Jump to content
https://www.Reservdelar24.SE


https://www.AUTOdoc.SE
www.anglavakter.com


Sign in to follow this  
MarkusR

Svampplockning

Recommended Posts

lsjonsson
Snart börjar säsongen igen..... :)

Det har förhoppningsvis kommit regn nu i norra Halland o om det blir lite värme på det borde dom första "gula" dyka upp runt midsommar.

Klar favorit är nystekt duvbröst med kantareller i grädd o rödvinssås på rostdbrödmacka. Allt tillsammans med ett glas Pinotage.

Kan det bli bättre? <_<

Ja, det är väl snart dags att gå ut och leta efter murklor! :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jämta
Ja, det är väl snart dags att gå ut och leta efter murklor! <_<

Här är murkelsäsongen i full fart = murklor plockade och förvällda 3 ggr och infrysta.

Share this post


Link to post
Share on other sites
lsjonsson
Här är murkelsäsongen i full fart = murklor plockade och förvällda 3 ggr och infrysta.

Hm! Snön har nyss försvunnit här uppe! Visserligen finns den kvar på sina ställen ännu. <_<

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jämta
Hm! Snön har nyss försvunnit här uppe! Visserligen finns den kvar på sina ställen ännu. <_<

:D Här är det musöron på björkarna, gräset gror och svalorna har börjat flyga runt lagårn :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
lsjonsson
:lol: Här är det musöron på björkarna, gräset gror och svalorna har börjat flyga runt lagårn :mellow:

Jag hör att man ligger lite efter ännu, men å andra sidan så är det ljusa kvällar och nätter nu så det sätter väl fart hos oss också. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
44Magnum
Här är murkelsäsongen i full fart = murklor plockade och förvällda 3 ggr och infrysta.

Hur är det nu egentligen med murklor?

Visst, en underbar delikatess :wub: men

"Några murklor är ätliga, men bland annat stenmurkla som är känd som en delikatess är egentligen giftig, och Livsmedelsverket avråder från att äta den, även efter torkning och förvällning"

Eller det blir som med vikingarna o deras flugsvamp,

man vänjer sig :wacko:

Share this post


Link to post
Share on other sites
lsjonsson
Hur är det nu egentligen med murklor?

Visst, en underbar delikatess :wub: men

"Några murklor är ätliga, men bland annat stenmurkla som är känd som en delikatess är egentligen giftig, och Livsmedelsverket avråder från att äta den, även efter torkning och förvällning"

Eller det blir som med vikingarna o deras flugsvamp,

man vänjer sig :wacko:

Det finns ju biskopsmössa/hattmurkla också! http://sv.wikipedia.org/wiki/Brun_hattmurkla

:)

Share this post


Link to post
Share on other sites
lsjonsson
Hmmm, jag håller mig nog till post-3712-1241958771_thumb.jpg

då vet man ju varför det är som det är :wacko:

Den är fin att äta! Du kan ju sälja till restuarangen annars och tjäna en hacka. :wub:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest newborn

Har plockat e första kantarellerna idag , så nu blir det en rostad fralla med frästa kantareller .

Ett tips från Öst . I polen , de baltiska staterna , ukraina och Ryssland är det väldigt vanligt att lägga in svamp i ättika med rödlök och dillfrön osv . lite lika en vanlig sillinläggning . Karl Johan , kantareller , soppar och champinioner sälj på detta sätt i affären . lite olika inläggningar . Ett hållbart sätt att förvara överskottet .

Prova till en älgstek eller annat vilt , jättegott .

Share this post


Link to post
Share on other sites
44Magnum

Så, då börjar det bli lite gult här o där i skogarna i nordöstra Halland.

Skogens Gula Guld är här med andra ord.

Nu väntar vi bara på att lämpligt tillbehör skall nedläggas så att det blir

en god middag.

Fram tills dess så får det bli stuvning på en rostabrömacka o lite rött vin ;)

post-3712-1248009499_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
JohanMedË

attans, vi har bara ett Karl-Johan-ställe, letar febrilt efter en hemligt bra kantarellskog här i Skåne oxå.

Någon som kan tipsa om ett??

