Jump to content
https://www.Reservdelar24.SE


https://www.AUTOdoc.SE
www.anglavakter.com


Sign in to follow this  
marcus.söderlund

30 & fet. Träning/kosttips

Recommended Posts

marcus.söderlund

Rubriken är väl lite fel för så fet är man ju inte. Men inte är man vältränad.

 

Vilketsom så tänkte jag försöka slimma ner midjemåttet/ölkulan lite och söker väl både tips på mat o träningsmetoder.

Som de är nu så är jag aktiv jägare. Fixar med hemmet hyfsat mkt men har ett ganska så slappt jobb nu för tiden.

Tränar i dagsläget men de är mer styrka än o försöka banta måtten. Springer en del och cyklar med hunden. 

 

Men har idetorka på bra träning samt mat. 

Följer diverse på instagram o läser en del på nätet men alla är så förbannat extrema i allt man hittar. Vill ha någon lagom kombo som inte innebär vatten o lift 5 dagar i veckan och 20 timmars träning.

 

Någon här inne har säkert bra tips o råd. Om inte annat på bra ställen o läsa om detta :)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
TekDr

Då jag känner igen mig så tjuvkollar jag lite här också 🤫

Jag och hustrun provar iallafall lite nu med att bättra på matvanorna med mer grönt och mindre socker. Sen blir det hundpromenad varje kväll (oftast mellan 3-6km) vilken gör en enorm skillnad mot att sitta stilla.

Sen har jag kontorsarbete och då försöker jag använda ståbord så mycket som möjligt för att aktivera kroppen. Har även bytt till ett jobb jag rör mig mer i naturligt (från konstruktör till prov och verifiering).

Det viktigaste för att man ska orka i längden är att hitta det man står ut med och lägga till nån liten förbättring hela tiden så det inte blir så stort hinder att börja...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Arctic

Jag hör till de som inte tror på dieter, och har aldrig varit på en själv. 

Det gäller att se till att röra sig tillräckligt för att göra av med det du stoppar i dig. 

Den enda träning som blir av för mig är den som jag tycker är rolig, och som kan bli en del av vardagen. Jag cyklar t.ex. till jobbet, vilket ger en hel del träning som jag inte skulle fått annars. Sedan försöker jag se till att inte köpa hem godis, chips och andra onyttigheter. Det hjälper i alla fall min bristfälliga karaktär -- jag har väldigt svårt för att vara hungrig, men är för lat för att åka och handla något när jag är sugen. 😳

 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
MKJ

Vänta tills du passerar 40.....:unsure:

Jag har fört månadsdiagram på min vikt i 13 år och kurvan är liktydlig på så vis att topp och botten alltid inträffar samma tid på året. Bäst form i November, sämst i Mars-April, vändningen sker vid jul av någon anledning för att sedan eskalera i februari-mars efter hundjakten och innan barmarksfys och vedhuggning.

Problemet är att idag är kurvan i snitt 5-6 kilo högre över hela året jmf med 2005.  Jag måste bryta den utvecklingen, speciellt som jag har  problem med ett knä. Slutade med snus för 1,5 år sedan, inte heller helt positivt.

Jag motionerar mer än genomsnitt via hundarna både on och off season. Utöver detta har jag en aktiv livsstil och vandrar gärna på semestrar, sköter egen gård och skog m.m. Men det räcker inte, vid 30 kunde jag motionera bort övervikt men idag måste det bara ske i kombination av strypta/förändrade mat och dryckesvanor. Tror inte heller på dieter, det är mönster du måste bryta.

//

 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
dptrapper

LCHF säger jag bara!

Man går ner i vikt och mår förjäkla bra. Men visst man saknar lite andra smaker

Share this post


Link to post
Share on other sites
danielj

Som sagt små förändringar i kosten är det som gäller. Små som man kan sköta är bättre en LCHF och 5/2 m.m. tror det är svårt i längden att hålla sig till "extrema" dieter!

 

Svårt(Omöjligt) att träna bort 500 kalorier under längre tid!

