Jump to content
https://www.Reservdelar24.SE


https://www.AUTOdoc.SE
www.anglavakter.com


 • Similar Content

  • Gusmat
   By Gusmat
   Jag har köpt en Blaser R93 8x57js med 47 cm pipa och en Stalon Victor.
   Jag kommer använda den till främst vildsvin, älg och rådjur. Går både som hundförare och på pass.
   Jag kan inte riktigt bestämma mig vilken ammo jag skall inhandla för ändamålet. Jag laddar inte själv så detta är inget alternativ.
   Toppkandidater just nu är Norma Oryx 12,7, Sako Hammerhead 13g eller Lapua Naturalis.
   Lutar mest åt Hammerheaden men detta är enbart pga pris samt att jag tidigare varit nöjd med den i 308. Naturalisen är mest intressant för att slippa bly i köttet.
   Är det nån som har några tips eller rekommendationer eller som har nån erfarenhet av ovanstående kombinationer i blaser r93.
   Tack på förhand! 
  • Arve
   By Arve
   Jag har diverse småslattar med fabriksladdat i 6,5x55 som blivit liggande nu när jag laddar själv. Hoppas de kan komma till nytta hos någon som redan skjutit in med ammunitionen ifråga. 

   4st Normas Nosler Partition 140gr klass 2. 50kr. 
   12st Normas Nosler Ballistic Tip. 120gr, klass 2. 150kr. 

   Finns i Enköping.
  • Skogsfågeln
   By Skogsfågeln
   Hej!
   Har suttit och sökt en del på ämnet men vill ha fler svar.
   Är inte helt nöjd med Norma Oryx 13g i 30-06. Tycker det blir rätt slafsigt, blodigt och grisigt även fast dom älgar jag har skjutit med den knappt tecknar i skottet.
   Ibland känns det som om man har skjutit med helmantel eller lösplugg vad gäller skottecken. Detta gäller alltså lungskott. Resultatet har blivit att jag fortsätter bomba på. Visserligen har alla älgarna dött, någon har haft lite lång flyktsträcka trots genomskott långt bak och högt upp genom båda lungorna. Är inte riktigt nöjd med skottverkan/skottecken med denna ammunition. Vill dock inte ha blysplitter i hela älgen heller. Stor köttförstöring men i min mening knapphändig skottteckning/verkan går inte ihop för mig.
   Sako Hammerhead 14,3 gram/220 grains. Någon som har erfarenhet av denna? För låg hastighet för älgjakt på avstånd upp till 200m?
   Vad tror ni - jag har en Varberger 30-06 okänd modell. Stabiliserar den 14,3 gram/220 grains? Pipa över 55cm.
   Övriga förslag?
   Handladdar inte.
    
    
Per_B

Ammunition

Recommended Posts

Per_B

Jag är en ganska nybliven jägare så det är kanske därför jag känner så här, inte vet jag....men jag känner att jag vill ordna, rensa, kasta och köpa nytt när jag tittar in på min ammunitionssamling. Samlingen (och bössorna) har jag ärvt efter pappa och svärfar. Mina kalibrar i skåpet är 22LR, 22WM, 222 Rem, 6,5x55, 30-30, 9,3x62, samt 12/70 hagel. Känns som jag bara vill ha exakt rätt ammunition i skåpet och inget annat! Med rätt menar jag då inte bara rätt kaliber utan EXAKT rätt / bästa ammunition till respektive bössa för den jakt jag har tänkt mig. Min plan just nu är denna:

 

22LR - CCI Minimag (tavelskytte) , CCI minimag hollow point (jakt)  .......... Har båda och massor av annat som jag vill skjuta upp / kasta fort!

22WMR - Norma 22WMR HP (tavelskytte / jakt) + 22 RWS SP (Jakt) .......... Har båda + lite annat som inte funkar / sprider i min W9422M

222 Rem - Norma Oryx 3,6g + Norma Jaktmatch 3,6g .............................. Har inget av detta! har Norma 3,2 SP (blyspets)  Norma 4gSP (blyspets), Sako 3,2g FMJ 

6,5x55 - Norma Oryx 10,1g + Norma Jaktmatch HP 6,5g .......................... Har just detta och inget annat, perfekt!

30-30 - Jag har ingen plan för denna, vad köpa????.................................. Har Win superspeed FMJ 170 grains, Win super speed SP 170grain, Win Super speed 150grain SP, samt 150g Powewerpoint

9,3x62 - Norma Oryx 15g + Norma Jaktmatch 15g..................................................................  Har inget av detta! Har Norma Alska 18,5g 

12/70 - Vill ha US3 och US5 i 36g (rådjur), samt US6 i 28g-32g (fågel, papp/filt förladdning!!)........ Har det samt US7 och US9 som jag skall skjuta bort på ICA kassar tänkte jag, skoj det med.  

 

Vad tror ni om planen?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Christian N

Asg, det blir säkert bra, jag har ganska mycket hagel ammo, 28 grams Us1 zink hagel, smaka på det som exempel,

kommer inte avlossas inom kort. 
 

