Hoppa till innehåll

Bergstutzen eller ej?


exabit

Recommended Posts

Nu när jag får 5,6x52R-pipan till K95:an i dagarna så ställs jag inför ett problem. I skrivande stund har jag mitt härliga Varipoint 2,5-10x50 i ett Blaserfäste och det fungerar naturligtvis utmärkt till 7x57R-pipan. Eftersom jag vill/ska undvika att lägga ut mer pengar på min redan välfyllda vapengarderob så lockar det inte att skaffa nytt fäste plus sikte till den nya pipan (vi snackar ju i storleksordningen minst 10 tovor för fäste + anständig optik). Tanken var då att istället skjuta in den med det sikte jag har och använda den pipan (eftersom 99,9% av min jakt rör småvilt).

Frågan är då: vad gör jag den dagen då jag vill åka och vaka gris eller liknande med 7x57R-pipan? Nu har vi vintertid så att åka till banan och skjuta in "när som helst" är inte längre möjligt som det var i augusti/september. Med bara ett fäste och sikte till två pipor begränsas möjligheterna ganska avsevärt. Det blir i praktiken lika osmidigt som att ha ett sikte till två helt olika bössor - så fort man vill använda den andra bössan så krävs ett besök på skjutbanan och rattande på siktet.

"Lösningen" på detta kan stavas bergstutzen. Denna bösstyp har redan avhandlats på forumet av Henrik en hel del så det är bara att söka om man är intresserad. I senaste Vapentidningen finns även en artikel av Fredrik Odebring som handlar om just bergstutzen och närmare bestämt en Blaser BS95 i 22 Hornet och 7x57R. Efter att ha läst den artikeln så blev iaf jag övertygad om att precisionen, på klassiskt Blasermanér, är i toppklass. Men en del frågetecken återstår såsom om piporna verkligen är skottfasta mtp att det är en del skruvar som man justerar samskjutningen med. Sen är ju inte bössan vidare smidig om man jämför med en K95:a. Vikten är något högre och åsynen av den klenare patronen i övre pipan som omges av ohemult mycket metall gör ingen glad. I övrigt skulle en bergstutzen lösa mitt problem iom att det räcker med ett sikte för dessa två pipor.

Nu trodde jag aldrig att detta skulle bli aktuellt iom att jag misstänkte att en slik bössa skulle betinga ett ganska saftigt pris. Men jag råkade hitta en begagnad BS95:a på Torsbo i 5,6x52R och 9,3x74R som betingar samma pris som min K95:a gjorde ny. Med andra ord skulle det inte vara några problem med att byta in K95:an med bägge piporna och få en BS95:a plus växel över för laddverktyg och lite annat.

Några frågetecken kvarstår dock:

1. Vill jag verkligen ha 9,3x74R i den grova pipan?

2. Är jag beredd att försaka smidigheten hos K95:an för en stabbigare bössa?

3. Hur kul är det att eventuellt behöva vänta 7-8 veckor för att få licens på BS95:an och samtidigt inte kunna använda K95:an? dry.gif

Som sagt, en slik transaktion hade onekligen löst mitt siktesproblem. Jag vill verkligen använda mitt Varipoint så mycket det bara går. Inte för att få ner "kostnaden per jakttimma" utan för att jag älskar optiken. Lustigt nog kan jag även försvara ett bössbyte rent ekonomiskt. Men helt enkelt är det inte. Nästa steg borde rimligen vara att åka till Torsbo och klämma på bössan. Jag misstänker dock att den sitter som en smäck i nävarna liksom deras kombibössor, men smidigheten är antagligen nära nog obefintlig. Hmm wacko.gif

post-296-0-81767600-1320233453_thumb.jpg

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

  • Svar 80
  • Created
  • Senaste svar

Top Posters In This Topic

  • exabit

    34

  • sidelock

    8

  • json

    5

  • Joacim

    5

Top Posters In This Topic

Posted Images

Hur roligt det än är att läsa om dina vapenbyterier med tillhörande funderingar och tankar så tycker jag nog att du skapar dig själv problem där de kanske inte behöver finnas. Eller så försöker du finna argument för en rolig rockad i garderoben... Om du nu skulle få för dig att sätta dig på ett grisvak, så har du väl alternativa klass 1 vapen med hyfsad optik att tillgå? Eller är K95:an det enda du jagar med nu för tiden (vilket jag iofs har full förståelse för)?

För övrigt skulle jag gärna följa en Bergstützentråd av dig, så jag tycker absolut att du skall slå till. Och med tanke på vilka kalibrar du haft tidigare är väl 9,3-pipan en baggis.... Å andra sidan skulle jag själv inte bytt bort lättheten och smidigheten i K95-an i vare sig första eller andra taget.

