Jump to content
https://www.Reservdelar24.SE
https://www.AUTOdoc.SE


 • Similar Content

  • MalcolmH
   By MalcolmH
   Jag har ett problem med min Sauer 80 - 308 och jag hittar dåligt med info.
   Jag plockade ut mitt slutstyke för ett tag sedan när jag skulle resa och nu får jag inte in det igen. Det verkar som att bakre delen på slutstycket har vridit sig mot den främre delen. Dessa två delar måste ligga i linje med varandra för att man ska få in slutstycket igen, men problemet är att den bakre delen inte vill vrida sig. Jag länkar en bild nedan. 
   Är det någon som vet hur man ska göra eller bör man lämna in den?
   Tacksam för svar, 
    

  • sven1019
   By sven1019
   Jag funderar på att skaffa en precisions träningsgevär i .223 enbart för träning och målskytte på över 100m. Jag försöker bestämma mellan att skaffa en färdigbyggt produktionsgevär eller att få en gevär byggt av en vapensmed. Jag har inte en förmögenhet att spendera men inser att, för precision, får jag det jag betalar för. Kan någon rekommendera en produktionsgevär eller en bra tillverkare? När det gäller specialbyggda gevär, känner någon till en bra vapensmed i Sverige, helst i Stockholmsområdet? Har någon erfarenhet av att beställa en gevär internationellt? Jag känner till många bra vapendelar som tillverkas i USA och mycket bra vapensmeder där. Eftersom jag åker ditt ett par gånger om året går det för mig att få en gevär byggd där. Vad tycker ni? All hjälp och information är välkommen. Tack
  • Richard Jonsson
   By Richard Jonsson
   Hej,
   Är på jakt efter mitt första egna vapenskåp, har sett att gubbens norlux gti12 plus har fina mått och känns varken för stort eller för litet för mig. Dock så behöver han det själv tyvärr :(.

   Så jag letar efter ett i storleken om minst 150x38x38cm, vikten spelar ingen roll, ej heller om hur det låses.
   Bor i östra Blekinge, men kan köra en sväng för rätt pris, max 3000kr (då man kan få ett nytt för någon krona mer)
   /Richard
  • Östlaika21
   By Östlaika21
   Hej! Sköt in min kongsberger 9,3x62 men ville bara avfyra vissa skott och vissa inte, dom skotten bössan inte avfyra blir märken på hylsorna. Så min fråga är om det går och justera slagstiftet? 
   På slutstycket finns det en skruv med en sprint i, är det den man justera på? 
  • gamblish
   By gamblish
   Hittade 6 stycken såna här 
    
   http://www.cutlerscove.com/neat-stuff/shotshells/sellier-bellot12.htm
    
   Om man är sugen på att köpa så får man gärna maila
    
   freddda_@hotmail.com
   givetvis har han som äger dom vapen tillstånd
Per_B

Vapengarderob

Recommended Posts

Per_B

Hej!

Tänker uppdatera min vapengarderob till något mer modernt och användbart. Har ni några förslag eller kommentarer kring hur jag skall tänka? Har lagt in mina egna tankar och funderingar om fruns och mina vapen och vad jag skulle vilja köpa längst ned. Jag har tänkt jaga rådjur och duva mest, kanske kan bli älg och vildsvin också någon gång. Vapnen är efter pappa och svärfar allihop. Pengamässigt tänker jag billigt men ändå ok bruksbössor.

Licenser på mig:

1. 9,3x57 - Huskvarna modell 46 från 1935, öppna sikten......................Lär aldrig skjuta med den här känns det som, inget kikarsikte...känns inte bra. Skrotas.   

2. 6,5x55 - Huskvarna modell 1640 från 1962 med kikarsikte.............. Mycket otäck rekyl, kan egentligen inte skjuta med den pga det. Bygga om (bakkappa+ljuddämpare, ny kolv?) eller skrotas?

3. .30-30 Winchester modell 94 från 1955, öppna sikten...................... Skoj för all del, men jakt, tror inte det. Går i princip inte med kikarsikte för hylsorna kastas rakt upp! Behålla? Säljas? Oklart.

4. .22WM Winchester modell 9422 M från 1974 med kikarsikte.......... Kul att skjuta på måltavla med, men jakt klass 3...tja kanske? Behålla.

