett smaldjur för drevern Ludde. (skyller på åldern att jag inte kommer ihåg vilket som var först) Men det gick till på samma vis ett skott, sedan klappande hjärta och skakande händer.

Share this post


Link to post
Share on other sites
338an

Mitt första vilt var ett rådjurskid. 1 sept. på vakjakt med farsan under uppsiktsjakt. Vi hade klantat oss lite på vägen till tornet så vi trodde inte på det ett dugg. Men efter tio min. så kom det get å kid och betade 45m framför tornet. Pipan vinglade som en gran under stormen Gudrun  ;D  så nervös va jag, men jag lyckade vingla in skottet. Ingen kanonträff, men det la sig iaf. och första viltet var fällt. Tror jag darrade säkert en timme efter jag hade skjutit, men lycklig va jag.

Share this post


Link to post
Share on other sites
lalle-skåne

Bra ide, tyvär ingen märkvärdig hitoria för min del, det blev en hare under ungdomsjakten,

men visst, även det var en mycket stark uplevelse som fick mit intrese för jakt att vexa. sen

har jag varit på rävjakt utan resultat men  de var intresant.

Mvh Lalle

Share this post


Link to post
Share on other sites
dptrapper

Första viltet var nog en björktrast med luftgevär.

Om jag inte minns fel så kändes det som, -OJ fan de dog juh!

:-

Share this post


Link to post
Share on other sites
338an

...ojdå, ser att det blev utrymme för missuppfattning i min "historia". Det var inte förra året utan för rätt många år sen nu. Exakt hur många bör jag nog inte gå in på...  8)

Share this post


Link to post
Share on other sites
partys

Ja det var nog luftbössan som startade "jaktkarriären" :-[ :-[ sädesärlor och gråsparvar.....preskiberat hoppas jag.

Sen var det som i Segers fall haren som blev elddopet också -84 det blev 3 till den säsongen......sen den dagen blev man såld.

Sen har alltid förstaviltet....första räven första grävlingen osv. varit höjdpunkter.

Share this post


Link to post
Share on other sites
ozzy

Första viltet med hagel minns jag inte, men däremot minns jag speciellt första viltet med kulvapen.

HVA 8x57JS med ett gammalt härke till kikare, det var en 6 taggars retur råbock på höstjakten, dagen var sval/kall men eftermiddagssolen värmde fint, och rätt var det var så stog han där på en 150m. riktigt grå och med ståtliga horn, pulsen var ju hyffsat hög  ;D och i skottet ser jag honom fara i kull och allt känns bra, pulsen låg väl på 220+ jag tar mig ner från gömslet och rätt vad det är så står bocken där igen, dock 50m närmare skogen. Jag lägger mig ner och ger han en smäll till och även denna gång går han i backen direkt i skottet.

Hyffsat omtumlad och skakis går jag fram och inser att det bara är en 4 taggare. hmm men.... jag går en lov och till min förvåning ligger gammelbocken 50 m från där jag hittade 4 taggaren.

Känslorna går inte att beskriva, och jag var glad att det gick så bra som det gick.

Så mitt första vilt var två fina bockar varav en kapital på 3-5 min  ;)

Har ni i norr upplevt något liknande...  ;D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest 300 WBY

Mitt första vilt var en bäver som kom simande i en å i dalarna

Då mina vänner påpekat bäverns extrema doftsinne m.m och rekomenderat

att inte smyga närmare ån än max 100 meter så medförde det en stor portion möda

Mina "kamrater" hade givetvis för avsikt att luras

Men allt gick bra och jag blev blöt när jag bärgade bävern (mycket tyngre än förväntat)

så jag tappade balansen

Givetvis var det en stor händelse men delvis på grund av svårigheten i situationen

så blev känslorna lite undertryckta

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hallen

Mitt  första vilt var väl lite olovandes tyvärr. Jag var väl 15år och hade lånat min mosters mans hagel. Jag var fylld av spänning när jag tog bössan på egenhand och satte mig i en liten plastjolle och rodde ut i en å. På vägen hem ser jag en gräsand som hela tiden lyfter ca. 50-60meter framför mig, jag tänkte då att om jag ror så långt åt ena sidan som möjligt så kanske den flyger mot mig. Min teori höll och anden försökte komma förbi men kom bara jämsides innan den åkte i vattnet av en halvriktad svärm.

