Jump to content

Björn Sprängare


Recommended Posts

MarkusR

Kan vi få en kort presentation av vår nye förbundsordförande här på forumet?

Link to post
Share on other sites
 • Replies 56
 • Created
 • Last Reply

Top Posters In This Topic

 • Daniel Ligne

  13

 • I-Mats

  7

 • Ausch

  5

 • lindberg

  4

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Till alla gnällspikar....låt killen få en chans att visa vad han går för innan ni sågar honom med fotknölarna. Jag personligen tycker ålder är oväsentligt i sammanhanget. Han kanske blir den bästa ord

Mats: Jag tror att det finns en stadigt ökande andel av sådana som mig i förbundet. Allt handlar återigen om insikt. Vi har som sagt tappat medlemmar i 10 år, men effektivt gömt oss i tron att det nog

Jag ser inget fel med att vara soffliggare, så länge man håller det mesta av sin kritik till dem som håller en sällskap på soffan. För att förstå någonting så måste man ju vara delaktig, precis som at

Wizard

En följdfråga i ämnet...

Hur tänkte man när man valde en ordförande som är 72 år gammal i en förening som behöver förnyelse och lite "jävlar anamma"?

För mig skickar det en tydlig signal att man inte tänker ändra riktning på ett dugg och bara plöja i gammal fåra.

 • Like 1
Link to post
Share on other sites
Daniel Ligne

Nu kan ju jag knappast förklara hur medlemmarna tänkte när de valde Björn, men jag kan nog tycka att åldern har ganska lite med nytänkande och "jävlar anamma" att göra. Åtminstonde i min värld. Jag har träffat Björn ett par gånger och tydlighet och fokus samt handlingskraft saknas inte...

De flesta föreningar brukar må bäst av en blandning och vi har aldrig haft så många "unga" och kvinnor på ledande positioner som vi har idag. Vi har heller aldrig haft så mycket relativt nyanställda som idag. Som sagt, en blandning är bäst...

 • Like 1
Link to post
Share on other sites
Lecha

Jag önskar honom lycka till. Det känns som om han kommer att behöva det.

Det blir inte lätt i svenska "mångfaldsskogen" :(

Link to post
Share on other sites

Även jag har svårt att tro att en 72 åring ligger väl i fas när det gäller nytänk..... Jag må vara trångsynt men en 20 år yngre person vore nog att föredra.

Sen håller jag inte riktigt med dig Linkis när du säger att Medlemmarna har valt honom.

Medlemmarna har valt in personerna som har valt ut och tillsatt honom det är väl allt....

//

Link to post
Share on other sites
henke67

Är det någon som minns TV serien Javisst Herr Minister?

Nu kanske den var lite väl överdriven men jag ser vissa likheter. Det finns ett antal tjänstemän. Ta bara Linkis, Outdoor och Fiber som exempel. De svarar för kontinuitet, erfarenhet osv.

Ordföranden som röstas fram av "folket" har i mina ögon svårt att åstadkomma så mycket innåt i förbundet utan dessa människors stöd. Och utåt sett, gentemot Svenska myndigheter, EU och andra jakt/naturintressen är det knappast en nackdel med en tung CV. Och det är väldigt få som har i yngre år.

Tror med andra ord att det kan bli bra och att vad som händer med "förnyandet" påverkas mer av andra än av ordföranden.

Kanske lite åt det cyniska hållet men , tja, det är som jag ser på saken...

 • Like 2
Link to post
Share on other sites

Stämmer det att han planerar att jobba hela 20% i rollen som ordförande?

Link to post
Share on other sites
Daniel Ligne

Skuris: Skulle en 52-åring vara mer nytänkande än en 72-åring? Jag blir ärligt talat riktigt förvånad över att folk hänger upp sig på Björns ålder, att granska hans CV och historia samt uttalanden hade varit mer relevant... Sedan är det definitivt medlemmarna som valt honom, varför väljer vi annars ombud till stämmorna?