5. 12/70 Hagelgevär FN (Browning Double Auto).................................. Inte så roligt att ladda den tycker jag...man får ju liksom slå in patronerna...väldigt mekaniskt alltihop. Säljas?

 

Licenser på frun:

1. 9,3x62 - Huskvarna modell 1640 (tror jag) från 1954, fäste för kikarsikte...... Ingen bakkappa alls, bara ren träkolv, tror inte den är rolig att skjuta med...skrotas?

2. 12/70 -.222Rem - Tikka M77 Kombi med Aimpoint 5000 på.......................... En trevlig bössa men jag vågar inte jaga rådjur med den. För lite av allt liksom...särskilt för lite kulor. Sälja?

3. .22 LR - Anschutz modell 1416 med kikarsikte............................................... Riktigt trevlig bössa! Behålla!

4. 12/65 -  Sauer & Sohn side by side.................................................................. Fin bössa men opraktiskt med 12/65. Finns mycket lite ammunition att välja på, men den är charmig, behålla.

 

 Bössa jag skulle vilja köpa, jag tycker den verkar bra:

VAPENPAKET med Winchester XPR 308W ADJ. Fabriksgängad 14x1. Justerbar kolvkam. Monterat med Sabre Ambassador 2,5-10x50 belyst kikarsikte och Triton 42 ljuddämpare. 12995kr. 

 

Vapentyp jag skulle vilja ha:

Hagelbock, men jag vet inte vilken..... max 12 000 kr. Begagnad kanske.

 

Tacksam för input!

Med Vänliga Hälsningar 

Per

 

 

 

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
tecno
19 minutes ago, Christian N said:

Per du behöver en grundläggande utbildning i vad som är i grunden kvalitativa vapen o vad som är modernt CNC fräst och mim gjutet tjafs,

därefter kan du besparas vissa utgifter och drabbas av andra.

vänligen Christian 

..... modernt CNC fräst tjafs  = vafalls ;)

 • Haha 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Patrik L

Ok, mycket på en gång,men: 46:an och 1640 är gamla trotjänare som egentligen inte ska behöva försvaras. Dom är säljbara, men det finns fortfarande såpass många och den lite omoderna konstruktionen drar ju ned priserna. Så förvänta dig inga jättesummor. 

En pre -64 Winchester 1894 är en klassiker. Lösningen på sikte är antingen öppna, diopter eller någon form av scoutmontage. Det sistnämnda kräver iofs ingrepp som sabbar värdet om vapnet i övrigt är orört. Vill du inte ha kvar den finns det folk som söker sådana.

9422 behåller du om den skjuter bra! Perfekt för kråkor, skator, grävlingar, trutar, gäss etc. I princip allt som inte är rådjur och storvilt. Smidigare pang är svårt att hitta om du frågar mig...

Browning double: En klassiker. Lär dig leva med laddgluggen eller byt till en Auto 5. 

Frugans: 1640 är samma som ovan. Tikka m77 har jag noll erfarenhet av, så den lämnar jag utan kommentarer. Anshutzen tänkte du/ni behålla (bra!). Sauern går att brotscha upp till 12/70 om det känns som ett problem, men det finns vettiga plugg att köpa som passar, man får bara leta lite.

Vad gäller det vapen du vill ha så har jag ärligt talat inte ens en åsikt, men så är jag generellt tveksamt inställd till nyproduktion av vapen... 

/Patrik

 • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
klompdomp

Är du inte intresserad av att behålla winchester 94:an så är jag intresserad av den! Men jag tycker du ska tänka till en extra gång innan du gör dig av med den. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Per_B

Hej!

 

Tack för alla svar! Tack Patrik L för din grundliga genomgång av min något jobbiga fråga! Trevligt att du gillar 9422, den är helt klart smidig och rolig! Skall testa den i inskjutningsbänk och kolla precisionen. Skjuter den bra så kan jag uppgradera kikarsiktet och ha en fin jakt bössa då med andra ord! Jag skal fundera vidare ang. min win. mod 94, var ett tag sedan jag sköt med den.

/Per

Share this post


Link to post
Share on other sites
Per_B

Tack Dansken! Är faktiskt lite sugen på att bygga om 6,5x55an, är ju lite nostalgiskt eftersom den var pappas också. Skall kolla upp Boyds kolv som du skriver om.

 

Mvh / Per

 

 • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Per_B

I see, tackar! Kanon att få lite synpunkter och inputs! Jag läser, reflekterar och funderar.