 

//Danielj

Share this post


Link to post
Share on other sites
charlie

Jag körde med min egen metod ÄMMF (Ät Mindre Mat, Fetto) :)

Enda förändringen jag gjorde var att enbart ta en portion, oavsett hur sugen man är. Efter ca 3 mån blev jag kräkmätt om jag tog två portioner 

Gick ner ca 25 kg på ett år... 

 

...har förvisso gått åt helvete men det beror nog mer på andra faktorer som strulat till sig i livet. 

 

M

 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
Christian N

jag skulle påstå att en viktigt del i att gå ner och hålla vikt är att sluta unna sig, det är skittråkigt att göra, men man måste hålla fast vid det, ät mat, 4-5 gånger om dag inkl frukost men ge fn i fikat och glass, öl godis mm.

Det intressanta är att när man väl fått ordning på intaget så börjar raset och det är rätt imponerade, under min föräldraledighet la jag dels om kosten men gick minst en timma om dagen med vagn utöver ordinarie träning, 7 kg på 6 månader och en grym kondition på köpet. 

Det håller dock bara så länge man uppfyller alla delar, nu har jag börjat att nalla i alla hörn under olika delar av tiden och direkt lyfter vikten och vågen sjunker.

För mig är stressen på jobbet faktor som utlöser ätande vilket jag märker särskilt när jag är ledig och slipper den, för tio år sedan var jag inte sådan här så antingen har jag ändrats, mest mentalt eller så är det kroppen som är van att få lite socker som stresshantering.

Konklusionen,

gör en drastisk ändring idag och 3 månader framåt, för att dra igång processen rejält, diet, selektivare i ditt ätande, vad som helst, därefter, sträva efter långsamma och hållbara lösningar med kost, träning och framför allt, vila. /C

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
henke67

Här är en berättelse snarare än ett tipps. Efter björnjakten ifjol vägde jag 94kg. FN vet vad jag vägde innan... Men jag gick runt med ont i knä och haltade. Fick för mig att köra lite styrka för att förbereda för kortare rehab efter operation. För det är bara en tidsfråga. Började med 4x25 knäböj varje morgon. Letade rätt på ett par hantlar. Larvar lite med dem samtidigt som jag gör knäböj. La sedan på lite armhävningar också. Nu kör jag 5x25 knäböj 5x25 armhävningar och 5x20 situps. Har alltså ökat successivt. Har förresten även 30 utfallsteg. Är nu nere på 86-87kg. Men med märkbart mer muskler. Äter nästan som tidigare. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jämta

Att göra "smarta" matval är oftast ett måste om man vill gå ner i vikt samtidigt som man är hyfsat aktiv i vardagen med träning och vardagsmotion, för det är jäkligt svårt att träna bort konstant överätning och ju äldre man blir, desto svårare blir det.

Jag är inte speciellt för dieter och metoder och "unnar mig" aldrig någonsin något, utan lever efter devisen; äter vad jag vill, när jag vill men i måttliga mängder. Kosten är ju speciellt viktigt för mig, nu när det är besvärligare att träna due to alla kroniska skador jag dras med.

Avskyr för övrigt uttrycket "unna sig" och anser att det leder inte till något gott alls i längden.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Järven

Man behöver inte krångla till det, det hela är väldigt enkelt.

Stoppar man in mer än man tar ut så ökar det....och vise versa.

Att se mat som bränsle för kroppen och inte belöning för hjärnan är även det något att fundera över.

Vad gäller att röra sig är det få saker som slår ostigade skogspromenader...på många sätt.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
mdef

Mindre energi in än ut. Det är huvudgrejen. Enkelt som fan, och udda nog, extremt svårt för de flesta av oss. 

Ett annat tips är att skaffa TBE. Du blir smal som en sticka. Jag lovar. 🙄

 

sedan vill jag slå ett slag för att gå all-in. Ett tag. För att kickstarta. 

Kör en strängsomfan rutin i säg 6v-2 månder för att tvinga fram ett markant resultat. Ta före och efter bilder. Man blir stolt över sig själv, inser vad man kan och får en massa uppmuntran från de omkring  vilket skall inte underskattas. 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
waxin

Enkelt i teorin, svårare i praktiken.

Motivation och envishet är ledorden (vilket jag saknar)

från 86kg ner till 79 och allt kändes OK.

Från 79 till 90 senaste året.........