Edit: det var en licensfråga också. Om du skall byta är det kanske nu du skall göra det så får du en fin julklapp att inviga det nya året med....

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Klart du kan ha 9,3x74r i ena pipan, du klarar smällen galant, den välter det stora(och lilla) viltet du kan tänkas jaga och det känns mycket manligt att släppa ner en såpass stor patron i ett brytvapen. :D

Eftersom du jagar från torn för det mesta känns inte smidigheten som någon stor förlust. :) Jag hade nog knappt funderat i de banorna men du vet bäst själv hur du prioriterar.

Det är aldrig kul att vänta men vill du ha denna bergstutzen så klarar du dig nog med de andra vapnen så länge.

Känns som ett lämpligt projekt för dig som skjutit både mycket och bra med bultbössor och nu det senaste med en kipplauf. En 9,3mm RWS TUG/Teilmantel och en minimiladdad .228 blyspets torde funka kanon för både stort och litet.

Ett annat alternativ är ju att du säljer ena kipplauf-pipan och brukar en bultbössa för klass ett om det blir 7x57r som åker.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Tack för inputen :rolleyes:

För det första så vill jag använda K95:an (eller en eventuell BS95) så mycket som möjligt, eftersom bara känslan av att sitta med en slik på pass är mer än tillräcklig för att motivera purrning i ottan och bilfärd till passet. För det andra har jag plöjt ner nästan 20 tovor i Varipointen och vill givetvis använda också den så mycket jag bara kan.

Vad gäller alternativa klass 1-bössor så har jag i nuläget en Tikka 595 i 308 med ett Leupold 3-9x50, min s.k. slaskbössa. Den ger ingen glädje alls vid jakt och siktet är ju inget att hänga i granen när det skymmer och man hör en grisfnysning i närheten. Jag har även en TRG med Nightforce 5,5-22x56, men denna bössa är för mig HELT otänkbar vid grisvak.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Fråga: Vilka djur har du tänkt skjuta med 5,6x52r som du anser att 7x57r är olämplig till?

Bra fråga. Största anledningen att komplettera med den klenare pipan var väl att det skulle bli lättare att träffa mindre vilt iom den lägre rekylen. Med 7x57R-pipan är jag inte 100 på att träffa en räv ordentligt på 100 meter, men det föreställer jag mig att jag skulle kunna göra betydligt enklare med den klenare pipan. Sen så finns alltid möjligheten till huvudskott på duva på 50-70 meter (med trädstam eller liknande som kulfång naturligtvis) vilket jag inte alls skulle våga mig på med 7x57R-pipan.

Summa summarum ger 5,6x52R-pipan mig möjligheter till "finlir" som jag inte klarar med 7x57R-pipan i skrivande stund. För en sådan som Henrik skulle det dock antagligen inte vara nåt problem, men jag besitter inte de färdigheterna :rolleyes:

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

På det sätt du har redovisat ditt behov Rikard anser jag helt klart att du kan motivera ett byte,

jag tror inte heller att en bergstudsare är påtagligt klumpig, tvärtom, de jag har hanterat har varit smutta som tusan.

Vad som gäller kalibrarna som är aktuella så har jag personlig erfarenhet av x74R hylsan, den har en påtaligt mjukare rekyl, upplevelse därav än andra 9,3:or, min förklaring är det något lägre arbetstrycket och det minimala bröstet.

En motfråga, hur hade du tänkt att hantera detta med inskjutningen? Vad har du för rm i din Varipoint?

Btw- gillar starkt den väg du vandrar med allt mer uttalade jakt/precisionsvapen. :)

/Christian

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Då har du ju ett behov att fylla med den klenare pipan även om jag tror att du underskattar ditt skytte å det grövsta.

Christian N har en poäng, hur göra med inskjutningen? Bössan i artikeln var ju något enklare då 22 Hornet knappast används på längre håll än 100-120m av gemene man, åtminstone inte om denna har en grövre pipa att tillgå.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Jag ser inte riktigt problemet med inskjutningen? Skottställ 9,3:an 4 cm högt på 100 meter, och 5,6x52R-pipan 1-2 cm högt på samma avstånd. Sen kör man point blank range med bägge ut till ca. 150 meter eller så. Precis om i artikeln. Vid grisvak på 20-30 meters håll så kan man i princip ladda med vad som helst utan att behöva ändra siktet.

Varipoint:en har riktmedel #60.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Tihi, såg iofs inget problem med inskjutning/nollning men jag ville vet hur du hade tänkt om saken,

som jag ser det är ditt svar långt mer än förklarande.

Jag gillar planen.

