Jump to content

Injagning av älghundar,fråge, tips och råd-tråden


Recommended Posts

Jämta

Här kan man fråga om injagning av de olika älghundarna eller skriva hur man själv gått/går tillväga med sin älghund!

Jag hoppas ni alla som har några funderingar skriver i denna tråd och att de med erfarenhet gärna delar med sig av sina tips och råd.

Det finns nog lika många nybörjare på detta, som "gamla rävar", så jag hoppas på att detta blir en givande tråd att följa  :)

Link to post
Share on other sites
 • Replies 119
 • Created
 • Last Reply

Top Posters In This Topic

 • Jämta

  8

 • Urban

  6

 • Kias Husse

  6

 • jocke med kniven

  6

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Mina tankar om Jämthundar Jämthunden är en utpräglad älghund, som i skogen söker upp älgen och med sitt skall och kroppsarbete håller älgen kvar på platsen tills jägaren kan komma inom skotthåll. Jäm

Hur reagerar han när han får jaga mycket, är han likadan dagen efter ett sånt här race?

Men han värkar ju alltid hitta något, värre med hundar som springer vind för våg!   När det är som värst så tänk på alla som har stövelputsare

johanjägare
Här kan man fråga om injagning av de olika älghundarna eller skriva hur man själv gått/går tillväga med sin älghund!

Jag hoppas ni alla som har några funderingar skriver i denna tråd och att de med erfarenhet gärna delar med sig av sina tips och råd.

Det finns nog lika många nybörjare på detta, som "gamla rävar", så jag hoppas på att detta blir en givande tråd att följa  :P

kan väl börja tråden lite försiktigt....hur brukar du göra?

/Johan

Link to post
Share on other sites
Jämta

Mina tankar om Jämthundar

Jämthunden är en utpräglad älghund, som i skogen söker upp älgen och med sitt skall och kroppsarbete håller älgen kvar på platsen tills jägaren kan komma inom skotthåll. Jämthunden är en rätt stor spetshund, som ska vara rektangulär i kroppen och ha bra vinklar fram och bak för att hålla i älgskogen under många år.

Den ska ha starka hållbara tassar, bra lårbredd och vara något marktrång i trav bakifrån sett. Sk "vargspår" En Jämthund ska vara lugn och trygg i sig själv, med ett stabilt, socialt och tillgängligt psyke. Den mår bra av att aktiveras med lydnad och kontaktövningar så att hund och hundförare har bra kontakt och samarbete i skogen.

Precis som jag skriver om finsk spets, så finns myten även här att en god grunduppfostran ger en sämre jakthund. Inget kan vara mer fel. En jämthund, som aktiveras året om, med spår, lydnad, motion, utställningar etc. är en lycklig och nöjd hund som sedan i skogen är den perfekte samarbetspartnern till hundföraren. Man bör lägga ner många timmar i skogen med junior och ung-jämten för att i slutänden få en god och duktig jakthund.

De första 2 åren kanske din jämthund mest flamsar runt och skäller fågel, stubbar, annat smått och gott som finns i skogen lika mycket som den skäller älg. Hav förtröstan, en jämte mognar ofta ganska sent i livet och detta beteende är helt normalt, om än frustrerande för dig som hundförare.. Har du en lovande unghund, som skäller fast älgen vid 9-10 månaders ålder, så förvalta arvet väl.

Jaga inte för ofta med unghunden och låt den helst jobba på någon timme i början innan du skjuter älgen. Frestelsen är ju att jaga ofta och skjuta efter en stund, men man har igen det i framtiden om man tar det lugnt med sin blivande jaktstjärna Det sämsta man gör med sin unga jämte är att sätta den i hundgården i väntan på att den ska mogna på sig på egen hand. Vad man i stället bör göra är att vara ute i skogen, så mycket det bara går.

Då får hunden får vana, rutin och rätt som det är klickar det till i huvudet på hunden och den förstår varför den finns.. För att jaga älg !!

När den dagen kommer inser man att alla dessa timmar och frustration i skogen lönat sig. Visst finns det jämtar som har låg jaktinstinkt och aldrig blir bra löshundar. Dessa hundar kan bli nog så värdefulla för jakten som godkända och väl fungerande spårhundar, så döm inte ut en jämte i för unga år, då de kommer sig med åren i både jakt, stabilitet och spår.

