Jump to content
https://www.Reservdelar24.SE
https://www.AUTOdoc.SE


Jämta

Tillvaratagandet av troféer

Recommended Posts

WestCoast

Sköt min första gris för några veckor sedan en galt men inga stora betar att skryta med direkt. Men det hade vart kul att spara hela skallen av första grisen. Ligger nu fryst och funderar på att ta fram och börja låta den koka skrapa koka skrapa eventuellt blåsa av med högtryckstvätt torka och slutligen pensla med väteperoxid x antal gånger.

Min första bocktrofé gjorde jag samma sak med och den blev mycket bra för att vara min första.

Vad tänka på med kok av hel skalle av vildsvin?

Lägg den i vatten ett dygn eller så så blodet dras ut. Byt vid behov

Punktera ögon och dra en skruvmejsel runt i hjärnan. Sätt en vattenslang i och spola ur resterna. Flå den oxå först. Koka med diskmedel länge men inte kraftigt. Skrapa rent allt eftersom och när allt är rent så lägg den i väteperoxid bad så den blir vit även in i små hål osv. ..

Share this post


Link to post
Share on other sites
Felicia Nilsson

Tänkte kolla med er om någon vet om det är något annorlunda som man bör tänka på när man har frysttorkade kranier? Vill snygga till mina 2 highland cattle skallar men är lite orolig att jag inte kommer få bort allt.  :wallbash:

Share this post


Link to post
Share on other sites
WestCoast

Tänkte kolla med er om någon vet om det är något annorlunda som man bör tänka på när man har frysttorkade kranier? Vill snygga till mina 2 highland cattle skallar men är lite orolig att jag inte kommer få bort allt. :wallbash:

Tina och Lägg i blöt och innan du kokar så skall det vara ok

Skickas från min iPhone via Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
daavviid

Min första rådjurs trofé med hel skalle.

Blev riktigt bra :)

post-5306-0-66366700-1410432279_thumb.jp

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
lsjonsson

Fina betar Qvarnhill! :smile:

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
hs_merkel

Om man ska koka en dovskalle ska man ha skinnet kvar under kokning? Har läst de någon stans?

Tänkte flå av under ögongloben på båda sidorna och såga så man får något att gå efter.

Sen ställa skallen och såga.

Sen snitta öronen.

Sen ner i sjudande vatten med salt i.

 

S. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
WestCoast

Jag flår hela skallen utom just runt hornen innan så man ser var man skall lägga snittet. Lägg sedan den i vatten för att dra ut blodet ett dygn med vattenbyte

Använd inte salt men vanich/vit tvättmedel

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
WestCoast

Tänk på att dov har sköra horn samt sämre ligament så koka försiktigt.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Joj0

Dom flesta (alla?) verkar koka de avsågade käkarna från vildsvin för att få ut betarna. Är det någon som har erfarenhet av att bara låta skallen/käkarna ligga osågade i en hink vatten för att kort och gott ruttna ut betarna?

Share this post


Link to post
Share on other sites
qvarnhill

Dom flesta (alla?) verkar koka de avsågade käkarna från vildsvin för att få ut betarna. Är det någon som har erfarenhet av att bara låta skallen/käkarna ligga osågade i en hink vatten för att kort och gott ruttna ut betarna?

Ingen erfarenhet men något säger mig att det är en väldigt, väldigt dålig metod! Underbetarna är ibland lövtunna i botten så jag gissar att de knappast klarar en föruttnelseprocess särskilt bra.

 

Blir ju verkligen nyfiken på exakt varför du inte har lust att koka käkarna!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Joj0

Ingen erfarenhet men något säger mig att det är en väldigt, väldigt dålig metod! Underbetarna är ibland lövtunna i botten så jag gissar att de knappast klarar en föruttnelseprocess särskilt bra.

 

Blir ju verkligen nyfiken på exakt varför du inte har lust att koka käkarna!

Det är min första gris och inga vidare betar att hänga på väggen, så tanken slog mej att spara hela skallen som trofee, utan att då såga i käkarna såklart.

Alternativet är väl kanske att hitta en stor gryta att koka hela skallen i, men frågan var delvis då om man kan få ut beten utan att såga i käken?

Share this post


Link to post
Share on other sites
faxe

Jag tycker att du ska prova att låta betarna ruttna fram. Och sen ska du berätta för oss har hur det luktade och hur trevligt det var att få fram betarna :cool::wink:.