/Christian

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Ursäkta om jag lät dryg :blush: När jag väl övertygat mig själv så har jag svårt att ta in andra synpunkter :D

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Har vid något tillfälle flyttat kikare mellan olika pipset & olika kaliber på samma vapen & till min stora förvåning endast funnit skillnad i höjd.

Detta är värt att prova innan vapenbyte.

//Lasse D.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Har vid något tillfälle flyttat kikare mellan olika pipset & olika kaliber på samma vapen & till min stora förvåning endast funnit skillnad i höjd.

Detta är värt att prova innan vapenbyte.

Får testa det. Tyvärr är det inte säkert att fästet passar på bägge piporna hur som helst. Hade två R93-pipor tidigare där man var tvungen att justera fästets skruvar vid byte av pipa då dessa inte hade identiska mått.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Får testa det. Tyvärr är det inte säkert att fästet passar på bägge piporna hur som helst. Hade två R93-pipor tidigare där man var tvungen att justera fästets skruvar vid byte av pipa då dessa inte hade identiska mått.

Då kan du få problem, det jag har provat med är vridmontage.

//Lasse D.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Rikard

Tvärtemot många andra påhejare så tycker jag att du ska behålla din K95 och båda piporna och detta med motiveringen att om det är lite att be om problemen med en dubbelstudsare så kan man med säkerhet räkna hem dem med en bergstutsen. Nu inte påståt att de är oövervinnerliga utan bara att man verkigen vet vad man ger sig in på. Är själv inne på min 3:e DS och har skjutit in några tiotal till samt mellan 5-10 BS så de är inte svåra på nått sätt.

Det är ju inte bara en samskjutning man är ute efter utan oxå en egenprecision per pipa/patron vilket ger några fler parametrar att jobba med innan man blir nöjd.

Jag kan helt och hållet förstå logiken i ditt resonemang med det jag tror du kommer att sakna är just smidigheten och pålitligheten i en patron/en pipa som du har i din kipplauf.

Det enda som jag tycker talar för just den BS du hittat är kaliberkombinationen där 9,3:an är ytterst användbar på grisvaket medans djur från rådjurs storlek och neråt fälls med den klenare pipan.

Att spara ett tag till ett fäste och ett annat sikte till din klenare K95-pipa kan ju ge ett andrum för funderingar för att optimera hela kipplaufkonceptet.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Rikard

Tvärtemot många andra påhejare så tycker jag att du ska behålla din K95 och båda piporna och detta med motiveringen att om det är lite att be om problemen med en dubbelstudsare så kan man med säkerhet räkna hem dem med en bergstutsen. Nu inte påståt att de är oövervinnerliga utan bara att man verkigen vet vad man ger sig in på. Är själv inne på min 3:e DS och har skjutit in några tiotal till samt mellan 5-10 BS så de är inte svåra på nått sätt.

Det är ju inte bara en samskjutning man är ute efter utan oxå en egenprecision per pipa/patron vilket ger några fler parametrar att jobba med innan man blir nöjd.

Jag kan helt och hållet förstå logiken i ditt resonemang med det jag tror du kommer att sakna är just smidigheten och pålitligheten i en patron/en pipa som du har i din kipplauf.

Det enda som jag tycker talar för just den BS du hittat är kaliberkombinationen där 9,3:an är ytterst användbar på grisvaket medans djur från rådjurs storlek och neråt fälls med den klenare pipan.

Att spara ett tag till ett fäste och ett annat sikte till din klenare K95-pipa kan ju ge ett andrum för funderingar för att optimera hela kipplaufkonceptet.

Väl talat för kipplaufen. :)

Det som talar mot detta är Rikards utgifts-stop på vapen.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Tack för fler intressanta synpunkter. Finns ju onekligen fler än ett svar på det här "problemet" :rolleyes:

Fick några fler bilder på bössan, och den ser ju inte direkt utsliten ut. Kanske sitter förre ägaren på sinnessjukhus efter att ha försökt reglera piporna själv :lol:

post-296-0-61316600-1320242545_thumb.jpg post-296-0-29844000-1320242544_thumb.jpg

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Går det inte hitta ett fäste på tex egun till rätt kurs? Sen får man väl säga som alla säger till nybörjarna, satsa på en bra begad glugg av europeisk härstamning ;)

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Huu nu ska jag vara tråkig.. :(

K95:an är mysigare och trevligare att bruka praktiskt och 7x57R är sexigare än 9,3 :ph34r:

Byt gärna men vänta in en roligare kalibermix?

Mvh!

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Gillar tanken med BS själv. Frågan du får ställa dig är nog om du är den killen som vill använda samma bössa till "all" vak/smyg jakt. Det är nog inte bössan som plockar rävar på 250 meter och inte heller den man vill använda på ex gris annat än vid statiskt åtelskytte.