 

Mvh / Per

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
sidelock

Instämmer helt med dansken, det är en gedigen grundarsenal ni har, 9,3x57 kan som han säger bli en bra vakbössa, men den kan precis lika gärna bli en drevbössa om man klämmer dit ett aimpoint micro så ni har alla möjligheter.

Sauern kan som nämnts öppnas till 12/70, men behöver ni patroner i 12/65 så har jag hyfsad koll på utbudet då jag rekognoscerat terrängen rätt noga under väntetiden på ny licens.

 • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Per_B

Tack så mycket Sidelock! 

Klart sugen på att behålla SbS 12/65 an som den är. Kan bli fint att skjuta duvor med tänker jag. Trevligt med tidsenlig ammunition tänker jag. Detta har jag hittat so far:  

- Eley Grand Prix Traditional12/65

- Eley Impax Traditional 12/65 

Gillar att de är 65 mm och inte 67,5 mm även om jag antar att det kan funka också. Tänker US 7 eller kanske US 6 till duvorna.

Vet dock inte var jag skall köpa dem!

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Per_B

De här verkar ju också lockande!

- Hull Cartridges - Three Crowns 12/65

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
sidelock
1 minute ago Per_B sa:

De här verkar ju också lockande!

- Hull Cartridges - Three Crowns 12/65

 

 

Var bor du?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Per_B

Har du några tips om andra i 12/65 Sidelock? Sugen på att testa bössan!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Per_B

Jag bor i Dalsland.

Share this post


Link to post
Share on other sites
sidelock

Susegården har hull 3crowns och imperial game om du tycker det är inom räckhåll.

Annars ring kjells vapen i götene, de tillhör jaguargruppen och borde kunna ta in gamebore regal, pure gold eller hi bird från torsbo.

JG jakt i partille har NSI old english. För grövre hagel har de även winchester ranger us4 12/67.

 • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Per_B

Ok! Är i Göteborg i bland och Kjells vapen är också innom räckhåll.

Tackar!

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
culot

Dubbel auton var " the shait "   när reglerna var 1+1 patroner , tredje skottet fick man iväg i en grisblink 

Samma konstruktör som Brownings Speedload funktion på Auto 5 :an  ( kom 1953 ) 

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Per_B

Ok Tackar! Tror du att jag kan lyckas ta reda på när min FN Browning Double Auto tillverkades? Jag har ju serienummer så klart men det kanske behövs mer eller kanske är det omöjligt?

Alltid kul att veta precis hur gamla vapnen är tycker jag.

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
culot
1 hour ago Per_B sa:

Ok Tackar! Tror du att jag kan lyckas ta reda på när min FN Browning Double Auto tillverkades? Jag har ju serienummer så klart men det kanske behövs mer eller kanske är det omöjligt?

Alltid kul att veta precis hur gamla vapnen är tycker jag.

 

 

 

Kolla runt på shotgunworld.com 

https://www.shotgunworld.com/bbs/viewtopic.php?f=53&t=68706

 • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Per_B

Visade sig att min Sauer & Sohn var en 12/70! från1952. Den har eklövstämpel, örn med N under och dubbla S på ett U. Oklart för mig vad detta betyder men från Juli 52 i alla fall. Praktiskt med 12/70 fast lite synd också kanske, lite cool med 12/65 :)

 

Per

 

1231110283_SbSSauerSohn.thumb.jpg.9f10ea18e00e62d42f9f78fc0f67cac9.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
Per_B

Tack vare Svenstorparns bilder så förstod jag var jag skulle leta efter stämplar, tackar!

Share this post


Link to post
Share on other sites
MarkusR

Dansken har ju egentligen redan sagt det, men ta det lugnt!! 

1600bössorna i 6,5 och 9,3 är alldeles utmärkta vapen med lite pyssel och omsorg. Snickra om kolv och montera bakkappa är inte raketforskning, det gör dem väldigt mycket snällare att skjuta. 

9,3x57an är jag personligen lite mer tveksam till, mycket trevlig kaliber men att få den borrad och gängad för kikarmontage kostar mycket mer än bössan är värd. 

Kombin är en utmärkt småviltbössa. 

Hagelbössorna är ju bara att skjuta och njuta 💪

Paketet du hänvisar till är rätt trist, för att uttrycka sig försiktigt... 

Köp hellre ett bra kikarsikte för pengarna 

 • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...