Alltid kul med experiment :yes: .

Det blir nog svårt att få ur betarna utan att skada käkarna.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Joj0

Jag tycker att du ska prova att låta betarna ruttna fram. Och sen ska du berätta för oss har hur det luktade och hur trevligt det var att få fram betarna :cool::wink:.

Alltid kul med experiment :yes: .

Det blir nog svårt att få ur betarna utan att skada käkarna.

Tss, klarar jag koka en rutten rävskalle, ta matlagningspaus, och sedan fortsätta koka/skava på skallen, så klarar jag nog av det här.

Men men, får väl ge det någon dag och se om någon före mej har lyckats få ut betarna utan att skada käkarna, annars gör jag som alla andra.

Share this post


Link to post
Share on other sites
qvarnhill

Koka hela skallen du, det går för det mesta att få ut betarna utan att göra åverkan på käken. Sen är det bara att göra rent betarna, återfylla dem med paraffin och sätta tillbaka dom, det borde funka!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Edsvalla

Har jag inte skjutit något med en trofé så har jag heller inget på väggen! Jo på pä jag har en svensk hare som är uppstoppad, men den har farfar skjutit och stoppat upp så det klassar jag som helt ok!!

Skulle nog kunna tänka mig och köpa någon fågel och hänga på väggen längre fram med, men horn och betar får man fixa själv. Annars blir jag utan såna vägg prydnader!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Joj0

Koka hela skallen du, det går för det mesta att få ut betarna utan att göra åverkan på käken. Sen är det bara att göra rent betarna, återfylla dem med paraffin och sätta tillbaka dom, det borde funka!

Betarna var för tjocka i nedkant, så det gick helt enkelt inte att få loss utan att ta sönder runtom.

Hur länge låter ni dom torka. Har läst allt mellan 2 timmar till två dygn

Share this post


Link to post
Share on other sites
WestCoast

Betarna var för tjocka i nedkant, så det gick helt enkelt inte att få loss utan att ta sönder runtom.

Hur länge låter ni dom torka. Har läst allt mellan 2 timmar till två dygn

Jag kokar inte utan mer sjuder. Kokar man för kraftigt kan det ibland skada mer

Share this post


Link to post
Share on other sites
qvarnhill

Betarna var för tjocka i nedkant, så det gick helt enkelt inte att få loss utan att ta sönder runtom.

Hur länge låter ni dom torka. Har läst allt mellan 2 timmar till två dygn

Brukar det låta torka över natten!

 

Bra med rejält tjocka/breda betar, det är där poängen finns att hämta!

Share this post


Link to post
Share on other sites
daavviid

.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ijahman

Jag har gjort ganska många skallar. Mest rå och älg.

Dock så har jag sågat alla hittills och inte haft problemet jag nu tänker fråga om.

Hur får ni ut all "vävnad" ur en hel skalle?

 

Hjärnan är inga problem. Det har jag fixat tidigare då jag velat haft mer skallben kvar.

Men allt som sitter inne i nosen?? Alla "flänsar" och göttgött?

Det är ju till och med pillrigt att få bort när skallen är sågad.

 

Hur gör ni?

 

Med vänlig hälsning John

Share this post


Link to post
Share on other sites
otterdalen

Näbbtång, kniv, liten skruvmejsel och en rejäl portion tålamod...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ijahman

Hmm....

Det känns nästan omöjligt att få ut allt på det sättet.

Man får väl låta en del sitta kvar och torka ner med tiden.

Share this post


Link to post
Share on other sites
otterdalen

Fuskar även med en industrihögtryckstvätt...

140 gradigt vatten på rätt ställe tar med det mesta.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
lsjonsson

Fuskar även med en industrihögtryckstvätt...

140 gradigt vatten på rätt ställe tar med det mesta.

 

Haha!

Ja, det gör det verkligen! Kliniskt rent. :thumbsup:

Vi hade en gammal ånghögtryckstvätt på Husqvarna AB när jag jobbade där o tvättade truckar med innan rep. men jädrans vad rena dom blev,

Fanns inte ett uns fett kvar i några leder. :biggrin: Efter några år så fick vi skrota den tyvärr när vi inte fick tag på reservdelar. :sad:

Den vågade vi inte tvätta bilar med för då hade färgen blivit blek. :thumbsup:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...