Men visst är det charmiga vapen. Rent deppiga licenstider ni har dock, ni kan få en licenstant av oss om vi får skicka med 7 vargar på samma buss ;)

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Jag har ju själv gått i tankar på att skaffa mig en bergstützen, det är tankar som jag fortfarande bär på.

Från början såg jag en ferlach bergstützen framför mig men efter att ha fördjupat mig i ämnet insåg jag att dessa håller en rätt varierande kvalité och att de knappast var lämpliga objekt att köpa på distans utan att ha kunnat skärskåda det aktuella objektet i detalj.

Jag började då att titta på de serieproducerade vapen som fanns att tillgå och fastnade rätt snabbt för Blasers BS 750/88 modell som en lämplig introduktion i bergstützen världen. Ett alternativ som jag också var och är intresserad av är Blasers gamla bockdrilling BD 880 som har en 22 hornetpipa, en lite kraftigare kulpipa och en hagelpipa men trots det väger den bara dryga 3 kg.

Blasers BS 95/97 har två stora fördelar framför dessa vapen, dels är de avsedda för dagens sadelmontage, dessutom skall de enligt uppgift från trovärdiga källor vara förhållandevis enkla att "reglera" även för den normalbegåvade skytten. Med tanke på att piporna är friliggande så torde inte heller värmestegring/värmespridning vara ett praktiskt problem. Av vad jag har kunnat läsa mig till har de dessutom den sedvanliga blaserprecisionen vilket gör att de nog är rätt fullgoda alternativ för normal jakt på stillastående vilt.

Jämfört med kipplaufen så har de såklart fördelen av att vara "allt i ett", jag har flera gånger avstått från att skjuta kråkfåglar eftersom jag suttit med 8x57 IRS pipan samtidigt som jag av naturliga skäl avstår klass 1&2 vilt när jag sitter med 22 hornetpipan. Väljer man en lite klenare klass 1 pipa i t ex någon 7mm kaliber tycker jag nog att 22 hornet är ett utmärkt komplement medan en kraftigare klass 1 pipa som t ex den nu aktuella 9.3x74R lämpligen kompletteras med en kaliber som 5.6x50R eller givetvis 5.6x52R. Nackdelen med att välja en bergstützen istället för en kipplauf med två pipor ligger enligt mitt sätt att se det att man antingen behöver ha justerbara pipor vilket bygger vikt och/eller innebär en möjlig felkälla. Alternativt satsar man på en BS med lödda pipor vilket innebär att det finns rätt smidiga och smäckra alternativ men då finns det en uppenbar risk att precisionen inte är vad man önskar sig.

Beroende på jaktformen kan det vara ett plus eller ett minus att bössan är lite stabilare, skall man ägna sig åt mer stationär jakt från torn eller liknande på rimliga skotthåll så ser jag inga allvarligare nackdelar med att välja en bergstützen utan skulle nog anse att det vore en riktigt klockren beväpning för majoriteten av mina jakter....hmmm.....

//Henrik

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Jag är helt klart beredd att lyfta på hatten för vilt på för långt håll. Att skjuta räv på 250 meter tror jag inte att jag fixar med nån bössa i dagsläget, inte ens 6 PPCn. Som det är nu accepterar jag begränsningarna hos kipplaufen och de torde vara samma för en bs? Att vi inte snackar om en bössa för grisdrev förstår jag givetvis.

Egentligen borde jag skaffa mig massa mer erfarenhet av kipplaufen innan jag växlar bösstyp.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Såg ditt inlägg nu Henrik. Intressanta synpunkter som alltid. Sen jag begick misstaget att gå ur arrendemarken för några år sen så har det inte blivit mycket till rörlig jakt. Ur den aspekten skulle det funka utmärkt med en lite tyngre bs. Men jag får nog klämma på en innan jag vågar gå vidare.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Jag är helt klart beredd att lyfta på hatten för vilt på för långt håll. Att skjuta räv på 250 meter tror jag inte att jag fixar med nån bössa i dagsläget, inte ens 6 PPCn. Som det är nu accepterar jag begränsningarna hos kipplaufen och de torde vara samma för en bs? Att vi inte snackar om en bössa för grisdrev förstår jag givetvis.

Egentligen borde jag skaffa mig massa mer erfarenhet av kipplaufen innan jag växlar bösstyp.

Sista meningen verkar vara det mest självklara då du inte ens fått hem en pipa du redan funderar på att avyttra.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne ...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Läser
  • Användare som läser detta    0 medlemmar

    • Inga registrerade användare tittar på detta sida.









×
×
  • Skapa ny...