Jump to content
https://www.Reservdelar24.SE


https://www.AUTOdoc.SE
www.anglavakter.com


Leaderboard


Popular Content

Showing content with the highest reputation since 10/14/2020 in all areas

 1. 7 points
  Var ute i Bohusläns skärgård en sväng i helgen. Finfint höstväder. Skyddsjagade säl lite på lördag em och söndag fm, övrig tid gjorde vi höst i stugan. Eftersom det är en massa klättrande på hala klippor samt i och ur båten så kör jag med såväl broddar på stövlarna som en flytoverall när jag jagar säl. Sedan är det ju närmast en fördel om sälen får syn på en, det gör dem nyfikna vilket jag tycker var en svår omställning jämfört med övrig jakt. Det blev blott en säl denna helg, den dök upp på lite drygt 170 m och jag visslade och sjöng lite så den höll sig kvar med blicken åt mitt håll medan jag lade mig till rätta och krökte fingret om avtryckaren. Såg tydligt hur den träffades och sakta gled bakåt i vattnet. Under kanske 15 sekunder syntes den i ytan och vi skyndade dit med båten men den gick inte att finna. Området vid kobben blir snabbt djupt och vattnet är strömt. Lite trist men det är bara att rapportera in den som icke bärgad.
 2. 5 points
  Kul tråd! Men jag är nog med defransson.. hajjar egentligen inte argumenten emot? Jo visst finns det.. sätta pipan till ngn riktigt smäcker rejält vacker pang av bättre snitt i en svarv och gänga på en thermos i fram.... det känns knepigt.. Skyttet blir bättre, bara där är man i mål egentligen. Visst man kan utveckla ett hat gentemot sig själv och likt exabit skjuta med 35 mm pjäser som om det vore 22 lr men alla är inte som honom och orka ösa iväg den mängd plugg för att lära sig hantera rekylen? Fatta hur många timmar vid laddbäcken, blotta tanken får mej att må fysiskt illa.. Jag gillar rekyl med.. när jag skjuter hagel, där spelar det mindre roll, men vid kulskytte och speciellt där det är noga så noway never. Sen.. sittandes tex i rävkojan så är det rätt skönt att slippa hörselskydd. Vidare så är det väldigt skönt att veta att man kan skjuta hur som utan att väcka/störa folk om nätterna. Gillar det. Pro Dämp!
 3. 3 points
  Intressant och jag får nog lov att hålla med. Jag klarar mig utan dämpare. Angående skjututbildning. Jag tycker att intensivkurserna och nivån på Jägarexamen borde skärpas till. Jägarexamen borde vara mer krävande och inte gå att göra på ett veckoslut. Är förbunden så desperata efter nya medlemar? Det är en del på skjutbanan som tagit jägarexamen för vapnen och förefaller helt ointresserade av jakt... Jag vet om examinatorer som påstår att eleverna klarat teoriproven trots att eleverna i andra situationer behövt tolk för enklare samtal......tjenare...
 4. 3 points
  Tycker att ljuddämpare är bra. Även om jag aldrig haft problem med rekylen så skjuter jag bättre med dämpare på. Räcker som argument egentligen. Det är heller ingen nackdel att ligga kvar på målet i skottet eller att slippa bli bländad av mynningsflamman när bocken står framför dig i skymningen. Men mina misshandlade öron tyckte det var så skönt när den värsta knallen försvinner att det numera sitter en dämpare på alla mina kulgevär, även på 22lr. Ett automatkörkort begränsar dig till att köra automatbilar, men bara för att du skruvar på en dämpare får du ju skjuta utan också. Så ja, jag har rekommenderat dämpare åt mina barn.
 5. 3 points
  Med 6,5x55 har jag endast använt normas oryx med gott resultat varje gång.
 6. 3 points
  ingen älgkalv men det blev ett dovvilt nu på morgonen...och jag såg precis en älg nu när jag gick ut på kvällspasset.. tror dock att det var en fjoling.. Och ja slutstycket sitter i bössan på bilden..men jag har gjort patron ur och är själv på stället...