Får väl ut i blandskogarna och leta guld, kul för er hallänningar att det kommit redan :ph34r:

/j

Share this post


Link to post
Share on other sites
Maichel

var ute en vända i helgen som gick vilket var både en besvikelse och en succé. Någon har snokat reda på mitt formidabla kantarellställe varför där var nerlusat med svampplockare. Dock fick jag med mig cirka 10 liter prima kantareller hem :lol:

Höll på i tre timmar att rensa bort löv, sniglar, och andra mindre smaskiga saker. Blev en laddning färskstuvade kantareller på rostat bondbröd med knaperstekt bacon att runda av med. Makalöst gott. Behöll ca 4 liter som färskvara, resten torkas för att användas vid senare tillfälle.

Kantarellsoppa med en skvätt smaskig Cognac i står på menyn ikväll. Tror det blir ett bra svampår i år. Iallafall vad jag sett här nere i skåne.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dunderklumpen
Båda kantarellsorterna torkas, övriga skivas upp och stoppas i frysen *mums*

:lol: Är verkligen fryst svamp gott?

Share this post


Link to post
Share on other sites
zorox

jag hittar aldrig dom där riktigt fina kantarellställena <_< vilken årstid och och vilken teräng är bäst?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Maichel

Lövskog generellt. Bäst resultat har jag fått i bokskogarna här nere i skåne. Fast letar man så finner man även inne bland tall och enstaka granar. Leta gärna efter stället med lite glesare skog. Där i gläntorna brukar man kunna hitta dem.

Å andra sidan så hittade vi nere i vitmossa vid senaste trippen till skogs. På en gammal banvall utan någon som helst trädvegetation i närheten. Mossan buktade uppåt lite mysko och jag är lite nyfiken av mig så jag lyfte på mossan och där stod riktigt rejäla svampar och väntade på mig. Vi lyfte på en hel del mossa och där var riktigt fint med svamp.

Ut och leta, så skall du finna.

Lycka till!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jämta
:P Är verkligen fryst svamp gott?

Nej givetvis bara luras jag och i själva verket smakar det rena döden i kubik ;)

Som allt annat fryst, så smakar det i princip likadant upptinat och tillagat, som om du tillagar det direkt...

:P

Share this post


Link to post
Share on other sites
6.5*57r

Yihaa, fösta gula guldet funnet för min del, det blev iaf till en macka ;) .

Share this post


Link to post
Share on other sites
lsjonsson

Vi måste då få minst 10 mm regn innan det blir någon svamp här uppe. :D Det är snustorrt i jorden. :P Hittade bara 3 uttorkade kantareller. :P

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dunderklumpen
Nej givetvis bara luras jag och i själva verket smakar det rena döden i kubik ;)

Som allt annat fryst, så smakar det i princip likadant upptinat och tillagat, som om du tillagar det direkt...

:(

OK.. Annars kan kantarellerna bli lite sega efter frysning.. Har detta skett även för dig, Jämta?

Här har man då inte ens varit ut på fjället för att titta till svambeståndet eller bärtillgången, men får väl tummen ur vid ett senare tillfälle.. :P

Share this post


Link to post
Share on other sites
lsjonsson
OK.. Annars kan kantarellerna bli lite sega efter frysning..

Det har jag aldrig varit med om att svamp har blivit seg efter att ha legat i frysen! Tillaga den innan du fryser den bara så.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jämta

Just kantareller torkar jag. Är tickor och sopar som fryses mest här.

Fryser du kantarellerna råa?

Har en bekant som förväller sina kantareller innan hon fryser dem (vet inte varför) och de blir inte bra i konsistensen alls tycker jag.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dunderklumpen
Fryser du kantarellerna råa?

Har en bekant som förväller sina kantareller innan hon fryser dem (vet inte varför) och de blir inte bra i konsistensen alls tycker jag.

Njae. Mamma fryser in kantarellerna, men har för mig att hon förväller dem också innan.

Men som vanligt har jag inte en susning... :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jämta

Förväller man kantarellerna blir de ju äckliga överlag oavsett vad man sedan gör med dem enligt mig :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dunderklumpen

Så med andra ord är det fortfarande godast med smörstekta kantareller, helstekt älgfilé och en kall än en...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...