Jump to content

Vapnen(s säljarnas) utveckling.


Recommended Posts

Jag måste börja med att tala om att jag är väl att betrakta som en "ruinromantiker" 
så texten bör läsas med det i minnet! 

Någon mer än jag som har reflekterat över att varenda bössa idag verkar säljas med tillbehöret dämpare. 
Speciellt till nya jägare? Men är inte det bra då? Nja, vill jag svara på det!

Dämpare är jättebra för att dämpa ljud och mynningsflamma. Om man ser dem som rekyldämpare som de verkar ses som idag 
så anser jag att man går på en väldigt farlig väg. Att Handlarna talar varmt för dem föstår jag, då de ökar förtjänsten men vi som äldre jägare?
Borde inte vi äldre avråda från dämpare om man inte har ett behov? Som är just ljud eller mynningsflamsdämpning?

Om vi tittar på de vanliga argumenten.

1. Rekylen, detta verkar ha seglat upp på första plats. När man hör eller läser "nya" jägare. Ja rekyl är inte alltid att föredra, men om man inte klarar rekylen från en 6,5:a eller 308w så kanske skytte inte är något för dig? Man kan ju gå i drevkedja eller med hund utan att ha bössa om man vill så jakten är ju inte stängd ändå. Om vi sen jämför de ovanstående med en hagelbössa så kommer vi ganska fort framtill att måste man dämpa en mindre klass etta, att hagel bara är att glömma rekyl mässigt!

2. Mynningsflamma. Många verkar sitta på nätterna och till det är ju ljuddämparen perfekt. Speciellt om man skjuter med en för ljuddämpare bra kaliber!

3. Ljuddämpning (Hundförare). Detta ställer jag mig verkligen frågande till hoppas en vetrinär eller annan kunnig kan svara. Ljudbangen är väl fortfarande på farliga nivåer så hur mycket kommer en ljuddämpare hjälpa hunden? Att man sen "våldför" sig och gör älgpistoler av bössorna är väl också något som kan göra lite ont i själen på en "Ruinromanitker".

4. Ljuddämpning för att minska störningen av grannar m.m. Det kan man ju köpa men hur mycket hjälper det vid ett nattvak? 
Hur många gånger skjuts mer än ett skott och hur mycket mindre stör det?


Om vi tittar lite argument emot!

1. Man täcker över ett skjutteknisk problem vilket begränsar eller kommer begränsa skytten. Om man får ont/problem med 6,5:an eller 308:an så gör man fel eller också stämmer bössan extremt dåligt. Om man gör rätt och bössan stämmer och det fortfarande påverkar skyttet så är det träning eller ge upp som gäller! En dämpare kommer maskera problemet men troligtvis kommer även den hjälpen inte räcka till sist!

2. Murphys lag. En felkälla till! Ja det är lite som kan krångla om den är rätt monterad men det händer defintivt att de orsakar problem. Lägger vi sen till ett belyst kikarsikte såååå.

3. Balans och tyngd. Kan ju även vara ett argument för om bössan är för piplätt. Men oftast behöver man kapa m.m. för att balansen skall vara någorlunda vettig.

4. Estetik. De är få bössor som blir snyggare med en termos längst fram. En del kan väl "bära" det! Men hand upp de som hade köpt en Rigby Stalker och gängat på en ljuddämpare! :D

Nu finns det säkert en uppsjö av argument för och emot som jag har missat. Ni får gärna fylla på.

Men min fråga är: Är det rätt att rekommendera Luddämpare till nya jägare? Kan det förenkla, ja men isf skulle du rekommendera ditt barn att ta Automatkörkort istället för manuell för att det förenklar? 