Trött, ont, dålig självkänsla och snarkar :( 

 • Like 1
 • Sad 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
MKJ
På 2018-05-29 at 21:02 strävhår sa:

Men nu när golfen drar igång blir det ordning på torpet ✌️

Försöker begränsa mig till 2 rundor per dag...

 • Haha 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
detstorabla

OK! Jag är en fanatiker ☺️. Vi som äter LCHF blir lätt fanatiska. Varför?  Jo vi har sett "ljuset" och förstått att gamla sanningar som
säger att så länge energi in < energi ut så går vi ner i vikt helt enkelt inte stämmer.  Den gamla sanningen som känns som en så klockren analys av hur man går ner i vikt är helt enkelt alldeles förenklad.  Ät mindre och motionera mer skallar ropen. Men det funkar inte i längden....


Beror det på dålig karaktär eller vad då?

Nej svaret är att ingen står ut med att vara hungrig hela tiden i längden vilket faktiskt är resultatet av att man äter för lite och motionerar mycket. Om man ska få en varaktig viktnedgång så måste man hitta ett sätt som fungerar för dig.  En bra början är att få bort suget efter frukt,godis, mackor etc.  Sen måste det vara ett sätt att leva som inte gör att man känner sig som en asket. 

Helt ärligt har jag testat LCHF i perioder och mycket riktigt gått ned i vikt sen har jag inte lyckats motivera mig själv att fortsätta. Mycket för att jag inte riktigt fixade att skapa den omväxling som man ändå kräver i livet.   Nu har jag kört ganska strikt LCHF sedan augusti med mycket goda resultat. Något som innebär att jag nu måste köpa massor av nya kläder. 

Men först varför funkar LCHF?  Den som vill ha längre förklaringar och mer vetenskap kan googla på kostdoktorn eller direkt gå till
https://www.dietdoctor.com/se/lchf

Kort sagt så funkar LCHF så bra därför att du ägnar dig åt att kontrollera nivån på hormonet i insulin. Jag säger inte att kalorierna inte spelar roll. Man kan inte äta hur mycket som helst med LCHF och gå ned i vikt.  Men kalorierna är faktiskt underordnat.  
Kort sagt så begränsar man kolhydraterna. Äter samma mängd protein som innan men äter betydligt mer naturligt fett. Motion är alltid bra men är inget bra verktyg för viktnedgång.

Efter bara 2-3 dygn så har ditt sockersug försvunnit (Du kommer kanske att ha lite ont i huvudet efter 1-2 dygn men det går över med en alvedon).  

Om jag ska ge några råd utöver den excellenta informationen hos kostdoktorn.

 • Skapa variation. Ät inte äggröra och stekt bacon varje dag. Efter ett tag fixar man helt enkelt inte att äta samma sak.
  Det finns mängder av alternativ. Vad äter du för frukost idag? Oftast äter man samma frukost varje dag. Hitta något som du känner funkar varje dag. I mitt fall är muggbröd med mycket bregott och två kokta ägg med en kopp kaffe magiskt. Aldrig hungrig för kl 15 även om jag äter frukost vid 7 på morgonen.
   
 • Boosta viktnedgången genom att bara äta två gånger per dag (se periodisk fasta på kostdoktorn).
 • Det finns mängder av recept på lchf.  Försök variera dig.  

Till sist, var inte rädd för att testa.  Testa i två veckor, tex med LCHF utmaningen.
https://www.dietdoctor.com/se/lchf/kom-igang

Var beredd på att omställningen kan vara jobbig. Ca 1.5 dygn efter du börjat så får du kanske lite ont i huvudet. Men sen....

Lycka till om du bestämmer dig för att testa!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Arctic

När det gäller motion -- så är det korrekt att jogga lite lätt två gånger i veckan gör väldigt liten skillnad. Börjar du träna ordentligt, med många timmars träning i veckan kan du fördubbla din energiförbrukning. Det är inte bara träningen som bränner energi, utan du får också mer muskler som gör av med energi även när de inte används. 

När jag tränade mycket gjorde jag av med cirka 6000 kalorier om dagen. Det är jobbigt att få i sig så pass mycket mat så länge man äter någorlunda nyttigt. 