 7. 3 points
  Unghundsjakt 😋 Poppe gjorde bort sig i måndags.... han drog iväg med en kronhjort och när det var dags att lägga av dök han på en skogsväg som han började följa. Hundhjärna: "sist jag gick på en väg kom jag fram till husse". Sedan kom han till en korsning, han tog vänster. Ny korsning, han tog vänster. En korsning TILL, han tog vänster... sedan framme vid en återvänds"gränd" där han helt enkelt satte sig för att vänta... Men den gick jag inte på . Sådant beteende belönas INTE med taxiresa. Efter ett tag började han ringa efter sina utgångsspår men han trasslade till det för sig, det var MYCKET trampande fram och tillbaka där. Jag lät honom lida ett par timmar knappt, åkte sedan iväg och lockade in honom med horn från 800 meter. Han kom som indragen på ett snöre. Tisdags... ut i skogen igen. Spännande att se om han lärt sig något om disciplin i återgångarna. Jajjemen. Tre MÄKTIGA drev på kron, gris och rå. Stolpe ut på alla tyvärr (det sista på det mest osannolika sätt, det sista drevet gick förbi ett pass där skytten övergett post efter rapporter om att folk visade ett otrevligt stort intresse för hans parkerade bil). Nåja... Drevtider 27, 34, 37 minuter. Snitthastighet på dreven knappt 10 km/h, den här killen är spårnoga. Kraftfullt drev som inte går så fort! Hörbarhet 1500 meter på skallet i tisdags, cirka 60 skall per minut vid upptag och 30-40 under pågående drev. Eftersom dreven inte var spikraka kom han cirka 1,5-2 km bort innan han kommer på att "åh fan, jag är ju en wachtel... jag ska ju jaga med förarkontakt". Återgång i egna spår (OK, han genade på ett ställe)... men jag hjälpte honom på traven i återgångarna med uppmuntrande hornstötar och pip i pejlhalsbandet. Riktigt roligt detta: det var ungefär samma hastighet vid återgång som vid drev, nu börjar den här killen verkligen VILJA samarbeta med husse. Det ska bli roligt att se hur han utvecklas med drevtiderna. Idag tycker jag att han verkar KRYMPA drevtiderna, han har fått större beslutsamhet i sina återgångar. Det är inget promenerande tillbaka, han vill tillbaka till husse. Vi får hoppas att det fortsätter. Hur som helst, jag är SÅ nöjd med honom så här långt. Det här är en hårt arbetande hund. En skogshund. Det är inte någon liten rådjursskrämma 😉 som man föser av en åkerö med. Jag törs lova att han jagar under ALLA förutsättningar. Mycket vilja och beslutsamhet i den jycken. En del kanske tycker att drevtiderna är för långa för småmarker, men det är ju bara att tänka efter... Om man har ett bra drev i timmen under en jaktdag vill jag påstå att den jaktdagen är en bra jaktdag för samtliga jägare jag känner. Och det är ju passkyttarna som ska stoppa drevet genom att fälla viltet, hur svårt kan det vara? Vad ska man annars ha dem till? 😁
 8. 2 points
  Man kan ställa sig upp och jämte bänken, sitta på huk, använda skjutkäpp mm. Finns massa olika sätt och träna mer än i skjutbänk! Ser ju olika ut på olika banor men man borde kunna stå rakt framför skjutbänken om inga andra möjligheter finns!
 9. 2 points
  Då tillfaller även kött från älg Dig. Med risk för att du blir av med jakten till nästa år är det ju bara att påpeka det till din markägare.
 10. 2 points
  Ett 7,2Ah timmars brukar passa fint.. Art-nr: 80-410 på Biltema, 239kr.
 11. 2 points
  Använder Lapua Mega, och använde Norma Alaska förr. Båda fungerar mycket bra i min 6,5a
 12. 2 points
  Ca 1 dm blötsnö och i drivor ännu mer som gjorde att man fick parkera bilen ca 800 m från passet så att man fick sig en härlig morgonpromenad i snöstormen och ännu mer snö kommer det i skrivande stund o -0,7. Snön ligger i vågrätt läge. 7 man varav 3 hundförare ställde upp men älgarna blev kvar i skogen.