//Danielj

 • Like 1
Link to post
Share on other sites
 • Replies 56
 • Created
 • Last Reply

Top Posters In This Topic

 • pmt

  12

 • danielj

  6

 • Mr P

  6

 • Holz

  4

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Kul tråd! Men jag är nog med defransson.. hajjar egentligen inte argumenten emot? Jo visst finns det.. sätta pipan till ngn riktigt smäcker rejält vacker pang av bättre snitt i en svarv och gänga

Intressant och jag får nog lov att hålla med. Jag klarar mig utan dämpare. Angående skjututbildning. Jag tycker att intensivkurserna och nivån på Jägarexamen borde skärpas till. Jägarexamen borde vara

Tycker att ljuddämpare är bra. Även om jag aldrig haft problem med rekylen så skjuter jag bättre med dämpare på. Räcker som argument egentligen. Det är heller ingen nackdel att ligga kvar på måle

defransson

Kort sagt så tycker väl jag att det är rätt bra med dämpare även för nya jägare.
För egen del är jag inte det minsta rädd för rekylen. Tycker tvärtom att det kan vara lite skönt med en knuff ibland.
Men är det så att jag skjuter bättre med mindre rekyl? Tveklöst.


Blir min bössa fulare med dämpare? Antagligen. Men den är å andra sidan antagligen fulare i sin svarta syntetstock än den varit i en grade herrejösses valnöt också. Men fasen så mycket mer oöm och praktisk för mig att hantera.

Sen att man behöver att lära sig att skjuta är egentligen en annan diskussion. Det behöver alla och de flesta av oss övar alldeles för lite egentligen. Men det har för egen del inte med att jag har en dämpare på bössan att göra utan har helt andra orsaker.

 • Like 1
Link to post
Share on other sites
klompdomp

Jag har bara jagat några år och nått som stör mig är bristen på lärotillfällen för just skyttet man möter som ny jägare. Jag har funderat på dämpare, men vill verkligen lära mig skjuta bra utan innan jag sätter på en. Men enda sättet verkar vara att nöta på egen hand på skjutbanan och förhoppningsvis lista ut saker och ting på egen hand? Allt man hör är ”Lär dig skjuta” men sällan ges förslag på hur. Jag fattar inte varför de lokala skytteklubbarna inte anordnar utbildningar inom kulskytte oftare? 

Det är som att skyttet mest är ett nödvändigt ont för att få kött i frysen och få grilla korv om vintern.. 

Link to post
Share on other sites

Jag har nedsatt hörsel (sen barnsben) med tinnitus på höger öra. Höga ljud (en skrikande ungjävel kan räcka) bättrar på sus och tut i örat... en dag som funktionär på skjutbanan utan hörselskydd blir jobbig.

Ändå så har jag vägrat att skaffa ljudämpare och det har främst med den puckade vapenlagen att göra... jag vägrar lämna in och betala för en licensansökan för någonting det är lag på att ha på merparten av våra motorfordon... där är det minsann licensfritt...

Jag är till och med så korkad så jag skjuter med mynningsbroms på en 6,5x55 med 140 grainskula... liiiite mindre rekyl så klart även om jag inte tycker att rekylen är jobbig på något vis...

 

MEN... jag har lånat ut min 6,5:a till nybakade jägare på skjutbanan och dom flesta väljer att skjuta utan rekylbromsen... många upplever obehag från mynningen och den tryckvåg som slår mot hela kroppen. Jag har verkligen frågat om det känns obehagligt i axeln, kinden eller i händerna och efter lite funderande så kommer dom flesta just fram till att det obehagliga känns i bröstkorgen oavsett om dom skjuter själva eller bara står bredvid... men initialt säger alla att rekylen är läskig... vilket det ju sen inte är.

Jag kommer dock köpa mig ett par dämpare den dagen lagen inte kräver mig på licenspengar till bössorna utan öppna riktmedel och till den med syntetkolv. Att spara hörseln med hjälp av hörselproppar, kåpor och dämpare när man kan anvönda det låter sunt i mina öron...

 • Haha 1
Link to post
Share on other sites

Bara för att klargöra ;)


Jag är inte emot ljuddämpare som så, men jag är emot den hetsen att de skall på en direkt. Speciellt för nya jägare och "klena" klass ettor. Speciellt om man är ute efter rekyldämpningen och inte ljuddämpningen!

Jag förstår ju att handlarna vill tjäna extra men övriga jägarkåren? 