Detta var mitt första vilt, som jag även tillagade själv hemma.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest ÖrnUgglan

Jag kommer inte ihåg det allra första jaktbytet jag nedlade.. men jag skulle gissa att det var gräsänder med hagel.

Första älgen kommer jag ihåg.

Det var en fjoling under min första älgjakt 1984.

hmm.. måste nog bara varit 17 år då.. så det var väl "uppsiktsjakt" när jag tänker efter närmare  ::) ;D

Avståndet var, över en liten sjö, ca 200 meter. Det dödande skottet var en Norma Silverblixt 30-06. Kulan hade gått in genom bogen snett bakifrån och satt i halsen kommer jag ihåg. Jag hade lånat bössa och ammo av min morfar. Jag gav den upphittade kulan och tomhylsan till han och tackade för lånet.

Man kommer ihåg mycket detaljer när man tänker efter, hade varit roligt att haft kulan kvar idag..

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pitepalt

Sköt en järpe som första vilt. Den satt så fint i trädet se det var bara att trycka av. Döm av min förvåning när jag inte kunde hitta den på backen. Efter 30 min letande så hittade jag den 20 m längre ner i en bäck  :P. Kändes otroligt skönt för vem vill skadskjuta sitt första vilt

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Bengus

Mitt första (om man räknar bort alla ungdomssynder med pilbåge och luftgevär) var som så många andra en hare på juldagsmorgon. Tung vit snö föll över skogen och det var helt tyst. Lite som i en kyrka - man hade en sakral känsla av att vara ute i skogen. Satte mig bakom en liten gran när min jaktkamrat gick en liten sväng med en liten klocka i skogen och agerade drev. En fin hybrid hoppar fram och på 15 meter smäller det med Husqvarnan. Endast en pipa behövdes och glädjen var inte att ta miste på :)

Nu missar jag aldrig juldagsjakten - kan vara värt att skippa snappsarna för att komma upp och iväg tidigt.

BAW

Share this post


Link to post
Share on other sites
hulken

min första jaktdag med egen bössa bommade jag på en ripa. några dagar efter var det dags att åka upp till fjällen och jaga ripa, då prickade jag=) men det som väckte störst känslor var nog när jag sköt min första hare förra hösten. var så fin dag så jag sjukanmälde mig till skolan, tog bössan och gick ut, tänkte mest för att vissla efter järpe..gick och visslade men hade ingen järpe synlig. går över en myr och på andra sidan sätter jag mig på en backe och vilar upp mig och äter lite lingon. när jag ska fara iväg så hör jag som ett slags lunkande baki mig, ser en vit hare komma i full språng till vänster om mig ca 15m, minns inte hur anläggningen gick till, svingar, drar i väg ett skott, och sen blev det bara tyst. går fram och hittar haren liggande bakom en liten gran. skottet hade tagit lite långt bak så fick avliva den. sen var det bara att ta ur den och gå till skolan för att ringa efter skjuts, för mobilen hade man så klart glömt hemma. var en bra bit att gå, och så började regnet ösa ner, men det störde inte det minsta för man hade ju äntligen fått skjuta sitt "första" vilt,helt ensam och utan någons hjälp. lyckades som tur var göra mig osynlig för läraren när jag kom fram till skolan skall tillägas=)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Farbror Merkel

Deyt var en tjäder tupp som jag själv stötte upp på förvintern. Jag var 15 år, och hade lånat farfars gamla side by side med hanar. Tänk med vilka lätta steg man pulsade hem sedan  :).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest mix

Tja, knappast det första viltet...men ett av de som bäst har fastnat i minnet är en orrtupp som satte sig i björkarna utanför huset när jag skulle till skolan. Ensam i huset så visade man var skåpet skulle stå så att det blev kött till fredagsmiddan!

Det blev "tyvärr" så att jag missade skolbussen till Strömbackaskolan den dagen - minns inte vad jag sa när jag ringde till klassföreståndaren.....men det hade nog inget med orrar att göra i alla fall ::)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest erlg

En hare som jag i princip förpassade till sällare jaktmarker i upptaget. "Så gör vi inte min pojk" sa morfar.

