Jump to content
https://www.Reservdelar24.SE


  • Similar Content

    • Östlaika21
      By Östlaika21
      Hej! Behöver tips och råd. Har en östlaika på ca 7 månader som ska bli en gris/älg hund men mest gris. Den har träffat båda döda grisar och älgar. Jag är lite orolig när det gäller söket, lägger jag ett spår på 100m så far den iväg direkt och går på spåret till den hittar klövern.
      Men när jag släpper den normalt (skogsträning) och att jag vet att det inte finns några djur på marken så söker den bara ca max 45m och vill gärna kolla att på mig. Jag vill ha hjälp med hur jag ska få längre sök på hunden. 
    • Kasykas
      By Kasykas
      Tjena! 
      Har tanken att försöka bygga ett vilthägn! Men tycker länstyrelsen har så dålig information gällande arealer och direkta krav. Känns mer som att de bara vill att man ska komma på något, sen betala och försöka få det godkänt. 
      Så istället för att kasta 6k i sjön så frågar jag lite här om någon har erfarenhet inom det hela. Storlekskrav? KVM per djur? hantering av sjuka/skadade djur? hur löser man det bäst. Skiljer sig rena vildsvin och tam/vildsvins korsningar något? Länstyrelsen skriver ut att det e krav på tillstånd på korsningar, så kom inte o säg att om man har en viss % tamsvin inblandat så behövs inga tillstånd. Om ni nu inte kan bevisa det såklart. 
       
      Sen är la tanken att det ska användas till att träna hundar, blir det helt andra krav då? 
    • redtop
      By redtop
      Nu kommer rapporter om att man funnit att vildsvinskött kan ha höga halter av radioaktivt Cesium 137. I och med att vildsvinen bökar upp marken och nu har spridit sig till de områden som drabbades värst av nedfallet från Tjernobylolyckan, blir frågan om Cesiumhalter i viltkött aktuell igen.
      Är det någon som skickat vildsvinskött för mätning? Skriv gärna här var ni skjutit vildsvinet och vad ni fått för mätresultat.
      https://svenskjakt.se/start/nyhet/skyhoga-cesiumhalter-vildsvin-oroar/
    • JaktOscar
      By JaktOscar
      Jag bor i västra Götaland och ska träna en kompis hund på vildsvin. Är det någon som vet ett bra vildsvinshägn? 
      Han tyckte det var lite dyrt på almunge och ekonomin är inte den bästa så att lägga 1000kr på det var inte optimalt för honom. 
      Vet ni något ganska billigt vildsvinshägn? Behöver inte ingå mycket i träningen bara att man får hålla på en timme med en gris. 
      Tack! Skitjakt!
       
    • Danco
      By Danco
      Söker arrende i Skåne +/- 1timme från Malmö.. 
      Storlek på mark spelar ingen roll, allt är av intresse!
      Vi är ett jaktlag på 4st som nu söker mark att få arrendera.
      Vi är alla 4 mycket intresserade av jakt, mark och viltvård.
      personlig presentation tycker jag vi tar på telefon eller när vi träffas. 
      Hör av dig på Dancojakt@hotmail.com så byter vi Nr, Så berättar jag gärna mer om oss!
https://www.AUTOdoc.SE
Sign in to follow this  
Alexx

Vildsvin och hantering

Recommended Posts

Alexx

Hej,

Jag är ny jägare och har läst en del om jakt givetvis men även hängmörning och de positiva egenskaperna med det enl svenska källor. Har även förstått att det rekommenderas minst 40 dygnsgrader och att köttet inte ska bli kallare än 10 grader de första 10 timmarna för då blir deg oätbart (?)

Jag har youtubat en hel del ang slakt, styckning mm för att lära mig. Framförallt vildsvin.

Jag har inte sett något klipp där amerikaner hängmörar köttet däremot så verkar de skjuta, passa, stycka mm på plats och direkt lägga köttet i kylbox fylld med is. Det är kanaler med hundratusentals/miljontals följare.

1. Är det en svensk grej att hängmöra vildsvin? 

2. Hängmörar ni som läser detta vildsvin?

3. Finns det några som kör den amerikanska metoden dvs passa, flå, stycka i skogen och direlt lägga på is?

4. Hur blir köttet om man inte hängmörar?

Väldigt tacksam för svar. (God Jul)

Referens klipp:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
nuke

Sett till hur Ramsey behandlar kött i andra program jag sett så gör han sig klart bättre som kock än styckare.

I övrigt så går det säkert att äta köttet direkt utan att det fått hänga eller bara likstelheten släppt men det beror på vad man ska laga för maträtt. Min mor fick lära sig av min mormor att allt kött ska genomstekas och sedan skäras i tunna skivor och serveras med stora mängder brunsås. Då kvittar det nog i princip vad du gjort med köttet innan, det är ingen större kulinarisk upplevelse.....