//Danielj

Link to post
Share on other sites
33 minutes ago klompdomp sa:

Jag har bara jagat några år och nått som stör mig är bristen på lärotillfällen för just skyttet man möter som ny jägare. Jag har funderat på dämpare, men vill verkligen lära mig skjuta bra utan innan jag sätter på en. Men enda sättet verkar vara att nöta på egen hand på skjutbanan och förhoppningsvis lista ut saker och ting på egen hand? Allt man hör är ”Lär dig skjuta” men sällan ges förslag på hur. Jag fattar inte varför de lokala skytteklubbarna inte anordnar utbildningar inom kulskytte oftare? 

Det är som att skyttet mest är ett nödvändigt ont för att få kött i frysen och få grilla korv om vintern.. 

Tyvärr är det nog väldigt vanligt. Jag har nog många olater som påverkar skyttet negativt men det fungerar hyffsat för mig.

Men ett par tips för att skjuta grövre eller minska upplevd rekyl är att ställa sig likt hagelskytten ganska öppet. dvs. inte klämma in bössan. Man skall gunga med inte stå stilla och tro att man vinner över rekylen!

//Danielj

Link to post
Share on other sites
hs_merkel

Minns inte när jag avlossade ett skott utan dämpare? Jag är för. Balans går att ordna bara man har en bra smed. Skulle kunna slå på en dämpare på en rigby 275 bara för att alltid retar de någon. Funkar de inte finns det ingen mening att använda.

 • Thanks 1
Link to post
Share on other sites

För att citera en klok farbror:

Om alla svenska älgjägare gått över till 6,5x55 hade antalet skadeskjutna älgar halverats.

Det räcker att stå på en normal svensk älgbana i augusti för att förstå det.....

Med det sagt så håller jag med trådskaparen - det är idiotiskt på en nivå att torka sig runt munnen innan man skiter och sedan inte torka arslet efteråt att ha en dämpare för "rekylen". Kan man inte skjuta utan dämparen kan snart inte skjuta bra ens med den heller för den grunsläggande skjuttekniken är så katastrofalt obefinlig att dämparen endast kommer att hjälpa för stunden.

Det räcker att stå på en normal svensk älgbana i augusti för att förstå det med....

Det enda som möjligen kan tolkas mer fientligt än att påpeka att skyttet är rätt kass är att säga att en jakthund är värdelös till dess husse. 

Intill dess att vi börjar ställa lite seriösa krav på skyttet inför jakten kommer "folk" att hoppas på de enkla genvägarna. Så - nej, jag ser inget som helst ljus i tunneln..... I alla fall inte så länge förbunden aktivt motarbetar vapen och skjututbildning i jägarexamen.

/T

 • Thanks 1
Link to post
Share on other sites
Svenstorparn
5 minutes ago hs_merkel sa:

Minns inte när jag avlossade ett skott utan dämpare? Jag är för. Balans går att ordna bara man har en bra smed. Skulle kunna slå på en dämpare på en rigby 275 bara för att alltid retar de någon. Funkar de inte finns det ingen mening att använda.

Tja det säljs ju som originaltillbehör av Rigby...

Specialgjorda för att kunna användas med öppna riktmedel

Link to post
Share on other sites

Allt som förbättrar skyttet borde rimligtvis vara bra och uppmuntras, allt annat verkar bottna i någon form av elitism. Ska vi kanske ställa krav på nya jägare att jaga som riktiga jägare™, dvs utan fåniga hjälpmedel som hagelgevär med piporna ovanpå varandra eller - gud förbjude - kikarsikten?

Rekyl är direkt skadligt för precision, fråga vilken bänkskytt som helst varför han inte skjuter SM med en hårt laddad klass ett-patron. Men om man ska peta omkull en älg på bajonettavstånd krävs ju inte ens riktmedel, så det kanske är bara den jakten som riktiga jägare™ håller på med och då förstår jag kanske tankegångarna. Men det är många jägare som jagar mindre vilt och på längre avstånd - toppjakten och annan småviltsjakt kräver ofta hög precision. Men det så klart, det är ju en "farlig väg" att rekommendera ljuddämpare till dylikt... 🙄

Link to post
Share on other sites
hs_merkel
10 minutes ago Svenstorparn sa:

Tja det säljs ju som originaltillbehör av Rigby...