Matin: Det där är en smutskastningskampanj från Jaktjournalen. Han kommer att jobba så mycket som det behövs, däremot tror jag han gör helt rätt när han överlåter jaktfrågorna och "fotarbetet" till tjänstemännen. Vi har en bit över 100 anställda och tror man då att det är helt livsavgörande om en Ordförande jobbar 20 eller 50% så tror jag man prioriterar lite snett.

Jag blir uppriktigt sagt riktigt förvånad över att medlemmar väljer att kritisera / fundera över en Ordförandes ålder / bakgrund / bostadsort / arbetstid / mm istället för att fokusera på vad vederbörande vill och visionerar om. Vad är egentligen det viktiga?

Link to post
Share on other sites
Wizard

Daniel, ta till er kritiken i stället för att slå bort den och idiotförklara oss presumtiva medlemmar.

Det här är problemet med förbundet - att ni inte lyssnar på oss utan skapar er egen bild om hur det ser ut ute i bygden och nu hoppar folk av i rask takt.

Fokusera på varför folk hoppar av i stället ;)

 • Like 2
Link to post
Share on other sites

Ja Daniel, rent generellt så anser jag nog att en 52 åring är mera nytänkande än en 72 åring.

I varje enskilt fall, ja där kan det skilja o ev så är Björn väldigt nytänkande men som ni brukar göra så ser man till det stora så är en 52 åring ju 20 år yngre än en 72 åring men med tillräkligt mycket livserfarenhet och jakttimmar bakom sig.

//

Link to post
Share on other sites
Outdoorsman

Följer denna tråd med växande förvåning... en ordförande har i min värld till uppgift att leda verksamheten. En förbundsordförande i en förtroendemannastyrd intresseorganisation ska inte ta fram mål och visioner efter eget huvud, utan detta ska med självklarhet komma från organisationen. Vi tjänstemän ska givetvis bistå i arbetet, men inte heller vi ska formulera vart vi ska. Vad som krävs är alltså en erfaren ledare, som med tydlighet kan styra skutan i den riktning organisationen bestämmer. Han eller hon ska självfallet även se till att vi verkligen fångar upp viljeyttringarna på ett demokratiskt sätt. Därutöver är ett bra kontaktnät och förmåga att representera organisationen på ett bra sätt givna framgångsfaktorer. Jag är helt övertygad om att Björn Sprängare med sin erfarenhet som ledare besitter dessa egenskaper.

Link to post
Share on other sites

Jag tror det kan vara vettigt med Björn som ordförande. Om man tror att en tjej i 30-års åldern är en bättre representant för oss jägare må det vara hänt men vilken illusion lever man i då? Vårt samhälle styrs av gubbar födda på 40-talet oavsett om vi tycker det är bra eller inte och ska man ha något att säga till om tror jag det är rätt att tillhöra den kategorin.

Jag står fast vid att Svenska Jägareförbundet är det helt klart bästa alternativet så jag är kvar.

 • Like 1
Link to post
Share on other sites
Daniel Ligne

Wizard: Och den konstruktiva kritiken är? Att han är för gammal? Något annat? Jag skulle nog påstå att vi aldrig haft bättre koll på vad våra medlemmar tycker än vad vi har idag. Vi får mer åsikter än någonsin tidigare via mail, facebook, enkäter, medlemsundersökningar och annat. Problemet är nog egentligen att jägarkåren blivit så mycket mer heterogen och då uppfattar våra "traditionella" medlemmar det som att vi inte lyssnar på dem. För 15 år sedan bodde 85% av våra medlemmar på vischan, idag bor majoriteten i stad. Det går inte obemärkt förbi... Men, att vi inte har koll på vad medlemmarna tycker är skitsnack. Vi har som sagt aldrig haft bättre koll.