/M

Share this post


Link to post
Share on other sites
Holz
1 hour ago Alexx sa:

Hej,

Jag är ny jägare och har läst en del om jakt givetvis men även hängmörning och de positiva egenskaperna med det enl svenska källor. Har även förstått att det rekommenderas minst 40 dygnsgrader och att köttet inte ska bli kallare än 10 grader de första 10 timmarna för då blir deg oätbart (?)

Jag har youtubat en hel del ang slakt, styckning mm för att lära mig. Framförallt vildsvin.

Jag har inte sett något klipp där amerikaner hängmörar köttet däremot så verkar de skjuta, passa, stycka mm på plats och direkt lägga köttet i kylbox fylld med is. Det är kanaler med hundratusentals/miljontals följare.

1. Är det en svensk grej att hängmöra vildsvin? 

2. Hängmörar ni som läser detta vildsvin?

3. Finns det några som kör den amerikanska metoden dvs passa, flå, stycka i skogen och direlt lägga på is?

4. Hur blir köttet om man inte hängmörar?

Väldigt tacksam för svar. (God Jul)

Anledningen till att du inte vill kyla ner kroppen för snabbt (under 10 grader första dygnet) är för att undvika kylsammandragning vilket i princip gör att mörningsprocessen aldrig kommer igång pch köttet blir torrt och segt.  Däremot ska det vara möjligt att tillaga köttet direkt (i.e. innan likstelheten inträffar) med gott resultat.

1 & 2: Vet ej. Vad jag hört från vissa håll så hävdas att vildsvin inte behöver hängas särskilt länge utan att resultatet påverkas. Har dock inte testat själv och personligen får de gärna hänga ett tag.

3: Aldrig hört talas om här i Sverige.

4: Som det kött du normalt köper i butiken.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
mdef

1) Vet ej - men det verkar som du säger vara vanligt med iskistor. 

2) Ja. Mindre (typ, under 40-45kg) grisar upplever inte jag någon skillnad på oavsett hängning. De får styckas när det passar tidsmässigt, helt enkelt. Har en ombyggd kyl, så kan hålla temperaturen jämn och på en bra nivå. Är ett djur stökigt skjutet (läs: bukad) hänger jag inte länge heller. Har faktiskt aldrig haft en riktigt stor bukad att ta hand om - där skulle jag nog grovstycka och kylmöra delarna ett tag innan frysen. 

3) Nupp. Jag hänger gärna med skinn på. Åter, lite beroende på hur det är skjutet. 

4) Jag har aldrig haft riktigt dåligt kött även när jag inte kunnat eller velat hänga länge av olika anledningar. Men ett djur som har hängt tycker jag blir mörare och trevligare i köttet. Och faktiskt snäppet enklare att stycka. 



 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Alexx
På 2017-12-24 at 01:19 mdef sa:

1) Vet ej - men det verkar som du säger vara vanligt med iskistor. 

2) Ja. Mindre (typ, under 40-45kg) grisar upplever inte jag någon skillnad på oavsett hängning. De får styckas när det passar tidsmässigt, helt enkelt. Har en ombyggd kyl, så kan hålla temperaturen jämn och på en bra nivå. Är ett djur stökigt skjutet (läs: bukad) hänger jag inte länge heller. Har faktiskt aldrig haft en riktigt stor bukad att ta hand om - där skulle jag nog grovstycka och kylmöra delarna ett tag innan frysen. 

3) Nupp. Jag hänger gärna med skinn på. Åter, lite beroende på hur det är skjutet. 

4) Jag har aldrig haft riktigt dåligt kött även när jag inte kunnat eller velat hänga länge av olika anledningar. Men ett djur som har hängt tycker jag blir mörare och trevligare i köttet. Och faktiskt snäppet enklare att stycka. 



 

Hej,

Tack för återkoppling. Ska ge det ett försök, stycka och frysa in en del direkt och hängmöra en annan del på samma djur så får vi se, blindprov 😊

Ha det

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Alexx
På 2017-12-23 at 20:17 Holz sa:

Anledningen till att du inte vill kyla ner kroppen för snabbt (under 10 grader första dygnet) är för att undvika kylsammandragning vilket i princip gör att mörningsprocessen aldrig kommer igång pch köttet blir torrt och segt.  Däremot ska det vara möjligt att tillaga köttet direkt (i.e. innan likstelheten inträffar) med gott resultat.

1 & 2: Vet ej. Vad jag hört från vissa håll så hävdas att vildsvin inte behöver hängas särskilt länge utan att resultatet påverkas. Har dock inte testat själv och personligen får de gärna hänga ett tag.

3: Aldrig hört talas om här i Sverige.

4: Som det kött du normalt köper i butiken.

 

 

Tack för svar.

Ha det

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...