Specialgjorda för att kunna användas med öppna riktmedel

Det jag menar!

 • Like 1
Link to post
Share on other sites
hs_merkel
17 minutes ago pmt sa:

För att citera en klok farbror:

Om alla svenska älgjägare gått över till 6,5x55 hade antalet skadeskjutna älgar halverats.

Det räcker att stå på en normal svensk älgbana i augusti för att förstå det.....

Med det sagt så håller jag med trådskaparen - det är idiotiskt på en nivå att torka sig runt munnen innan man skiter och sedan inte torka arslet efteråt att ha en dämpare för "rekylen". Kan man inte skjuta utan dämparen kan snart inte skjuta bra ens med den heller för den grunsläggande skjuttekniken är så katastrofalt obefinlig att dämparen endast kommer att hjälpa för stunden.

Det räcker att stå på en normal svensk älgbana i augusti för att förstå det med....

Det enda som möjligen kan tolkas mer fientligt än att påpeka att skyttet är rätt kass är att säga att en jakthund är värdelös till dess husse. 

Intill dess att vi börjar ställa lite seriösa krav på skyttet inför jakten kommer "folk" att hoppas på de enkla genvägarna. Så - nej, jag ser inget som helst ljus i tunneln..... I alla fall inte så länge förbunden aktivt motarbetar vapen och skjututbildning i jägarexamen.

/T

Har skjutit guld snart 15 år om man kräver mer höjs nivån.

Spelar ingen roll hur stor motor du har om du inte vet hur den ska användas.

Allt som främjar skytte till bra skott är av godo. 

S

Link to post
Share on other sites
6 minutes ago Mr P sa:

Va pmt va negativ ikväll då.

Nä - inte negativ. Realist.....

Svenska jägare är möjligen jägare i de absolut flesta fallen, men duktiga skyttar är de verkligen inte i genomsnitt!

12 minutes ago LGH sa:

Allt som förbättrar skyttet borde rimligtvis vara bra och uppmuntras, allt annat verkar bottna i någon form av elitism. Ska vi kanske ställa krav på nya jägare att jaga som riktiga jägare™, dvs utan fåniga hjälpmedel som hagelgevär med piporna ovanpå varandra eller - gud förbjude - kikarsikten?

Rekyl är direkt skadligt för precision, fråga vilken bänkskytt som helst varför han inte skjuter SM med en hårt laddad klass ett-patron. Men om man ska peta omkull en älg på bajonettavstånd krävs ju inte ens riktmedel, så det kanske är bara den jakten som riktiga jägare™ håller på med och då förstår jag kanske tankegångarna. Men det är många jägare som jagar mindre vilt och på längre avstånd - toppjakten och annan småviltsjakt kräver ofta hög precision. Men det så klart, det är ju en "farlig väg" att rekommendera ljuddämpare till dylikt... 🙄

Att rekyl stör precision är det nog INGEN som ifrågasätter. Men nu är kravet vid 90% av all kuljakt knappast på den nivån att rekylen kan anses vara ett problem sett till dess påverkan på precisionen i de fallen. Sett till de normala skotthållen på gris eller älgjakt så är det inte rekylen som spökar om skytten inte rer ut skottet - det är skjuttekniken.

Grejen är den att folk i gemen inte kan skjuta. Överhuvudtaget. Inte alls.

Och det beror nu inte på att de är "dumma i huvudet" eller är "värdelösa idioter". 

De är rationella individer som anpassar sig till de krav som ställs där de ställs. Inte mer än så....

/T

 • Like 1
Link to post
Share on other sites
13 minutes ago hs_merkel sa:

Har skjutit guld snart 15 år om man kräver mer höjs nivån.

Närmar mig nog 25, men har inte kollat så noga...