Tänk på att noskvalster kan ställa till det för hunden. Har den svårt att ta sig an spår, så kan det vara just noskvalster som den drabbats av. Förutom jakten, så bör jämten få vara en del av familjen, bli uppfostrad och socialiserad som alla andra hundar. Den hänger lätt med på långa vandringar, cykel och skidturer, då man också kan få en viss draghjälp i motlutet. Gå gärna en grundlydnadskurs och aktivera hunden året om. Och du; Glöm inte att HD-röntga och ögonlysa din jämthund. Det hjälper oss uppfödare i vårat arbete att föda upp friska, sunda och hållbara jakthundar.

Lite kort om hur jag ser på min ras. Andra kanske tycker det är helt galet, men för oss är det så det funkar bäst :lol:

 • Like 2
Link to post
Share on other sites
Jämta

Vadan smiliesarna istället för tidigare text???

Jag kan ta ett exempel..

Unghanen våran född i slutet av november 2006 fick vara med lös i skogen så mycket som möjligt under valptiden. Då bara i solbacken, som var tillräckligt mycket skog för en valp att utfoska utan att villa bort sig. Vi satt på en bänk i solen och bara mådde gott i vårsolen medans han utforskade. Skogen i fråga är mest bara en dunge på 200 x 100 m ca :) Det var också där de första viltspåren senare lades.

Under sommaren var vi mycket ute i skogen, tränade inkallning och en del viltspår. Under början av bär och svampplockar-sässongen (då han hunnit bli ca 8 månader) var han med varje gång. Sökte ut på småturer, men försvann aldrig speciellt långt bort och vid drygt 8 månaders ålder så kom klicket och han gick från att en dag vara borta max 5-10 minuter och mest bara lalla på, till att 2 dagar senare vid nästa släpp i svampskogen, söka ut dyga 20 minuter, hitta älg och därefter skälla fast ståndskall i drygt 2 timmar. Första älgen sköts när han var ca 9 månader gammal. Han har efter detta visat sig ha otroligt bra sök, hittar i princip alltid älg och oftast blir det fast ståndskall relativt omgående. Några gångstånd i rätt lugnt takt har det också blivit.

Lilltiken som blir här ur denna kull, kommer att få samma uppväxt som honom.

Deras gamle pappa är injagad som ovan. Första älgen sköts när han var 9 månader och nu är det mer än 130 älgar fällda för honom.

5 av 7 i den 2006-kullen blev det i höstas skjutet älg för..

Av de 2 som det inte sköts för, så lyckades en börja löpa precis när jakten började och för att vara på den säkra sidan så släpptes inte tiken i skogen på 4 veckor och sedan fanns det inte så många kvar på tilldelningen. Hon har vad jag vet skällt älg bra ändå :blink:

Den andra hundens ägare blev avrådda att öht släppa hunden i skogen av någon sk "expert" :) , så de kan få det de gör i höst, när de ska släppa en nästan 2-årig jämte i skogen för första gången...

Jag är av den tron att de skäller inte älg förrän de är mogna för det och att det är väldigt individuellt. Man bör alltså enligt mig ge valpen, unghunden så mycket skogstid som man bara kan så att den får skogsvana och när den är mogen för det, så kommer den att aktivt söka och skälla älg.

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Alla jakt hundar ska ha massor med tid i skogen, jag har med mej valparna från att jag får hem dom tills jag gräver ner dom. Jag tycker inte injagningen av en älg hund skilljer sig så mycket mot injagningen av vilken annan jakthund. Ge b ara hunden mycket skogstid så trillar poletten snart ner svårare än så är det ju igentligen inte. Det svåra med en älghund är ju att den är lite svårare o hjällpa på traven som man kan göra med en tax tex, en tax kan du ju väcka lite genom o släppa på nån hare som sitter på en vall osv. Det går inte lära en hund skälla stånd det måste finnas där från starten sen kan ju vissa individer va senare osv

Link to post
Share on other sites
@@Danne@@

Nog kan en hund skälla älg innan den är mogen för det och då kan man få problem som kräver mycket arbete. Vist ska unghunden ha mycket tid i skogen men jag gör allt för att den inte ska träffa på älg innan den är ca 1år ofta senare. Jag brukar inte träna spår med en unghund innan den tar vilt i vind, för jag vill ha en hund som tar i första hand i vind. Det är ofta lättare att få ut söket om man lägger spår träningen efter att hunden har sök med retur. Spår är lätt att träna och blir inte sämre av att det kommer senare. Det finns så mycket att träna på som är svårare så man blir alldrig arbets lös.