 13. 2 points
  Jag skulle absolut inte säga att jag är någon expert i ämnet, men såhär har jag gjort i brist på sårsnö med en del framgång: Jag har plockat fram kartan och letat efter teoretiskt lämpliga placeringar, smala passager av skog mellan hyggen, mossar, åkrar och vatten, och intill väg så att det är lätt att ta sig dit. Sen har jag satt ut fällan och betat in dem redan under sensommaren, märker jag inte att det går i något på några veckor flyttar jag till ett nytt ställe. När säsongen sen börjar har man förhoppningsvis fällorna på rätt ställen. Har det väl börjat gå mård i fällorna kan de sitta kvar år efter år så länge det inte inträffar några större förändringar, ny hyggen eller så.
 14. 2 points
 15. 2 points
  Grogg + Dremmel + kolv brukar sällan vara en asbra idé
 16. 2 points
  Min stöter svinkort! Sätter bara fart på djur. MEN fruktansvärt stor lust att göra just det!! Kör riktigt kort i skog, längre på fält, så min slutsats (som kan komma att revideras i takt med att vi jagar) är att det i huvudsak är på syn hon jagar. Skjutet älg, rådjur, fasan och gräsand som hon jobbat fram hittills. I år har hon stått för två tjädrar, stött ett gäng rådjur, skällt på en älg!!!, och varit efter bäver. Om uttrycket schweizisk armékniv funkat för en hund så är hon just det! Inte bra på nåt, men jävligt praktisk ibland. p.
 17. 2 points
  Sannolikt en ny istid MEN, betalar jag har jag samtidigt accepterat tingens ordning och då kommer inget att ändras och jag personligen kommer att må dåligt... 🙂 Nåja, som genom ett under har nu min originallicens dykt upp! 🖕
 18. 2 points
  qvarnhill

  TAX

  Var med som hundförare på en lite större jakt idag, hade hoppats på lite sköna rådrev nu när vi jagade utan staket... Dröm å glöm! Taxen hittade självklart på en kronhjort som buktade lika bra som ett australiskt roadtrain! Påminde mycket om mina minnen av dreverjakt i öppen terräng efter fälthare... Rakt fram i flera hundra meter och sedan vinkelräta "svängar". Fick åka till dagens första såt och hämta hunn, dryga två kilometer bort där hjorten ruttnat på ettermyran som roade sig med att skälla ståndskall. Fan, blir bra avundssjuk på alla som jagar på sörmlandsmarker, variationsrik fauna och pinnmo, ganska långt från mina normala marker, speciellt vad gäller markens beskaffenhet - lera, lera och ännu mer lera!
 19. 2 points
  Använder torpet som troférum. Första hanviltet av varje sort samt en kapitalkron och en uppstoppad räv. 🤠
 20. 1 point
  Jag måste börja med att tala om att jag är väl att betrakta som en "ruinromantiker" så texten bör läsas med det i minnet! Någon mer än jag som har reflekterat över att varenda bössa idag verkar säljas med tillbehöret dämpare. Speciellt till nya jägare? Men är inte det bra då? Nja, vill jag svara på det! Dämpare är jättebra för att dämpa ljud och mynningsflamma. Om man ser dem som rekyldämpare som de verkar ses som idag så anser jag att man går på en väldigt farlig väg. Att Handlarna talar varmt för dem föstår jag, då de ökar förtjänsten men vi som äldre jägare? Borde inte vi äldre avråda från dämpare om man inte har ett behov? Som är just ljud eller mynningsflamsdämpning? Om vi tittar på de vanliga argumenten. 1. Rekylen, detta verkar ha seglat upp på första plats. När man hör eller läser "nya" jägare. Ja rekyl är inte alltid att föredra, men om man inte klarar rekylen från en 6,5:a eller 308w så kanske skytte inte är något för dig? Man kan ju gå i drevkedja eller med hund utan att ha bössa om man vill så jakten är ju inte stängd ändå. Om vi sen jämför de ovanstående med en hagelbössa så kommer vi ganska fort framtill att måste man dämpa en mindre klass etta, att hagel bara är att glömma rekyl mässigt! 2. Mynningsflamma. Många verkar sitta på nätterna och till det är ju ljuddämparen perfekt. Speciellt om man skjuter med en för ljuddämpare bra kaliber! 