Share this post


Link to post
Share on other sites
orjant

Mitt första vilt var en årsgalt, skjuten på Hölö. Hade precist tagit jägarexamen och bjuden till en polare på vakjakt på vildsvin. De första 4 gångerna, både under januari och februari, fick jag endast sitta och se och lära. Jag fick sikta med den nyinköpta bössan och tala om vad det var för sorts djur jag siktade på, sedan tände vi en ficklampa för att se om jag hade rätt eller ej. Sedan under den 5:e natten fick jag sitta själv, det var i februari, 16 grader kallt och klart månsken. Det var ganska mycket djur på åteln, bl a hade jag 3 st grisar som bökade under tornet. Det var helt otroligt spännade. Till slut kom ut det en sugga med 5 årsgrisar i följe och jag sköt den sista. Grisen la sig direkt, det var en helt otrolig känsla av upprymdhet blandad med lättnad. För mig var detta ett bra sätt att börja på, jag fick lära mig att man måste vara helt säker innan man skjuter och att man inte alltid ska skjuta det första djuret som dyker upp utan ibland lönar det sig att vänta.

Första älgen jag sköt var på liknande sätt. Jag hade varit med i samma jaktlag i 3 år utan att få se en enda älg, vare sig på pass eller i drevet. Första passet, första dagen på år fyra kom det 7 st älgar emot mig samtidigt, bl a en riktigt fin tjur som tyvärr var mitt i flocken. Sist i flocken sprang en kviga som jag sköt, sedan sköt jag en kalv i nästa såt.

Jag kommer aldrig att glömma dessa två händelser så länge jag lever!

Share this post


Link to post
Share on other sites
AndreaS

Mitt första vilt var en gräsand skjuten med min Bajkal..  :) En riktig dröm att skjuta med! Lätt och trevlig!  :D farsan och jag satt på en sten i vassen på gräsandspasset, när det plötslig kom ner en gräsand och landade framför oss, ca 20-25 m håll... Jag fråga farsan om jag kan skjuta och han sa: Res dig försiktigt upp och sikta mitt i. Och det gjorde jag...PANG!  Min första gräsand var skjuten... Fick simma efter den!  ;D Första arten är alltid roligt... Minns klart och tydligt första haren, anden, knipan, orren, järpen osv... Det sätter sig i minnet!  :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
eskimo1

Tror jag var kring 13-14 nånting.

En gräsand var först att falla framför min pipa, eller rättare sagt farfars pipa.

Den gamla Geha:n funkade den gången också.

Senhöst, storm=svinkallt, men kul

Share this post


Link to post
Share on other sites
Linus

en gräsands drake...med min winchester...farfars gammla kl Münsterleder apporterade den perfekt till mig...var väl några år kvar tills uppsiktsjakt med fördendelen...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Eric

Sköt en tjäder med hagel som flög upp när jag i princip gett upp jakten för dagen. Gick på en skogsbilväg och av en händelse slängde jag ett öga åt vänster och precis då flög den upp. Snabb anläggning och sving och sedan låg den där....  8) ;D

Share this post


Link to post
Share on other sites
lsjonsson

Älgkalv på ca. 30 m på min jaktmark utanför Aneby.

:D

Share this post


Link to post
Share on other sites
6mm rem

Ja minns det som igår, det var en hare, jag va nog bara 13år och stod med farsgubbens Hva 103B kal16 så ung och så nära en hjärtinfarkt, oj oj va skakis man va.   

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Matte

Första viltet förutom gråsparvar och björktrastar med luftgeväret var en skabbräv. Den kom över gården mitt på dagen. Jag tog farsans hagelbössa och sprang ut ner mot älven där räven försvunnit. Efter en kort språng march  in i skogen stannade jag och spanade, då tittade räven upp på bara 25 meter. Jag sköt och träffade vilket var mer tur än skicklighet då jag inte skjutit många skott med hagelbössa vid min ringa ålder. Otroligt stolt var jag i allafall när farfar hämtades och hjälpte mig bränna räven.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...