Jump to content

Hur tolkar man drevprovssiffrorna?


Recommended Posts

spionnadh

Jag planerar att köpa en drivande hund. Velar mellan tax, drever och fauve..

Eftersom jag vill ha så stor chans som möjligt att få en bra valp så tittar jag just nu på potentiella föräldradjur och deras provresultat. 

Men jag får inte riktigt kläm på vad som är bra... Förstår att en etta är bra och totalpoäng som drar mot 50 är bra. 

Resten då? Ibland går det att addera siffrorna så att summan blir totalpoängen. Så långt är det ju bra! Men sen hittar jag emellanåt både två och tresiffriga resultat. Vad är det? 

Klipper in resultat från ett drevprov anno 2008 här nedan. Hur ska jag tolka siffrorna? Vad är bra och vad ska jag leta efter, om jag vill ha en hund som driver i en timme, med bra skall och söker ut ett par hundra meter.


Ordinarie drevprov
Rå :   1
Sök :    4
Upptag :    4
Drev :    4
Sätt :    65
Tappt :    4
Skall :    65
Nyans :    65
Samarbete :    15
Lydnad :    126
Jaktduglighet :    35
Poäng :   047

 

 

 

Link to post
Share on other sites
mats_bengt

Hej

 

Vi har ju diskuterat detta lite innan och ska du ha en Drever som bara driver en timme! Ska du nog titta på höga poäng i lydnad och samarbete.

 

Sen är det sista siffran du ska gå på, lägger du ihop dom så blir det just 47 ep i ditt exempel, vad dom andra är vet jag faktiskt inte! 

 

Står en hel del som kan vara till hjälp i drevprovsreglerna som du hittar här http://www.sbak.nu/drevprreg.pdf. Obs att det kommer nya för Drever och Basset till hösten men Tax behåller dagens!

Link to post
Share on other sites
spionnadh

Tack! Nu är ju den där timmen bara en riktpunkt. Hellre lite för mycket än lite för lite för lite :)

Jag har funderat på om det blivit fel i inläsningen när det blir så höga siffror, men det känns orimligt eftersom jag sett så många resultat som har siffror mellan 50-120...

Skickat från min LT25i via Tapatalk

Link to post
Share on other sites
spionnadh

Har kollat länken nu mats_bengt. 

Kan det vara så att lydnad: 126 innebär att hunden (tax) har fått en sexa i lydnadspoäng och att ettan och tvåan är koder?

Det skulle isåfall innebära:

Kod 1 = Kan inkallas under drev

Kod 2 = Kan inkallas under sök

 

Låter väl rimligt?

Link to post
Share on other sites
sealhunter

Om du kollar på http://www.fauveklubben.se/ så finns alla drevprov fauvarna gjort sedan 1994 där.

På en excelfil kan du se alla moment och där finns en kolumn märkt K vid varje delmoment, om du sätter muspekaren på K så kommer alla koder upp.

 • Like 1
Link to post
Share on other sites
Mannlicherman

Tyvärr ger ju inte ett drevprovsresultat eller en titel något svar på hur hunden är som avelsdjur! En Jch ger ju inte bra jaktliga avkommor bara för att den har presterat höga EP. (I så fall hade det var väldigt enkelt att välja valp) Har rasen avelslistor, så kan man ju lättare utläsa vad tikar och hanhundar gett för typ av avkommor. Men känner man inte till rasen närmare, så ska man nog ta mkt av vad uppfödare och avelsråd rekommenderar med ett stor nya salt. Bäst är att bestämma sig för en vapkull och sedan ringa runt till tidigare valpköpare och förhöra sig om vilken typ att jakthundar dessa föräldradjur verkligen har gett!!!

 • Like 1
Link to post
Share on other sites
spionnadh

Tyvärr ger ju inte ett drevprovsresultat eller en titel något svar på hur hunden är som avelsdjur! En Jch ger ju inte bra jaktliga avkommor bara för att den har presterat höga EP. (I så fall hade det var väldigt enkelt att välja valp) Har rasen avelslistor, så kan man ju lättare utläsa vad tikar och hanhundar gett för typ av avkommor. Men känner man inte till rasen närmare, så ska man nog ta mkt av vad uppfödare och avelsråd rekommenderar med ett stor nya salt. Bäst är att bestämma sig för en vapkull och sedan ringa runt till tidigare valpköpare och förhöra sig om vilken typ att jakthundar dessa föräldradjur verkligen har gett!!!

Ja, fast kommer man inte en bra bit på vägen om man kollar meriter på föräldradjuren, deras föräldrar, syskon och avkommor?

För att sen stickprovskontrollera genom att kontakta ägare...

