Hoppa till innehåll

Orrjakt med bulvaner.


Beretta

Recommended Posts

Jagar mycket med 6,5 och de snabbaste laddningarna, de ligger ju på strax över 900m/s i utgångshastighet och jag brukar försöka undvika att skjuta på under 100 meter och 22-250 har ju lika hög hastighet (minst) på 100 som 6,5 vid mynningen! Nog är det en grym kaliber, varit väldigt sugen på en själv i flera år som rent toppjaktsvapen. Får väl se om det blir en sån i framtiden.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

  • Svar 304
  • Created
  • Senaste svar

Top Posters In This Topic

  • Nils l

    55

  • Beretta

    51

  • Fredde_piteå

    39

  • Hallen

    31

Top Posters In This Topic

Posted Images

Jag får min 22-250 på torsdag den skall användas enbart till toppjakten visst är jag lite orolig att den ska riva fåglarna men jag är allergisk mot rekyl om mitt skytte skall fungera bra därför är jag nyfiken att testa en 22-250.

Har garderat mig med att beställa en extra pipa till den i 6br med ljuddämpare skall man väl kunna hantera den rekylen kanske ::)

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Hur går de för er!

Där jag var i helgen, utanför Sveg, satt de banne mig orrtuppar överallt.

Inte en enda på backen.

Kom 2 gäng om 40+ o flög över oss då bössa låg i bilen o man stod me kaffekoppen i handen  :-

Typiskt när de va stående vi skulle jaga me.

I helgen ska ja kolla mina marker men ja tror inte de gått i topp än.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Tjenare alla glada bulvanjägare!

Är det nån som kan hjälpa mig med att tala om hur ni får upp era bulvaner i träden

Är väldigt sugen på att prova på denna jaktform men har ingen erfarenhet av det.

//Klutten

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Okey, tack så mycket då är de ju bara att fixa fram matrial som funkar och bege sig ut i skog och mark  ;D

Får se om inte det skulle kunna ske redan i helgen.

//Klutten

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Lång tråd det här... jag jagar också orre på samma sätt. MEN- det är viktigt att komma ihåg att man inte bör skjuta för hårt på spelplatserna. Orren besöker spelplatsen under hela året; tupparna gör det för att skaffa sig och behålla revir. Jagar man på samma plats som det är spel på våren så beskattar man främst de bästa tupparna, för det är de som har mest att vinna på att "underhålla" sitt revir genom korta besök på morgnarna under resten av året. Viss återhållsamhet bör man alltså visa... även om man självklart kan skjuta en del så som beskrivs här, och inte minst i år då det är gott om fågel.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Jag har flera platser jag "besöker". Finns dock några favoritställen. Tyvärr så är man ofarlig nu med knäet åt helvete. Jag är tvungen att ha med mig någon tvåbent apportör som kan hjälpa mig att få tillbaks fåglarna då jag inte kan gå så långt själv ännu.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Förra året hade en dödperiod nu också. Det ändrades när snön kom och dom började äta knopp i björkarna. Jag sköt orre fram till januari sedan la jag bössan åt sidan, man ska hinna äta upp det man skjuter också och mycket fågel blev det. I år har det knappt blivit något, tror jag skjutit 12 orrar hittils resten har gått åt till att skjuta 9mm start och jaga hund som gått efter. Fy f-n vad jag saknar gammelhunden :'(. Den här nya är socialare mera go och tryggare men oj vad jobb det är med henne. Får jag i ordning knäet blir det tegsnäsarna och jaga jätteflockar med orre och tjäder hela vägen fram till det är slut. Vi har massor med orre har sett flockar med ca 30 orrar i varje och det har bubblat överallt runtomkring mig på hyggena.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Nu blir det en sväng. Ska snubbla runt med knäskyddet på ett hygge jag just hittat. Det var massor med orre där sist. Ganska igenväxt men några träd som kan vara intressanta sittplatser. Tror jag tar horneten och haglet idag. Kommer inte att bli långa håll men för säkerhets skull så får 6,5;an vara med på ett hörn också. Måste spana ut var bulvanerna ska vara.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Nu har jag hittat orrmyren med stort O. Såg säkert 30 orrar direkt jag kom dit. Satte ut bulvanerna och hann bara tillbaka till mitt provisoriska gömsle så kom det tre orrar och landade. En stannade kvar för gott. Strax efter slår 4 i ett träd på sidan om och ett enkelt skott på 50-60 m och nästa lyrorre dråsar i backen. Spanade av området runt myren och på andra sidan sitter 7 st och äter knopp. Efter att ha racklat med avståndsmätaren som inte alls ville fungera i diset så får jag fram att det är en halv kilometer bara över myren. Mitt knä talade sitt tydliga språk och dom orrarna fick äta oantastade. Gick ut på myren för att hämta den första orren och på andra sidan upptäcker jag en som sitter och vinglar i en talltopp. Avståndsmätaren vill fortfarande inte vara med i diset och årets andra bom är ett faktum. Lyckas tillslut få fram avståndet som visar sig vara femtio meter längre än vad jag bedömde det till och på det avståndet gör det att kulan måste ha gått strax under. Eftersök med hund gav inget resultat men osäkerhetskänslan finns ändå. Den kan ligga en bit in i skogen i allafall. Har det tagit så ligger den någonstans i närheten,trist men sånt händer alla någon gång. Nu kommer snön hoppas jag hinner ut en gång till innan vägarna snöar igen.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Grattis Nils! Kul at tdet ger resultat bulvanjakten ger resultat. :D