Skuris: Jag kan köpa att man ska ha visionärer och att de kanske oftare är yngre. Men, är det Ordförande som ska leda skutan eller medlemmarna? Ska man vara noga med åldern någonstans så är det i min värld när man väljer sina företrädare ute i kretsar och Länsföreningar samt ombud till stämmorna. Där finns nog en del att göra. Men, en Ordförande ska driva igenom det som medlemmarna bestämt och då ska man inte nödvändigtvis vara visionär, snarare en jävel på att driva igenom fattade beslut...

Link to post
Share on other sites

Kanske är just där problemet sitter.

Sjf är för stort, vi gräsrötter orkar,vill o kan inte tänka i de banor som man kanske behöver göra.

Vi vill ha en karismatisk "ledare" som rör sig i våra kretsar för att vi ska känna förtroende för honom/henne. Daniel L är ett bra ex på i mina ögon en sådan person, så även du Fredrik.

Björn må vara hur bra han vill, jag lär tycka att han är fel ändå...kan ev ändra mig men grundtesen är där.

//

Skickat från min LT18i via Tapatalk 2

Link to post
Share on other sites
Christian N

Tråkigt Fredrik att ni/du inte kan förstå klyftan som för varje dag blir större mellan dem som har varit medlemmar och "skutan"

såsom den styrs.

En återkommande sak har så länge jag har varit medlem här inne varit den att man är OHÖRSAM mot vad medlemmarna anser och

att den viljan någonstans på vägen medvetet eller omedvetet försvinner.

Jag anser att valet av en ordförande som inte bara skall gå ner i tid i tjänsten, är långt över pensionsålder och som inte har ett

direkt strålande förflutet inom näringsvärlden medför en enorm belastning ur politiskt synvinkel och medialt sätt.

Det är symptomiskt av enheter på gränsen till sammanbrott att det saknar förmåga till självreflektion, om vi har tur så har jag med

flera fel, har vi det inte så har förbundet sänkt sitt eget skepp.

/Christian

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Det är VI medlemmar som har röstat fram Björn, genom de ombud vi har valt. Det är så det fungerar i en demokrati!

Jag har personlig erfarenhet från styrelsearbete i ett antal föreningar och ser inte åldern som ett problem i sig, utan det har helt och hållet med personen ifråga att göra. Om Björn kommer att vara ett bra val kan bara framtiden utvisa, men personligen är jag oerhört positiv, trots att jag är ungefär hälften så gammal.

Naturligvis måste förbundet jobba med att locka till sig medlemmar, men man måste dock också se till att behålla de som finns i organisationen. Om det nu är så, vilket är fallet, att en majoritet (åter igen en demokratifråga) tycker att detta är rätt så är det så.

Jag instämmer med att Svenska Jägarförbundet är det klar bästa alternativet och jag kommer att vara kvar som medlem så länge förbundet fortsätter att agera demokratiskt och inte efter enskilda personer.

Link to post
Share on other sites
Wizard

Ok, skit i vad vi tycker då eftersom det tydligen inte spelar någon roll. Allt är som vanligt då...

Detta är exakt anledningen till varför jag hoppade av och nu är jag bara ännu mer övertygad om att jag gjorde rätt.

Kritisera förbundet och bli idiotförklarad tillbaka - NEJ TACK!

Hoppas alla hoppar av så kan ni sitta där i er sandlåda och klappa varandra på ryggarna och tycka att ni gör ett bra jobb för då slipper ni lyssna på kritik som inte längre finns pga att det inte finns några medlemmar kvar.

Mvh,

Extremt besviken f.d medlem

Edit: Nu är jag inte medlem längre och skall sluta tala om varför jag hoppade av för det är inte längre mitt förbund.

 • Like 1
Link to post
Share on other sites
underbron

Han är vald till ordförande - Inte anställd.

För en styrelseordförande i ett större börsbolag är 20% en rätt representativ arbetsbörda. Svårt att se varför motsvarannde uppdrag inom Svenska Jägareförbundet skulle kräva mer tid.

Beträffande hans ålder så kan det vara värt att tänka på att tunga ordförande poster sällan tilldelas personer yngre än 55.