Och ja - höjer man kraven höjs nivån. En enkel sak att börja med är att kräva att märkesserierna skjuts i rad. Att man får "samla" serier en hel säsong gör märket till ett jävla flitpris.....

13 minutes ago hs_merkel sa:

Spelar ingen roll hur stor motor du har om du inte vet hur den ska användas.

Exakt. 

Och "vet hur den ska användas" heter en sund skjutteknik.

13 minutes ago hs_merkel sa:

Allt som främjar skytte till bra skott är av godo. 

S

Absolut enig. Dock hamnar dämparen på en av de tre sista platserna i listan över saker som befrämjar ett bra skytte. Det är som jag ser långt mer rationellt att börja med de sakerna som ligger högst upp på listan och som gör absolut störst skillnad.

/T

 

 

 • Like 1
Link to post
Share on other sites
14 minutes ago pmt sa:

Och ja - höjer man kraven höjs nivån. En enkel sak att börja med är att kräva att märkesserierna skjuts i rad. Att man får "samla" serier en hel säsong gör märket till ett jävla flitpris.....

Men om man måste samla serier en hel säsong så ha man ju tränat en del iallafall.

Alltid något.

Link to post
Share on other sites
Pyrschjägaren

När jag började jaga var det dämpare på allting. Detta har med åren dött av lite. 

Utseendemässigt är jag nu mer emot dämpare. Tycker det är mycket snyggare utan gänga och dämp. Bara en slät pipa med fin kröning, ibland med öppna riktmedel. 

Vakar dock mycket nära bebyggelse så mina vakstudsare har dämpare, för att som Hipshot skrev, inte störa folk om natten. 

Jag är både för och emot.

Håller dock med PMT när det gäller att skaffa pryttlar för att förbättra skyttet, det är att börja i fel ände. Då är träning rätt väg. Priset för kapning och hängning brukar va typ 1500kr och en dämpare ligger väl runt 3000kr. Med de pengarna på ammo kommer man en rätt bra bit på väg mot att bli en bättre skytt. Mycket längre än de älgjägare som dammar av en eller två serier veckan innan älgjakten börjar. Eller som kanske tillochmed bara kontrollskjuter bössan? 

Link to post
Share on other sites

För egen del är jag inte emot ljuddämpare men har inte kommit att använda det särskilt mycket själv. Det primära skälet är för jag upplever att det påverkar balansen och känslan i bössan på ett negativt sätt. Har väldigt sällan, om ens någonsin, känt på en bössa som kändes bättre med dämpare än utan. Visst, tar man baktung jäkel med sugrörspipa så visst, det blir nog bättre men det är i min värld ett undantag snarare än regeln.

Enda gången jag egentligen använder ljuddämpare är när vi kör våra PRS-träningar i klubben, då är det skönt att reducera smällarna lite (även om jag kör med både proppar och kåpor). Har också tinnitus och skulle aldrig skjuta utan hörselskydd även med dämpare så att slippa kåporna blir en icke-faktor  för mig.

Ang. precision med eller utan dämpare har jag inte märkt någon märkbar skillnad i mitt eget skytte så för den delen ser jag inte heller någon anledning att förstöra känslan i bössan. 😁

Sen är jag också lite av samma skola som den gode PMT i denna fråga och kan se det positiva i att lära sig/kunna skjuta väl även utan rekyldämpande hjälpmedel. Sen är jag lite nördig....eller snarare tvångsmässigt fixerad om man ska vara ärlig... när det kommer till det estetiska och tycker att dämpare på en bössa i 99% av fallen är fruktansvärt fult! 😬 Då väljer jag hellre en bössa med vettig stockning och en bra bakkappa för att få bössan mer skjutbar. En bra bakkappa gör f.ö. underverk på rekylen.

Men vill folk använda dämpare så ser jag inte ner på någon för det och jag ser absolut ett existensberättigande för dem. Jag har bara inte upplevt behovet själv och anser inte att de positiva egenskaperna överträffar de negativa för den jakt/skytte jag ägnar mig åt i dagsläget.