3. Ljuddämpning (Hundförare). Detta ställer jag mig verkligen frågande till hoppas en vetrinär eller annan kunnig kan svara. Ljudbangen är väl fortfarande på farliga nivåer så hur mycket kommer en ljuddämpare hjälpa hunden? Att man sen "våldför" sig och gör älgpistoler av bössorna är väl också något som kan göra lite ont i själen på en "Ruinromanitker". 4. Ljuddämpning för att minska störningen av grannar m.m. Det kan man ju köpa men hur mycket hjälper det vid ett nattvak? Hur många gånger skjuts mer än ett skott och hur mycket mindre stör det? Om vi tittar lite argument emot! 1. Man täcker över ett skjutteknisk problem vilket begränsar eller kommer begränsa skytten. Om man får ont/problem med 6,5:an eller 308:an så gör man fel eller också stämmer bössan extremt dåligt. Om man gör rätt och bössan stämmer och det fortfarande påverkar skyttet så är det träning eller ge upp som gäller! En dämpare kommer maskera problemet men troligtvis kommer även den hjälpen inte räcka till sist! 2. Murphys lag. En felkälla till! Ja det är lite som kan krångla om den är rätt monterad men det händer defintivt att de orsakar problem. Lägger vi sen till ett belyst kikarsikte såååå. 3. Balans och tyngd. Kan ju även vara ett argument för om bössan är för piplätt. Men oftast behöver man kapa m.m. för att balansen skall vara någorlunda vettig. 4. Estetik. De är få bössor som blir snyggare med en termos längst fram. En del kan väl "bära" det! Men hand upp de som hade köpt en Rigby Stalker och gängat på en ljuddämpare! Nu finns det säkert en uppsjö av argument för och emot som jag har missat. Ni får gärna fylla på. Men min fråga är: Är det rätt att rekommendera Luddämpare till nya jägare? Kan det förenkla, ja men isf skulle du rekommendera ditt barn att ta Automatkörkort istället för manuell för att det förenklar? //Danielj
 21. 1 point
  Jo, det var ju liksom det som var poängen...att man inte kan köpa sig ifrån dålig skjutteknik och att utrustning i form av bössor med hög egenprecision och ljuddämpare inte heller kompenserar för det.
 22. 1 point
  För egen del är jag inte emot ljuddämpare men har inte kommit att använda det särskilt mycket själv. Det primära skälet är för jag upplever att det påverkar balansen och känslan i bössan på ett negativt sätt. Har väldigt sällan, om ens någonsin, känt på en bössa som kändes bättre med dämpare än utan. Visst, tar man baktung jäkel med sugrörspipa så visst, det blir nog bättre men det är i min värld ett undantag snarare än regeln. Enda gången jag egentligen använder ljuddämpare är när vi kör våra PRS-träningar i klubben, då är det skönt att reducera smällarna lite (även om jag kör med både proppar och kåpor). Har också tinnitus och skulle aldrig skjuta utan hörselskydd även med dämpare så att slippa kåporna blir en icke-faktor för mig. Ang. precision med eller utan dämpare har jag inte märkt någon märkbar skillnad i mitt eget skytte så för den delen ser jag inte heller någon anledning att förstöra känslan i bössan. 😁 Sen är jag också lite av samma skola som den gode PMT i denna fråga och kan se det positiva i att lära sig/kunna skjuta väl även utan rekyldämpande hjälpmedel. Sen är jag lite nördig....eller snarare tvångsmässigt fixerad om man ska vara ärlig... när det kommer till det estetiska och tycker att dämpare på en bössa i 99% av fallen är fruktansvärt fult! 😬 Då väljer jag hellre en bössa med vettig stockning och en bra bakkappa för att få bössan mer skjutbar. En bra bakkappa gör f.ö. underverk på rekylen. Men vill folk använda dämpare så ser jag inte ner på någon för det och jag ser absolut ett existensberättigande för dem. Jag har bara inte upplevt behovet själv och anser inte att de positiva egenskaperna överträffar de negativa för den jakt/skytte jag ägnar mig åt i dagsläget.