Livet är för kort för att vara nyfiken och det innebär att man provar saker. Då blir det slattar kvar. Så ser jag på saken./C

 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
Per_B

Ah yes, sant! Jag är sådan att jag köper ett gäng olika sorter / tillverkare och sedan testar jag vilken som går bäst i bössan, de som inte går bra vill jag bara bli av med! Men då talar jaga bara om tavelskytte! jag har aldrig skjutit något djur så därför googlar jag massor och läser här och på andra ställen hur olika ammunition fungerar på tex rådjur...det väger in så klart!

Share this post


Link to post
Share on other sites
pmt
46 minutes ago Christian N sa:

..... 28 grams Us1 zink hagel, smaka på det som exempel,

kommer inte avlossas inom kort. 

Ööööhhhh - det är väl just precis inom väldigt korta håll just den puppan bör skjutas....

Därtill är zink rätt giftigt så sug inte på dem.

😉

/T

 • Like 1
 • Haha 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
pmt
44 minutes ago Per_B sa:

Ah yes, sant! Jag är sådan att jag köper ett gäng olika sorter / tillverkare och sedan testar jag vilken som går bäst i bössan, de som inte går bra vill jag bara bli av med! 

Samma här på halvproffesionell basis. Fast jag behåller slattarna - de kan funka någon annan gång. Eller duger till nått annat test.

Men till min egen jakt är det numera rätt enkelt - en bra US6, en billig US6. Stål: B&P F2 Legend US6.

6XC - Nosler BST

6,5 - Nosler Partition (fan den kulan är guds gåva till .264)

8x57IR - RWS TMR (eller S&B TMR)

9,3 - RWS Classic

375 - RWS Classic

/T

 • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Patrik L

Å ena sidan kan jag förstå tjusningen med en ammunitionssort, kanske två, per vapen och så nöja sig med det. Så mycket enklare skulle det inte bli då?

Å andra sidan så ställer jag mig i samma hörna som Christian ovan. Varför dö nyfiken? Börjar du handladda så öppnar sig alla möjligheter att ställa till det för sig. Kombinerar man det med något som närmast kan liknas med vissa genetiska egenskaper hos en ekorre hos undertecknad så slängs ingenting. Slattar överallt högar med laddverktyg och burkar med konstiga hylsor... Men så är jag nöjd med att ha det så också ;)

Ska jag försöka ge någon sorts konstruktiv input så kan jag ju säga att vad gäller 30-30 och det faktum att du bara köper färdig ammunition så se vad du kan köpa lokalt och hitta något där som funkar. Resten kan du panga upp på skjutbanan och har du någon gång ens funderat på att börja ladda eget så kan du gott lägga undan tomhylsorna tills vidare. Dom lär i sådana fall komma till användning förr eller senare.

/P

 • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
erik.jader

För mig som är periodare i övningsskyttet är det bra att ha en ammo som jag vet skjuter bra i bössorna. Då vet jag att jag bara har mig själv att skylla på när jag skjuter som en kratta. 
Gick från att missa ett A4 till att skjuta inom en 5-krona (gamla sorten) på 20 skott senast. 
När jag vet att jag skjuter bra med respektive bössa kan jag kosta på mig att laborera med hemladdat. Det tenderar att bli väldigt dyrt att pröva fram nya laddningar annars. 

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
nuke
11 hours ago Per_B sa:

9,3x62 - Norma Oryx 15g + Norma Jaktmatch 15g..................................................................  Har inget av detta! Har Norma Alska 18,5g 

Vulkan är trevlig i den kalibern.

/Markus

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Per_B

Ok nuke, Vulkan 9,3x62 är också 15g precis som Oryx som jag spanat in på. Kanske Vulkan 15g är ett bättre val till Älg eller Vildsvin än Oryx 15g i 9,3x62? Inte för att jag tror att jag personligen kommer jaga varken det ena eller andra eller skjuta med 9,3x62, men vill gärna ha den perfekta ammunition liggande hemma! Fastnade  mest för Oryx för jag tänkte mig den till 222 och 6,5x55 också. Men den kan ju prestera olika bra i olika kalibrar / djur antar jag!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Per_B

Även om jag aldrig tänker hand-ladda Patrik så har jag  alltid sparat min tomhylsor. Jag har dem i en 4,5 liters stor Bells's Whisky flaska.  Till 60-70% fylld med tomhylsor nu.

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sako_Finnbear

Jag tänker väl lite som du och har bara den ammo jag vet går bra i bössan och är bra till jakt/

övningsskytte.

 

.22lr: RWS HV HP & RWS Subsonic.

30-06: Norma Oryx 200gn & Norma Jaktmatch.

.375H&H: Norma Oryx 300gn. (Kommer troligen bytas mot en lite tuffare kula.)

12/76: RWS av lite blandade storlekar på hagel.

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Per_B

Jag tänker så som så att jag vill ha så lite ammunitionssorter att jag har järnkoll på hur bössan går med ammunitionen i vapenskåpet. I den bästa av världar så samskjuter ju jaktammunitionen med övningsammunitionen men gör den inte det så får man ju bestämma sig hur man ställer in kikarsiktet. Tänker att jag för 22LR / 22WMR ställer in för övningsammunitionen och skriver upp hur jaktammunitionen går. För 222, 6,5x55, 30-30, 9,3x62 ställer jag in för jaktammunitionen men skriver upp hur övningsammunitionen går. Då behöver jag bara ett par skott med bra skjutstöd med övningsammunition eller jaktammunition på rätt avstånd för att konstatera att allt är som det skall och att inget har flyttat på sig. 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...