Jag tror absolut på att hitta en uppfödare som känns bra och sen höra sig för om dennes hundar.

Skickat från min LT25i via Tapatalk

Link to post
Share on other sites
Miljöfriend

Meningen med den nya typen av drevprov är ju att dessa skall kunna användas som svar på om hunden är lämplig som avelsdjur. De sju kriterierna som bedöms är samtliga sådana som har betydelse för aveln. Först ut med dessa nya regler är ADB.

Link to post
Share on other sites
Mannlicherman

Olika typer av jaktprov och exteriöra utställningar har väl alltid varit ämnade att urskilja dom individer som är mest avelsvärda inom en ras? MEN det säger ändå ingeting om hunden/hundarna ger bra jaktliga avkommor, eller inte!!! Det kan man ju egentligen bara bedöma utifrån en heltäckande avelslista, eller i andra hand ifrån personliga samtal från tidigare valpköpare! (Jag tror helt klart på en kombination av dessa båda om jag skulle skaffa valp ifrån en ras som jag inte känner till fullt ut sedan tidigare)

Link to post
Share on other sites
dahlström

Den högra siffran är poäng för delmomentet dom andra är kodningen kan mycket väl vara flera koder som passar in på enskilda momentet. Borde gå att hitta på taxklubbens hemsida tycker jag. :yes:

Link to post
Share on other sites
spionnadh

Den högra siffran är poäng för delmomentet dom andra är kodningen kan mycket väl vara flera koder som passar in på enskilda momentet. Borde gå att hitta på taxklubbens hemsida tycker jag. :yes:

Ja, kodbetydelserna fanns i den länken som postades tidigare i tråden.

Har inte kollat jättenoga på taxklubbens hemsida. Lokalföreningen Kronoberg hade ingen lista iaf..

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

https://www.Reservdelar24.SE

https://www.AUTOdoc.SE


 • Similar Content

  • vandraren
   By vandraren
   tax, drever, labbe, spets, vorsteh osv osv.
   Tänkte vi/man kunde dela med sig av sina fördomar på ett kärlexfullt sätt med glimten i ögat! Jag har t.ex flera kompisar med strävhåriga taxar medan jag har korthår. Vi kivas alltid med varandra, om det egna hårlagets förtjänster, och ännu hellre om det andra hårlagets ohemult många brister!!! Man kan lixom inte låta bli....
   Nu vill jag få reda på vad andra tycker om, framförallt, andras konkurrerande rasers brister och tillkortakommanden, dessutom kryddat med påhopp på hundförare som tillhör hundarna i de olika kategorierna.
   Jag har ett önskemål, då jag nyss blivit med labbe, om påhopp kring just denna ras, så jag vet vad jag skall skaffa.... En oljerock fick jag två dagar efter Jackie kommit hit. En slump, men en lycklig sådan...? Vilka stövlar har en labbeägare? Vad bär han/hon på huvudet?
   Jag kan börja med ett påhopp, för att illustrera vad jag menar:
   Vildsvinshundförare ser ut som en blandning mellan en televerkare och commandosoldat!
   Det var ju inte så farligt...? Men så är ju jag en ovanligt snäll mänska oxå....
   p.
  • JaktOscar
   By JaktOscar
   Tjena!!
   Vi i familjen vill köpa en till hund. Hunden ska användas till jakt på rådjur och hjort. Har varit inne och letat upp lite raser men svårt att bestämma sig. Har ni förslag på någon lämplig ras? 
   Vi jagar på ungefär 400ha. 
   Skitjakt på er!!
  • JaktOscar
   By JaktOscar
   Hej! Ska skaffa en tax nu men undrar om man ska jaga in den på kronvilt. Har mycket kronvilt och har tänkt att jaga det med en hund men om det är taxen vet jag inte. Har hört att dom gärna ställer sig som älgar och vildsvin så det blir ståndskall och taxens korta ben oroar mig. 
  • PerT
   By PerT
   Vår strävhåriga tax rymde ur en hundgård i vanadis i morse. Mvh Per
   Han visade sig ha blivit upphämtad av polisen hos en dam som hittat honom. STORT TACK till er alla som hjälpt till.
  • JaktOscar
   By JaktOscar
   Hej jag är en jägare som ska skaffa hund nu och behöver tips på om det finns jakthundar som inte fäller överdrivet då jag bara ska ha den inomhus. 
   Kommer bedriva jakt på hjort, vildsvin, rådjur och kanske älg. 
   Har kollat på drever/tysk jaktterrier men har inte hittat någon uppfödare, finns det någon?
   Alla svar är bra svar så hade varit kul om ni kunde hjälpa mig  
   Blandraser och renrasiga spelar ingen roll.
   Skitjakt på er!
×
×
 • Create New...