 23. 1 point
  Nä - inte negativ. Realist..... Svenska jägare är möjligen jägare i de absolut flesta fallen, men duktiga skyttar är de verkligen inte i genomsnitt! Att rekyl stör precision är det nog INGEN som ifrågasätter. Men nu är kravet vid 90% av all kuljakt knappast på den nivån att rekylen kan anses vara ett problem sett till dess påverkan på precisionen i de fallen. Sett till de normala skotthållen på gris eller älgjakt så är det inte rekylen som spökar om skytten inte rer ut skottet - det är skjuttekniken. Grejen är den att folk i gemen inte kan skjuta. Överhuvudtaget. Inte alls. Och det beror nu inte på att de är "dumma i huvudet" eller är "värdelösa idioter". De är rationella individer som anpassar sig till de krav som ställs där de ställs. Inte mer än så.... /T
 24. 1 point
 25. 1 point
  För att citera en klok farbror: Om alla svenska älgjägare gått över till 6,5x55 hade antalet skadeskjutna älgar halverats. Det räcker att stå på en normal svensk älgbana i augusti för att förstå det..... Med det sagt så håller jag med trådskaparen - det är idiotiskt på en nivå att torka sig runt munnen innan man skiter och sedan inte torka arslet efteråt att ha en dämpare för "rekylen". Kan man inte skjuta utan dämparen kan snart inte skjuta bra ens med den heller för den grunsläggande skjuttekniken är så katastrofalt obefinlig att dämparen endast kommer att hjälpa för stunden. Det räcker att stå på en normal svensk älgbana i augusti för att förstå det med.... Det enda som möjligen kan tolkas mer fientligt än att påpeka att skyttet är rätt kass är att säga att en jakthund är värdelös till dess husse. Intill dess att vi börjar ställa lite seriösa krav på skyttet inför jakten kommer "folk" att hoppas på de enkla genvägarna. Så - nej, jag ser inget som helst ljus i tunneln..... I alla fall inte så länge förbunden aktivt motarbetar vapen och skjututbildning i jägarexamen. /T
 26. 1 point
  Står i manualen, den jag hittade på nätet att det inte går/skall laddas en 007 genom USB porten, köp en batteri laddare och några lösa batterier. /C
 27. 1 point
  Jag har nedsatt hörsel (sen barnsben) med tinnitus på höger öra. Höga ljud (en skrikande ungjävel kan räcka) bättrar på sus och tut i örat... en dag som funktionär på skjutbanan utan hörselskydd blir jobbig. Ändå så har jag vägrat att skaffa ljudämpare och det har främst med den puckade vapenlagen att göra... jag vägrar lämna in och betala för en licensansökan för någonting det är lag på att ha på merparten av våra motorfordon... där är det minsann licensfritt... Jag är till och med så korkad så jag skjuter med mynningsbroms på en 6,5x55 med 140 grainskula... liiiite mindre rekyl så klart även om jag inte tycker att rekylen är jobbig på något vis... MEN... jag har lånat ut min 6,5:a till nybakade jägare på skjutbanan och dom flesta väljer att skjuta utan rekylbromsen... många upplever obehag från mynningen och den tryckvåg som slår mot hela kroppen. Jag har verkligen frågat om det känns obehagligt i axeln, kinden eller i händerna och efter lite funderande så kommer dom flesta just fram till att det obehagliga känns i bröstkorgen oavsett om dom skjuter själva eller bara står bredvid... men initialt säger alla att rekylen är läskig... vilket det ju sen inte är. Jag kommer dock köpa mig ett par dämpare den dagen lagen inte kräver mig på licenspengar till bössorna utan öppna riktmedel och till den med syntetkolv. Att spara hörseln med hjälp av hörselproppar, kåpor och dämpare när man kan anvönda det låter sunt i mina öron...
 28. 1 point
  Kort sagt så tycker väl jag att det är rätt bra med dämpare även för nya jägare. För egen del är jag inte det minsta rädd för rekylen. Tycker tvärtom att det kan vara lite skönt med en knuff ibland. Men är det så att jag skjuter bättre med mindre rekyl? Tveklöst. Blir min bössa fulare med dämpare? Antagligen. Men den är å andra sidan antagligen fulare i sin svarta syntetstock än den varit i en grade herrejösses valnöt också. Men fasen så mycket mer oöm och praktisk för mig att hantera. Sen att man behöver att lära sig att skjuta är egentligen en annan diskussion. Det behöver alla och de flesta av oss övar alldeles för lite egentligen. Men det har för egen del inte med att jag har en dämpare på bössan att göra utan har helt andra orsaker.
 29. 1 point
 30. 1 point
  Ja, det är vitt och fint ute i skogen nu!