VA HAR JOHNSSON FÅTT ATT DRICKA TILL KAFFET????  ;):D ;D

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

VA HAR JOHNSSON FÅTT ATT DRICKA TILL KAFFET????  ;):D ;D

Hoppsan sa! >:( Det var visst något som blev litetokigt där. Det gick nog för fort när jag skrev. ;D :(

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Idag gick det sämre än vanligt. Tog med mig ppc,n mot bättre vetande. Först kom fyra orrar och landade ute på myren ca 200m bort. Tog mig ungefär trettio meter närmare och la mig ner. Bra stöd korrigerade 5 cm för vind och den tog på sidan. Den chansen borta. Nästa som händer är att det landar ca 20 orrar på andra sidan myren 212m. Håller högt och strax utanför orren då vinden har tilltagit rejält. Har inte bekantat mig med kalibern och vet inte förrän nu hur fort den går heller. Nästa bom! Nu börjar jag bli irriterad men kan inget göra då flocken bara gör en runda och sedan kommer in för bulvanerna och landar. Ser bara huvud och hals men hållet är 140 m till tuvorna jag omplacerat bulvanerna på då dom ignorerade dom sist. Nu då, PANG! inte en fjäder kvar. Vad i helv.. tar bössan och går tillbaks till bilen för att byta ut den mot 06;an. Sitter i nästan 2 timmar och ser inget mera. Packar ihop och hittar en tom ammolåda i bilen som jag gör en prick på. Placerar ut den så långt jag kan få ut i håll. Avståndsmätaren visar 160m två skott med jägarmässigt stöd på ryggsäcken liggande ger en träffbild under kronan och avdriften är inte fullt 5 cm precis som förväntat och bara en cm lågt. Skruvar upp tre knäpp och hoppas det räcker. Muttrar och kan fortfarande inte förstå varför det inte tog. Kanske överkompenserade för vinden då jag såg anslaget i den vattenbelagda isen på sidan första skottet, hur som helst är vi inte kompisar jag och ppc;n just nu. Jag åker till skjutbanan och sätter upp kronografen men bara ett av 9 skott avlästes då ljuset inte räcker till. Det gav 915,9 m/s ganska exakt vad jag uppskattade i tabellerna. Nästa är norma.cc och kontrollera. Onsdag tar jag ledigt men då är det med 06,an istället. Måste skjuta mera med ppc;n innan jag använder den på riktigt igen.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Jaha nu har jag kollat normasidan. Orren i björken på strax över 200 passerade kulan strax över stjärtfjädrarna på och den på backen såg jag ju träffen, den sista måste ha tagit i gräset framför och kan ha stuckit åt vilket håll som helst. Bara att ta fram ur frysen då om man inte vill äta korv idag.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne ...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Läser
  • Användare som läser detta    0 medlemmar

    • Inga registrerade användare tittar på detta sida.









×
×
  • Skapa ny...