Som mest förslappad var jag nere i ett behov på under 2500 kalorier om dagen. Tyvärr åt jag mer så jag gick upp en del i vikt. 

Har inte räknat på ett tag, men jag ligger på drygt 3000 kalorier för att hålla vikten nu. Rör mig en del, men inte alls lika mycket som när jag var 20 år. 

Ekvationen är som sagt väldigt enkel. Energi in ska motsvara energi ut. Hur du gör det finns ingen patentlösning -- utan varje person måste hitta något som fungerar för denne. 

Jag försöker motionera rätt mycket och undvika alltför mycket "onödiga" kalorier, typ godis och chips. Jag ätet allt -- men med måtta av vissa saker. Det fungerar för mig -- jag ligger rätt nära min målvikt. 

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
robban.jagaren
7 hours ago exabit sa:

Nej, jag har provat! Innan jag fattade att mängden mat spelar roll även med LCHF så konsumerade jag kotletter och annat som en häst. MEN! Det var det roligaste tid jag nånsin haft på gymmet! Antagligen så nära anabola steroider man kan komma - fick enorma styrkeökningar på väldigt kort tid när jag åt så och tränade tungt samtidigt. Vikten gick ju sakta uppåt men helvete va stark jag blev! :woot:

Vill man se resultat på gym så går det åt en satans massa mat. 😕

 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
detstorabla
På 2018-06-01 at 02:18 JohanL73 sa:

Det första är att minska kaloriintaget. Är du inte under 10-12% kroppsfett är en kalori en kalori. Nöj dig med det.

Det andra är att öka energiuttaget, dvs öka din dagliga aktivitet. Hur du gör det, beror på dig. Att börja löpträna med en för tung kropp och ett trasigt knä är inte en bra idé. Det handlar om att göra något varje dag, inte ett par gånger i veckan.

och ändå så misslyckas så många med denna enkla metod... antingen slåss man mot hunger eller så måste man träna som en idiot.  för bästa kortsiktiga resultat ska man göra båda. funkar inte i längden. de flesta går snabbt upp igen när man inte orkar vara hungrig och träna som en idiot

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dahla

Dieter och träning hit och dit...

 

Ingen kommer levande ur det här ändå så det är lika bra att njuta av livet på det sätt man trivs med... trivs man inte ska man göra någonting åt det och då är det bara den egna viljan som sätter gränserna.

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
JohanL73
1 hour ago detstorabla sa:

och ändå så misslyckas så många med denna enkla metod... antingen slåss man mot hunger eller så måste man träna som en idiot.  för bästa kortsiktiga resultat ska man göra båda. funkar inte i längden. de flesta går snabbt upp igen när man inte orkar vara hungrig och träna som en idiot

Jag tror du missade min poäng, eller så var jag inte tydlig nog.

Minska kaloriintaget, inte minimera.

Öka aktiviteten, inte maximera.

Som du själv skriver. När du går ifrån LCHF går du upp i vikt. Var är din varaktiga förändring? Så länge du har fokus på vad du äter går du ner i vikt. Att du fastnat för just den dieten är av sekundär betydelse.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Urban

Har alltid varit av uppfattningen att det bara är att göra av med mer kalorier än man stoppar in.

Har dock de senaste månaderna insett att det inte riktigt är så enkelt.....

Jag springer för tillfället ganska mycket mer än genomsnittssvensken. Under april snittade jag 10,4 km/ dag. Höll något mer under maj, men tappade tyvärr 2 veckors träning pga en muskelbristning.

Likförbannat går jag inte ner de 3kg övervikt jag släpar runt på. Gissar att salt är en stor bov.....tror man binder upp en hel del vätska i kroppen genom saltet i maten. Sen är jag ju barnsligt förtjust i öl..... Men vore det så enkelt att bara bränna mer energi än man stoppar in, så vore det ju inga problem.....

Jag inbillar mig att o/lågprocessad mat, i kombination med en allsidig träning är lösningen om man vill gå ner i vikt.

Själv har jag lagt ner vikttankarna helt, då löpning är så tacksamt att man enkelt kan mäta utvecklingen...Har som mål att ha en grym kvot snabbhet/ölmage istället.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dahla

Asfet och skitsnabb låter ju kul :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...