 31. 1 point
  Glömde ju skippa dämpare, fixa kolven så slipper hon en extra pipvikt. 308W kan alla skjuta odämpat! Blivit någon "fluga" med dämpare på alla vapen idag! Vilket om hon är på en budget bara drar ner kvaliteten på paketet och dessutom en sak till som kan strula! //Danielj
 32. 1 point
  Kaliberkoordinering utifrån vad ngn annan i familjen har är lika begåvat som att torka sig innan man skiter..... Sannolikheten att samma patron ska trivas i två olika pipor är liksom feltänkt från början..... Med det sagt - kör studsaren i 6,5x55, men se till att kolven passar vilket är långt mycket enklare med trä än med plast sett till längd och skränkning. Hagel så är det kaliber 12 hur som, dels för att en kaliber 20 inte blir speciellt mycket lättare än en tolva men framförallt för att det finns ett större utbud av low recoil-patroner i kaliber 12. Därtill kostar en kaliber 20 alltid mer än en kaliber 12 så redan där skjuter ditt pristak bort den. Ditt pristak ger, som du säger, vid handen att det bara är begagnat som kan komma på tal, turkskiten ska ni inte titta åt då det som regel bara blir mer problem än hon förtjänar - i synnerhet om de köps beggade. Sedan om man kan hitta så mycket kul under 5000 spänn är måhända en annan femma, men blocket ska här inte underskattas. givet prisiden så skulle jag säga att ni lite "får ta vad ni kan finna" och inte vara allt för petiga. Dock hennes förutsättningar ger dock att just en specifik vapentyp som i dag anses stolligt obsolet förmodligen passar henne som en handske - en gammal trappbössa med öppna choker och 60-65 cm pipor. Dessa brukar annars ses som osäljbara i dessa tidevarv där folk tycks tro att en lerduva inte kan krossas med kortare pipor än 76cm och en 3/4 portad extendedchoke. Det kan de visst..... Därtill är 67-65 cm pipor vid 160 cm över mark ungefär samma sak som 76-81 vid 190 över mark.... Det handlar inte om piplängden i sig utan relationen kropp-vapen. Så tråla blocket efter en gammal trappbössa, köp hem en japansåg och lite trälim. Min dotter som är 14 (en tvärhand hög och spenslig som en mycket mager vildkanin) skjuter numera med en liten B25 A1 Game gun med 67cm pipor även om den fortfarande är aningen för stor och tung för henne. Men det börjar ta sig. Den hittade jag på blocket för 4000:-. Men det viktigaste av allt - BYGG OM KOLVARNA SÅ DE PASSAR HENNE!!!!!! /T
 33. 1 point
  Om inte de uppenbara skruvarna är lösa så hade jag nog börjat med att testa ett annat sikte. Min allroundbössa reagerar inte ett märkbart dugg på skit.
 34. 1 point
  Härom veckan vart det säljakt. En heldag i Bohuslän. Vi for ut vid 8-tiden på ett kav lugnt västerhav. Efter trekvart kom vi till första platsen där jag sattes i land på en kobbe, halvannan timme senare tittade en säl upp bortom bojen. Hållet var drygt men min spotter uppmanade mig att skjuta ändå. Close but no cigar. Nära men ändock bom, kände att 150-180 på ett sälhuvud med min fasta 6-a kanske var väl optimistiskt. Vi fortsatte. En ny kobbe. Såg säl men ingen som var intresserad nog av oss så vi flyttade vidare. Där dök det upp en säl till, och ännu en bom på lite för långt håll, närmare 200 m. Sådant gör ju att man börjar förlora tron på sig själv. Enda positiva är att det är lätt att se bomskott i vatten.... Nåja. Vi fortsatte nedåt i kustbandet och passerade stugan hustrun äger med sina systrar. Efter en stund såg vi en säl ligga på en sten bredvid några kobbar där vi hade jakträtt. Vi smög fram med båten och jag gled iland. Kravlade i måsskiten för att komma i läge bara för att konstatera att sälen dolds av en annan kobbe. Kravlade bakåt och postade om några meter åt vänster. Nu hade jag rent håll och frågan dök upp i huvudet. Skulle jag