 • Like 1
Link to post
Share on other sites
Jämta

Som sagt, så finns det en uppsjö av åsikter och erfarenheter och jag hoppas att alla i tråden respekterar andras erfarenheter och inte klankar ner på hur andra gör och andras erfarenheter.

Det finns ju egentligen ingen universal metod för injagning, men det finns många (bra) varianter och var och en gör ju som den tycker fungerar bäst för den och dennes hundar.

Link to post
Share on other sites
@@Danne@@

Det var inte menat så, jag skrev bara vad jag tycker och tror. Jag har själv i min ungdom och oerfarendhet släpt unghund på älg som jag har fått ångra. Det är mycket individuellt när en hund är mogen för ett älg/björn anfall, har nu en hund som jag har fått jobba mycket med och han var över ett år när han blev jagad av en arg älgko som slutade med att han fasnade i en bäck med älgen över sej. Efter många timmar och mycket jakt så fälde jag två tjurar för Krille i höst på stånd. Vi får se hur bra han blir men det är många som slulle ha gett upp.

Link to post
Share on other sites
 • 7 months later...
jocke med kniven

Med tanke på mitt ämne så kanske man ska fråga jakt lagen om det är nån vits att köpa en valp,, ;(

Link to post
Share on other sites
Med tanke på mitt ämne så kanske man ska fråga jakt lagen om det är nån vits att köpa en valp,, ;(

man kan nästan tyda en viss bitterhet i din text, Jocke.

Du har ju fixat en ny mark nu förvisso bara kalv kvar, men jag har bra erfarenhet av kalvjakt i oktober och älgarna står lite hårdare.

Reka runt lite i veckan och hör om de har haft några obs av kalv under veckan så blir chanserna större att hon hittar skjutbara alternativ.

Mvh//Krille

Link to post
Share on other sites
 • 1 month later...
Guest Patrik B

Hej!

Jag har en jämte som är 8,5 månad (Härkilas Dacco I), Sigge som han kallas ställer älg varje gång jag är i skogen med honom, har gjort så i ca en månad.

Är i skogen minst en gång i veckan och släpper. Han kommer när jag kallar på honom även om han är efter något vilt han är givetvis andfådd men lugn när han kommer, men hemma vid så är det lite si och så med att komma.

Han bryr sig inte om andra hundar när han är i skogen (är precis som han tänker ge fa… i mig jag jobbar) och dom vill busa.

Har kunnat skuta älg för honom vid ett flertal tillfällen men inte velat.

Började träna spår med honom när han var ca 12 veckor med spår till maten osv. i dag är han kanon på blodspår jätte fokuserad på uppgiften.

Nu till mina funderingar.

Skall jag skuta för honom?

Är det ok att släppa och inte skuta kan han tröttna på att skälla vilt?

Ser det bra ut för övrigt är det ett ämne mon tro?

När är det läge att släppa i gris hägn?

Tacksam för synpunkter

Patrik B

Link to post
Share on other sites
 • 6 months later...
Hinkraka

Även jag ställer mig bakom Patriks frågor här! =)

Link to post
Share on other sites
 • 1 month later...

Verkar som att poletten har trillat ner lite för valpen (6½ mån). På senare tid har hon börjat söka ut ordentligt. Igår hann vi bara med en snabbis pga mörkret men hon gjorde först ett sök på 27 min och sen kom hon tillbaka och var med mig ett par minuter och sen ut i sök igen i 28 min. Enligt pejlen har hon som längst varit 1 km bort i första söket och 600 m i andra alltså inte bara utom synhåll. Har hittills gått på ställen där det brukar vara ont om älg men risken är ju rätt stor att hon kommer att hitta någon. Är lite nervös att nått kommer att hända då. Så jag har egentligen 2 frågor...

Borde man lugna ner sig och inte släppa så intensivt i några månader tills hon mognat till sig?

Funderar på att börja jaga in lite lätt i okt då hon är dryga 8 månader. Vet att det anses som väl tidigt men man är ju så sugen :D . Vad tror ni?

Link to post
Share on other sites
Ingemar Löfqvist

Jag är ju en av dom som anser att det kan göra mer skada än nytta att släppa för tidigt på älg, då risken att bli skrämd är stor och kan bli mycket jobb att rätta till......

