Jump to content

Är det en labrador eller spaniel jag ska ha som första hund?


Recommended Posts

Johan1986

Det börjar bli plats i livet för en första hund. Barnen börjar komma upp i ålder, jag och sambon jobbar mycket hemifrån och det kommer troligen fortsätta även efter corona.

Har tillgång till typisk Skånsk jakt dvs. mycket småvilt med hare, fasan och ankor, svartfågel och duva. Den enda som saknas just nu är kanin och gäss, men det känns som att det kan dyka upp när som. Möjlighet till klövvilt finns också. 

För mig är hageljakten nummer ett, kuljakten på andra plats. Det jag söker är rangordnat nedan:

 1. Familjehund - Det ska kunna funka att barnen eller morsan går ut och kissar hunden runt kvarteret utan att grannens katt blir spontanapporterad. Även positivt om hunden är relativt enkel att hitta hundvakt till.
 2. Förhållandevis liten hund - gärna inte mer än 20-25 kg
 3. Tydlig av/på knapp
 4. Apportör
 5. Stötande (småvilt)
 6. Eftersök, skönt att kunna lösa ev. enklare död-/eftersök själv. 
 7. Skulle hunden funka som stötande på klöv är det postivt men ingen prio.

Velar i huvudsak mellan jaktlabbe eller en jaktspaniel. De labbar jag träffat är generellt lugna och stabila tills det är dags att jobba. Har ofta funkat som stötande om det inte varit allt för snårigt.

Spaniel, främst springer - lite mer ADHD (vilket i sig är lite kul), men jakten är fantastiskt rolig. Har träffat någon enstaka cocker, trevliga hundar men tror de blir lite för små för de marker jag har tillgång till. Sen vet jag inte om jag är förare nog till att få tillräcklig styr på en spaniel.

I övrigt verkar uttrycket att en labrador föds halvtränad, en spaniel dör halvtränad stämma ganska väl.

 

Hur stor påverkan tycker ni valet mellan tik och hanhund har? Sambon menar prompt att ska det in hund, så är det tik som gäller. Något jag sponant kan instämma i, även om det kan ställa till problem jaktligt.

 

En stående fågelhund hade kunnat funka, men faller lite på första punkten. Min känsla av de stående jag träffat är att de kräver otroligt mycket av föraren och ställer lite högre krav på ev. hundvakt.

 

 

Link to post
Share on other sites
danielj

Fågel biten släpper jag till andra.

 

Tik kontra Hane!
Skulle påstå att Honor är "bättre" /Jämnare men löpet ställer till det! Hanar brukar vara tuffare både i skogen och hemma men tikarna kan vara tjurigare och mer lömska. (Jämför gärna med människor ;)  Killar säger oftast till och ställer till väsen, Tjejer håller inne och glömmer inte utan tjurar istället :D ) Så med hanen så kommer du få befästa rangordning och slyngel perioden är nog värre än tikarnas. Men tikar kan skenvalpa m.m. och som sagt jag tycker de är tjurigare!


Nu är det ju som med allt rent generellt och min uppfattning! Undantag finns ju alltid!

Ps. jag har bara haft Hanar, växt upp med ett gäng tikar dock! De bästa hundarna jag har jagat med har varit tikar dock! Två Stövare i SM klass!

//Danielj

 • Haha 1
Link to post
Share on other sites
Skånepåg

Som jag ser det så uppfyller både spaniel och labbe kravspecen.. 

Lite inputs

Familjehund, alla labbar/spaniels jag har mött har inga problem med ungar som drar dom i öronen, eller trycker ner dom i div Elsaklänningar. Det är som regel snälla hundar, som inte är några problem att få passade.

En stor jaktspaniel är oftast mindre än en liten labbe, min väger in på 23 och han är stoor för att vara spaniel. 

Av/på knapp, det finns på en spaniel, min slöar mest när han är hemma. 

Apportör- labben är bättre.Nu vet jag att de finns spaniels som är jättduktiga apportörer, men genomsnitts-labben är bara bättre än genomsnitts-spanieln på det området.. 

Stöthund- se ovan och byt plats på labbe och spaniel.

Eftersök, det har jag inte provat nog men jaktspaniel och spåra i lina kan vara lite jobbigt.. Åtminstone med min ?

Klövvilt, spaniel jagar allt - om du låter den göra det.. och ibland gör den det ändå ? Jag har också jagat med labbar som funkat utmärkt som stöthund på klövvilt så det är nog skitsamma.

Så för att summera, båda raserna funkar perfekt till din situation och det är nog mer att välja vad som är viktigast av driva eller apportera ?

Och ja, spaniels har som regel en släng av bokstavskombinationer och kräver (nog) lite mer av föraren för att det ska bli riktigt kul. 

 

 

 • Like 1
 • Haha 1
Link to post
Share on other sites
Johan1986

Tack för era svar!

Som jag själv känt är det jämnt skägg mellan raserna. Hjärnan säger nog labbe, magen spaniel.

Några Elsa-klänningar blir det nog inte. Killarna är 5 och 9 så mer troligt fotboll och äldsta killen har visat intresse för agility.

Finns redan bägge raserna representerade i laget och eftersöksspecialister. Så kan inte gå på det heller.

Ang. tik så öppnade jag munnen och gjorde jag någon referens till det engelska namnet innan hjärnan han gå varvet runt. Den blicken svider än.  

Har fått rekommendation på kennel som har labrador och spaniel i två storlekar. Får kanske börja dra i den tråden med och höra hur den kennelns  hundar brukar jobba. 

 • Like 1
Link to post
Share on other sites
Hipshot

Vill skriva under på Skånepågs inlägg, väldigt vettigt! 

Om du kikar på kennlar och så.. kolla Centeniells eller vad de heter. Pia Sjöstam. Hennes spanieler är inte fullt så galna som vilken random jaktspringer. Köper du en riktig jaktspringer så är de avlade för att kunna jobba i vidriga förhållanden.. de ska alltså in i och under slån och allsköns jävla skit där ingen normalt funtad jycke går in. Detta kräver pannben, maximal vilja och minimal hjärna. De kan bli ganska stökiga om ngn kommer på besök.. en bil kör förbi, en kråka skriker utanför, grannens telefon ringer.. tja vilket intryck som helst som lyckas tränga in innanför pannbenet :whistling:

Och med stökiga menar jag inte onda utan bara att de är överallt.. hela tiden och gärna samtidigt.

Självklart taggar de ned med tiden men kolla gärna den här faxe tråden, tycker den är rätt klockren faktiskt! 

Vad jag vill ha sagt är att slaskspanilerna är coolare och gör i princip samma jobb. 

Och som sagt, om apporteringen är en viktig del för dej så titta på labben. Spanilerna fixar det helt klart men får du tag på något mediokert så får du lite uppförsbacke.. 

Link to post
Share on other sites
Johan1986

Har rannsakat mig själv, dryftat något ytterligare med sambon. Gått igenom hundar jag träffat och jagat med på senaste. 

Tror nog jag kommer gå på labben. Det är första hunden och det känns som ett tryggare val. Apportering kommer också högre upp listan. Känns även som mer förlåtande för misstag i dressyr och träning

...men visst, i dessa tider när efterfrågan på hundar är hög så utesluter jag inte spaniel helt. Är det de ”enda” som går att uppbåda så kör jag.

  Återigen, tack för input

 • Like 2
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

https://www.Reservdelar24.SE

https://www.AUTOdoc.SE


×
×
 • Create New...