satsa på ett huudskott eller något annat? Med v-max finns det alternativ. Jag bestämde mig för "stickhålet" i halsgropen. Kände att det fanns lite felmarginal där eftersom sälen låg så fint på sidan. Kramade in avtryckaren och sälen stelnade till, rullade sakta sakta ett halvt varv bakåt och gled av stenen. Där blev den liggande. Jag klev i båten och vi åkte och hämtade sälen, en årsunge från i våras. Vi for fram till en annan kobbe intill för att sträcka lite på benen och vänta ut ytterligare sälar. Efter lite samkväm dök det mycket riktigt upp en säl en bit bort. Jag lade mig till rätta och kramade åter avtryckaren efter att ha hittat sälen i hårkorset. Inget plask denna gång, sälen stendog och vattnet färgades raskt rött. Full gas och båtföraren for till skottplatsen. Sökte runt med kroken men sälen hade sjunkit. Detta precis där strömmen är som starkast och djupet tog vid, ekolodet sade 12 m och snabbt djupnande. Vi lämnade den åt krabborna och nöjde oss med den andra. Därefter kaffe och hemfärd. Dagens lärdom 1: jag behöver lite bättre förstoring än min (iofs väldigt trevliga och skarpa) fasta 6-a (Zeiss, 80-talare). Dagens lärdom 2: Det är svårt med mål i dyningar. Dagens lärdom 3: säljakt är väldigt roligt.
 35. 1 point
  Har kört Oryx, Alaska, Mega och PPC i 6.5x55 på gris. Oryx gillade jag aldrig, överlägset längst flyktsträckor med den. Mega och Alaska är hugget som stucket, de gör jobbet väl båda två.
 36. 1 point
  Största vildsvinet skjutet i Sverige med 6,5x55, såvida ingen lyckats med bravaden, var ammunition laddad med 140 grains ballistic tip. Finns en tråd här på forumet.. en rejäl gris var det.
 37. 1 point
  Därför hyllas jaktbrottsåtalade Karl Hedin av vargmotståndare - DN.SE.pdf Sprid artikeln vidare!
 38. 1 point
 39. 1 point
  Gör som Tecno säger eller köp en vettig laddare för 18650-batterier samt några extra batterier när du är i gång. Drar betydligt mer ström än det står i manualen. Bra laddare Bra batteri
 40. 1 point
  Testar. Stoppade i den nyss. Ville gå ut och mixtra igång den i mörkret och testa lite hur den funkar.
 41. 1 point
  Skakig kanske så en grogg *kanske* hjälper = för många 'stjälper'
 42. 1 point
  Frun har en T3 Light. Den sköt inge vidare. Inte ens med Sako Hammerhead 11,7 som tavlan från fabriken i Finland var skjuten med. Efter att ha ha fått tag i en donator kolv så åkte dremmeln fram efter ett par groggar. Nu skjuter den.
 43. 1 point
  Nu så. Slidorna är sydda och klara. Redo för leverans. 🙂
 44. 1 point
  Det ska väl funka med den 😊
 45. 1 point
  Bygeln är min promenadpåk och den som ofta får följa med vid smygjakt när det viktigaste är frisk luft och att ha ett riktigt trevligt och behändigt vapen i näven, och inte att kunna skjuta den där bocken på 150 meter. 30 w.cf är trevlig och behaglig att skjuta med. Fällbar diopter på tangen är väldigt behändigt.
 46. 1 point
 47. 1 point
  Stora är min huggare, den andra är en köpes strömeng.
 48. 1 point
  Lite slipning och polering av kanten när skinnet är helt torrt så får jag fundera hur jag ska ordna en hängare till bältet. I värsta fall efter jakten när det blir vinter får jag sy en ny om det inte blir bra.
 49. 1 point
  en variant är att ha sargen lös, sittandes i en skruv med jack så att man när man lämnar tornet lämnar den öppen och sedan stänger när man gått upp. Men lite överkurs är det ju
 50. 1 point
  Dansken

  TAX

  Dom har inte: hårinpackning, huvudvärk, papillotter, ont i ryggen, mens, ömmande fötter, snarkar..... "Alternativet" pruttar också och snor runt i sängen, rapar rött vin och mentol cigaretter- men slutar oftast slicka på genitalier när har gift sig med dom
This leaderboard is set to Stockholm/GMT+02:00
×
×
 • Create New...