Men du känner ju själv hur stor risk du vill ta, har själv en 10 månaders valp som jag tycker beter sig väldigt omoget och tänker vänta tills i okt innan jag släpper...... Min "gamla tik som i höst blir 7 år hon släppte jag på älg vid sex månader och vad jag vet så tog hon inte någon större skada av det men hon började inte ställa älg förens hon va tre-fyra år.... Om det beror på att hon vart skrämd första gången eller inte det vet jag ej men det är en teori som jag har.....

Min far brukade släppa hundarna tidigt för att dom skulle lära sig som han sa.... Men näst sista tiken som han har vart skrämd och det va mycket jobb att fixa till och han slutade upp med det.....

Det är ju många som släpper hemskt tidigt vet ja, men jag har aldrig hört om någon som tror att den släppt för sent:)

Gör som du känner det är nog det bästa......(jag skulle ha väntat åtm till okt-nov innan men det är jag det)

Lycka till med injagningen/ Ingemar

Link to post
Share on other sites
 • 1 month later...
jocke med kniven

Ja älghunds "proffs" finns överalt,,

En liten fråga, vad tycker ni om att man ska gå med hunden i koppel tills man hittar ett (kanske färskt älg spår) spår och då släppa lös hunden. Det är ju en sak om man tränar efter sök.

eller ska man ha hunden lös och stå ut med att hunden kanske driver lite hare och rådjur ibland?

Tills hon lär sig att det är älg hon ska jaga,,

Jag har haft lite otur i år, har f..n inte hittat nån älg, så det går mycket trökt.;(

så vad tycker ni? ska hunden få jobba helt på egen hand eller gå i koppel?

Jag tycker nu att min hund har börjat söka riktit bra hon söker i cirklar och kommer tillbax till mig (ganska ofta kommer hon upp mot vinden till mig), mycket kul att se*L*

Link to post
Share on other sites

Min åsikt: Hunden ska jobba lös och lära sig hitta älg på egen hand under dessa sökturer.

Att ta hunden i koppel och inte släppa förrän man hittar färska spår utvecklar inte hundens förmåga att hitta älg på egen tass.

 • Like 1
Link to post
Share on other sites
jocke med kniven
Min åsikt: Hunden ska jobba lös och lära sig hitta älg på egen hand under dessa sökturer.

Att ta hunden i koppel och inte släppa förrän man hittar färska spår utvecklar inte hundens förmåga att hitta älg på egen tass.

den åsikten har jag med men inte alla i mitt jakt lag,

Link to post
Share on other sites
den åsikten har jag med men inte alla i mitt jakt lag,

Ursäkta mig men ditt jaktlag verkar bestå av en stor knippe idioter. Efter det man läst i din tråd om att du inte får släppa hunden så är det lätt att konstatera. Min åsikt vad det gäller injagning. Börja gå tidigt men försök hitta "älgtomma" marker i början. Allt eftersom hunden mognar så börjar man aktivt söka älg, dvs hunden söker inte DU!

Link to post
Share on other sites
jocke med kniven

Helgen jakt,

Lör, vi satt ute en stund men inte ett liv, sen blev det fri jakt, jag gick ut med min hund så hon skulle få springa av sig lite,,

efter en stund hör jag två undar med en älg, jag trodde att nån hadde hämtat dom andra hundarna och släppt dom,men det var ett grann lags hundar som kom med den,

min hund sökte på bra och brydde sig inte om dom andra hundarna till en början,men när dom kom närmare så for hon dit en sväng, efter en stund så kom dom närmare,jag stälde mig upp på en hög stor stubbe då kom det en ko som jag sköt på 15m,

den ena hunden vände men den äldre hunden stannade kvar och blev inte så glad över att min hund kom nära, efter en stund så kopplade jag den andra hunden så min fick gå fram, fan vad hon började rycka päls, jag ringde jakt ledaren och talade om att jag har skjutit en ko. tog en stund sen kom det ett par stycket så vi fick ut älgen. ^_^ , några gick fram till min hund och derömde hon även om hon inte hadde jobbat så mycket med älgen,

Idag,

vi skulle jaga av en liten såt där det sågs en älg i går,

Jag släppte ni hund, men då for hon åt helt fel håll, tog en stund så fick hon upptag.(jag är nästan 100 på att det var en älg)

men den for 1,5Km in på granmarken,sen slaptte hon och kom till bax, då fick jag ju höra att jag måste gå med hon i koppel för att prägla hon på älg annars så sabbar du hunden,

sen blev det att hänga in min ko i kylen, sen skulle vi jaga av en stor såt och då hadde en hämtat dom andra två hundarna. men dom hittade ingen älg,,

M,V,H Jocke,,

Link to post
Share on other sites
Ursäkta mig men ditt jaktlag verkar bestå av en stor knippe idioter. Efter det man läst i din tråd om att du inte får släppa hunden så är det lätt att konstatera. Min åsikt vad det gäller injagning. Börja gå tidigt men försök hitta "älgtomma" marker i början. Allt eftersom hunden mognar så börjar man aktivt söka älg, dvs hunden söker inte DU!