 • Like 1
Link to post
Share on other sites
14 minutes ago Mr P sa:

Men om man måste samla serier en hel säsong så ha man ju tränat en del iallafall.

Alltid något.

Tränar man på att bevara och förstärka fel så är det faktiskt bättre om man låter bli att träna. 

Då har man ju chansen att plötsligt få till nått som funkar bättre. 

/T

Link to post
Share on other sites
15 minutes ago Holz sa:

Men vill folk använda dämpare så ser jag inte ner på någon för det och jag ser absolut ett existensberättigande för dem. Jag har bara inte upplevt behovet själv och anser inte att de positiva egenskaperna överträffar de negativa för den jakt/skytte jag ägnar mig åt i dagsläget.

Personligen har jag inget behov av en dämpare - alltså har jag ingen. 

Skulle behovet uppstå kommer jag att skaffa en. Eller två. Eller tre. Eller hur många olika jag nu anser mig behöva. Jag har för mig att min 6XC-pipa nog är gängad, men kan ha fel..... 

Dämpare är fult som stryk men det är per definition alla bultbössor med så det gör liksom vaken till eller från i min värld sett till estetiken.  Den fördärvar lätt skjutegenskaperna om man väljer fel modell. 

Grejen är att dämparens funktion är att dämpa ljudet. Inte dämpa rekylen.... Skaffar man för att ljudet stör eller man har hörselproblem - fine. 

Men skaffar man för att man inte kan skjuta och inbillar sig att den hjälper är man liksom antingen bara grundlurad eller är rent ut sagt jävligt dum i huvudet. 

En dämpare hjälper INTE mot obefintlig skjutteknik. Den kan i bästa fall dölja en katastrofal skjutteknik - ett tag. I de mest ideala världarna. Men förr eller senare är man tillbaka och det ser för jävligt ut på tavlan. Eller i vommen på det arma djuret. 

Det finns ingen bedövning som hjälper här: kass skjutteknik slår ALLA TEKNISKA HJÄLPMEDEL! 

It's a basic law of the universe. If you don't like it - go somewhere else. 

/T

Link to post
Share on other sites
11 minutes ago pmt sa:

Det finns ingen bedövning som hjälper här: kass skjutteknik slår ALLA TEKNISKA HJÄLPMEDEL! 

It's a basic law of the universe. If you don't like it - go somewhere else. 

/T

Jo, det har jag noterat på skjutbiografen lite då och då när man ser folk med dyra bössor med erkänt bra precision (ok, Blaser) och ljuddämpare som lik förbannat inte ens sätter de enklaste skotten.

Sen är vi djupt oense om estetiken hos bultpangar, men där kommer vi nog aldrig lyckats frälsa varandra så det kanske  bäst lämnas därhän. 😁

Link to post
Share on other sites
2 hours ago LGH sa:

Allt som förbättrar skyttet borde rimligtvis vara bra och uppmuntras, allt annat verkar bottna i någon form av elitism. Ska vi kanske ställa krav på nya jägare att jaga som riktiga jägare™, dvs utan fåniga hjälpmedel som hagelgevär med piporna ovanpå varandra eller - gud förbjude - kikarsikten?

Rekyl är direkt skadligt för precision, fråga vilken bänkskytt som helst varför han inte skjuter SM med en hårt laddad klass ett-patron. Men om man ska peta omkull en älg på bajonettavstånd krävs ju inte ens riktmedel, så det kanske är bara den jakten som riktiga jägare™ håller på med och då förstår jag kanske tankegångarna. Men det är många jägare som jagar mindre vilt och på längre avstånd - toppjakten och annan småviltsjakt kräver ofta hög precision. Men det så klart, det är ju en "farlig väg" att rekommendera ljuddämpare till dylikt... 🙄

Prova och läs inlägget igen så ser du att det avhandlar klena klass ettor! 

Småviltjakt/toppjakt och klass ett rimmar dåligt i min värld! 
 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.


https://www.Reservdelar24.SE

https://www.AUTOdoc.SE


×
×
 • Create New...