Björn Sprängares har bevisligen haft ett flertal kvalificerade ledarpostioner inom väldigt olika organisationer och sålunda gedigen erfarenhet av att leda arbetet som ordförande. Han har dessutom ett mycket bra CV, med såväl utbildning, erfarenhet och ledarskap inom skogsnäringen - den näring som kanske påverkar den svenska jakten mest.

Tycker det ser lovande ut.

Link to post
Share on other sites

@Wizard

Jag idiotförklarar dig inte på något sätt, iaf avsåg jag inte att göra det (vet ej om det var mig du avsåg), efter vad jag har läst av dig här på forumet är du en av de personer jag har mest repekt för här.

Jag tycker att det är jätteviktigt att kunna föra en dialog med nuvarande för detta (potentiellt återkommande) och ny medlemmar. Jag tycker också att det är viktigt att vi på gräsrotsnivå kan föra den dialog sinsemellan eftersom det är vi som bygger upp förbundet. Och det är först när vi åstadkommer denna dialog som vi kan utveckla förbundet så att det fungerar för så många som möjligt.

Det jag generellt vänder mig emot är, att ett par dagar efter att vi medlemmar har gjort ett val, idiot förklara de medlemmat som har utestt ombud att föra vår röst som i sin tur har röstat fram Björn.

Link to post
Share on other sites
Hipshot

Ehh? Snubben är vald och klar, då dyker det upp kritik mot honom.. Hade detta kommit då han var nominerad så hade det kanske kunnat vara en smula logiskt men när det kommer nu när han redan är vald känns lite knepigt och obegripligt.

Och åldern lär inte vara något problem, huvudsaken han får saker och ting gjorda. Och om man trots allt ska ha åsikter om åldern, kan det då inte vara klokt att tagga ned och vänta lite? Om ett år vet vi om det var ett bra val eller inte, nu är det bara en massa tyckande till höger och vänster som är svårt att göra något åt.

Mvh!

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Jag i vart fall hade dålig insikt i ev nomineringar, om det beror på bristande intresse eller annat låter jag vara osagt.

//

Link to post
Share on other sites
Christian N

Kalle- ni för ingen dialog,

ta en kopp kaffe, läs en tidning och återkom för att se dina egna inlägg och andras från förbundets sida.

Ni talar om hur det är - förklarar för andra relativt sätt väl insatta och tänkande personer på ett sätt som i varje fall i min syn på

saken medför att jag inser att det är lönlöst.

Förbundet har tagit sin skuta ut på en ny resa och lämnat väldigt, väldigt, väldigt många på land, den enda maktfaktor som

egentligen finns angående att få till stånd en vettig rovdjurspolitik har bestämt sig för att vi gör en "egen" seglats av detta.

/Christian

 • Like 2
Link to post
Share on other sites

Har nu googlat o jag hittar inga nominerad... Så jag vet inte hur jag skulle kunnat framföra min kritik..

//

Skickat från min LT18i via Tapatalk 2

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

@Christian

Tråkigt att mina upplägg uppfattas så - då har jag misslyckats.

Vill förtydliga med att jag endast är medlem i förbundet har ingen funktion i detsamma på något sätt.

Men jag blev uppriktigt ledsen och besviken när de medlemmar som tycker att Björn är ett bra alternativ blir totalt sågade beroende på att mannen är 72 år.

Sen finns det en uppsjö av saker för förbundet att ta tag i - det är jag den förste att hålla med om och jag håller inte med i alla beslut som tas.

Jag lägger ner nu - jag vill inte bidra till att göra enskilda ledsna, besvikna eller heligt förbannade.

Men det hade varit intressant och bra med en tråd där vi medlemmar och andra kan föra en konstruktiv dialog om vägen fram för förbundet.

Link to post
Share on other sites
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.


https://www.Reservdelar24.SE

https://www.AUTOdoc.SE


×
×
 • Create New...