Jump to content

jakt på mård och mink


Recommended Posts

predatorjegern

Hej! Jag har blivit helt såld på jakt efter predatorer och undrar här om någon har erfarenhet av jakt efter mård och mink. Och då speciellt att spåra dom till daglegan och röka ut dom. Någon som har erfarenhet av hur detta funkar?

Mvh johan

Link to post
Share on other sites
vildmark

Röka ut dem är ingen metod som används nuförtiden (olagligt)., jag har läst om minkjägare som använt sig av lövblås men det känns lika illa det. Bäst är en terrier..i annat fall en lång bit najtråd eller en bit armeringsjärn som man kan peta och krafsa efter mårddjuret så det förflyttar sig och lämnar stället. Spett och spade är bra att ha med...likaså ficklampa..

Link to post
Share on other sites
predatorjegern

Jaha där lärde jag mig nått nytt.. trodde att det bara va grytax som blivit olagligt men att man fick röka ut på annat sätt. Okej alla sätt där man kan lyckas utan en hund är intressant då det finns gott om både mård och mink på min mark! Fällor har jag ute några som tyvärr inte gett utdelning än

Link to post
Share on other sites

Fliker in en fråga här med

Då snön lyser med sin frånvaro, hur gör man för att "spåra" mården då? Vad letar man efter?

Är det spillningen, matresterna, bona, eller tom nån form av stigar kanske?

Link to post
Share on other sites
vildmark

Inte lätt att spåra mård utan snö..isåfall behöver man hund. Givetvis kan man kolla efter spillning och undersöka noggrant vid hålträd, stenskravel och berg..är mården i krokarna så borde det finnas revirmarkeringsspillning..likaså spår av matrester..fjädrar upp i träden mm.. Jag har hittat ställen där mårdar grävt efter möss och sork.. Lättare är det att spåra mink..tassavtrycken syns fint på ler och sandbrinkar..

Link to post
Share on other sites

Det finns inget generellt förbud mot att röka ut minken eller mården, men däremot så är det varken särskilt lätt eller effektivt. Många som jagar mink ute i skärgården använder lövblåsar med gott resultat.

Link to post
Share on other sites
vildmark

Jag kan vara felinformerad, grytax slutade säljas för länge sen..jag har inte träffat på någon som använt rök i modern tid..måtte vart någon anledning till att grytaxen slutade säljas..tex ett förbud mot användandet. Hursomhelst så lär röken sticka i jaktmotståndarnas ögon...

Link to post
Share on other sites

Jag har också för mig att det var Grytax och även mårdax som blev omöjlig att få tag i, något förbud vat jag inte om..  (men jag kan ha fel)
Rökpatroner finns ju fortfarande och jag har med god framgång använt det några gånger på mård...

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

https://www.Reservdelar24.SE

https://www.AUTOdoc.SE


 • Similar Content

  • Finskjägare
   By Finskjägare
   Hur lagar man skinnet av en mink? Helst steg för steg men kan också länkas. 
    
    
   Vad kan man göra med minken?
  • predatorjegern
   By predatorjegern
   Hej igen ännu en ny tråd!
   Va ute och spårade av marken idag då det snöade hela dagen igår. Va en mink som sprungit ca 20å meter längs land vid ett tjärn. Och snurrat runt riktigt ordentligt runt en gammal bäverhydda! Satte ut en fälla mellan vattnet och hyddan full med räkor och spred ut räkor utanför fällan. Täckte fällan med dött gräs och gjorde små styrhinder. Vad kan jag ha för förväntningar? Hur stationerade är dom? Hur ofta brukar dom komma tillbaka till samma ställe? Mvh johan
  • Joj0
   By Joj0
   Vad gör ni som jagar mycket mård, mink och iller (och även räv för den delen) av pälsen? Slänger ni den bara ihop med djuret, eller går det att ta tillvara på annat sätt?
    
   Nått enstaka kan jag förstå att man skickar på beredning, men det blir ju för dyrt att göra med varje skinn, men åandra sidan känns det väldigt tråkigt att bara slänga dom.
    
   Har hittat en del trådar ang att bereda själv, men intresset verkar ganska svagt tycker jag, så...går alla dessa skinn bara till spillo?
  • vildmark
   By vildmark
   Skandulv har forskat kring älgkadaver, rester av vargens bytesdjur. De skall tydligen vara viktiga för rävars och mårdars överlevnad vintertid då det finns ont om mat.. Rävar är i mina ögon överlevnadskonstnärer och jag har aldrig vart med om en mager och utsvulten räv, ju kallare och jäkligare vinter desto mer mat finner den..pga alla betesdjur som dukar under. Tillgång på sork,möss,slaktrester,åtel,trafikdödat,mänskliga sopor ,mm finns det också gott om.
   Likaså för mården..skogsfågel bland annat nötskrikor finns i tusentals och småfåglar...och samma här sork,möss. Att de dessutom äter bär,frukt..
   Att vargens bytesdjur är viktiga känns bara som propaganda för varg, varken mård eller räv har några problem med överlevnad.. Möjligen kan rovfåglar ha hjälp av kadavret för överlevnad...
   Vad tycker ni?
  • mattemos
   By mattemos
   Hejsan!
   Jag har hört att man kan behandla ett skrapat skinn i tvättmaskin genom att man använder biologiskt tvättmedel, svara gärna om det är sant det jag säger eller om jag har hört fel?
   (jag hoppas att ni förstod vad jag menade)
   Mattias
×
×
 • Create New...