Tyvärr så är det väl så att de flesta jakt lag innehåller alltid någon idiot! Mitt jaktlag ville spara en kalv åt mig att jaga in min hund på. Men det tyckte jaktledaren var onödigt! Han tyckte att jag kunde jaga in hunden när vi inte har något kvar att skjuta ^_^ . Måste ge en jätte eloge till övriga i mitt jakt lag som inte dök upp när jaktledaren samlat till att skjuta den sista kalven.

Link to post
Share on other sites
Helgen jakt,

Lör, vi satt ute en stund men inte ett liv, sen blev det fri jakt, jag gick ut med min hund så hon skulle få springa av sig lite,,

efter en stund hör jag två undar med en älg, jag trodde att nån hadde hämtat dom andra hundarna och släppt dom,men det var ett grann lags hundar som kom med den,

min hund sökte på bra och brydde sig inte om dom andra hundarna till en början,men när dom kom närmare så for hon dit en sväng, efter en stund så kom dom närmare,jag stälde mig upp på en hög stor stubbe då kom det en ko som jag sköt på 15m,

den ena hunden vände men den äldre hunden stannade kvar och blev inte så glad över att min hund kom nära, efter en stund så kopplade jag den andra hunden så min fick gå fram, fan vad hon började rycka päls, jag ringde jakt ledaren och talade om att jag har skjutit en ko. tog en stund sen kom det ett par stycket så vi fick ut älgen. ^_^ , några gick fram till min hund och derömde hon även om hon inte hadde jobbat så mycket med älgen,

Idag,

vi skulle jaga av en liten såt där det sågs en älg i går,

Jag släppte ni hund, men då for hon åt helt fel håll, tog en stund så fick hon upptag.(jag är nästan 100 på att det var en älg)

men den for 1,5Km in på granmarken,sen slaptte hon och kom till bax, då fick jag ju höra att jag måste gå med hon i koppel för att prägla hon på älg annars så sabbar du hunden,

sen blev det att hänga in min ko i kylen, sen skulle vi jaga av en stor såt och då hadde en hämtat dom andra två hundarna. men dom hittade ingen älg,,

M,V,H Jocke,,

Att gå med en hund i koppel för att "prägla" är nog inte rätt melodi. En jämthund ska utan hjälp lära sig att säka ut och hitta älg UTAN din hjälp. Risken är att han förväntar sig att du ska hitta färska spår åt han och då har du problem.

 • Like 1
Link to post
Share on other sites
jocke med kniven
Att gå med en hund i koppel för att "prägla" är nog inte rätt melodi. En jämthund ska utan hjälp lära sig att säka ut och hitta älg UTAN din hjälp. Risken är att han förväntar sig att du ska hitta färska spår åt han och då har du problem.

jag kommer inte att gå med hunden i koppel,, då får dom gnälla om det till dom blir läss,,

Link to post
Share on other sites

jag har haft min valp lös i skogen flera dagar i veckan sen han var 8 veckor. Skogen är hundens arbetsplats och det är viktigt att den känns trygg att befinnas sig i. Morfar brukar alltid säga att det är i skogen man gör hunden, den kan ha hur fin stam som helst men får den bara stå i hunngårn blir det ingenting. Valpen fick vara med på septemberjakten men jag gick i älgtomma marker. Exakt på dagen när han fyllde 6 ½ månad skällde han älg för första gången och då märktes en markant förändring när han får vara i skogen. Han söker ut bra och letar aktivt efter älg. Nu har han haft älgkontakt 3 gånger av fem släpp. Tyvärr så står våra älgar dåligt nu, det måste va en rutinerad hund för att dom ska bli kvar i upptaget.

När det gäller injagning så finns det många sätt att göra det på. Några säger si andra så. Viktigast är väl att man ger den mkt tid i rätt miljö och tillslut lyckas man. Tycker att Jämta har en sund inställning till hur man får fram en älghund :)

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.


https://www.Reservdelar24.SE

https://www.AUTOdoc.SE


×
×
 • Create New...