Hoppa till innehåll
https://www.Reservdelar24.SE


shamani

Baka bröd och kakor

Recommended Posts

shamani

Vi har en massa trådar om recept på mat, men inte så mycket med bakning av olika slag.

Här kan vi dela med oss av bakningens konster och experiment. :)

När jag bakar matbröd använder jag inte recept... Men till kakor gör jag det även om jag kanske ändrar lite ibland...

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser
Älgflugornas Herre

Vid bakning brukar jag alltid:

-använda kall degvätska

-minska mängden jäst

-undvika lågbudgetmjöl och prioritera mjöl med hög proteinhalt (ofta bagerimjöl säckavis via en mjölnare jag känner)

-knåda länge (10-15 minuter) och tillföra saltet mot slutet (3-5 min kvar)

-låta jäsa länge och helst kallare än rumstemperatur

Varför? Brödet blir saftigare och mindre smuligt!

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser
Älgflugornas Herre

Just det ja, jag har en stor glassbytta med torkad smulad surdeg. Den kan man lätt aktivera med lite vatten + mjöl placerad på kökspannan. Eller bara smula i lite i degen för att få den syrligare.

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser
shamani

Vid bakning brukar jag alltid:

-använda kall degvätska

-minska mängden jäst

-undvika lågbudgetmjöl och prioritera mjöl med hög proteinhalt (ofta bagerimjöl säckavis via en mjölnare jag känner)

-knåda länge (10-15 minuter) och tillföra saltet mot slutet (3-5 min kvar)

-låta jäsa länge och helst kallare än rumstemperatur

Varför? Brödet blir saftigare och mindre smuligt!

Hur hög halt proteinhalt pratar vi om?

Du använder dig enbart av färsk jäst antar jag i och med att du använder kall degvätska? Jag brukar använda torrjäst (då gör det inget om jag inte använder den inom det snaraste), funkar det att använda kall degvätska till torrjäst?

Gör du likadant vid bullbak?

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser
shamani

Idag bakar jag fyllda sockerbullar (ca40st)

Enligt receptet ska det vara:

1 pk jäst (använde jäst för söta degar)

150g smör

5 dl mjölk

1 tsk salt

1,5 dl socker

1 tsk mald kardemumma

1 ägg

15 dl vetemjöl

Man gör degen som en vanlig vetedeg...

Låt jäsa - dela sedan degen i två delar och varje del sen i 20 delar.

Kavla ut til rundlar, lägg på en klick äppelmos och vik in degen mot mitten. Lägg på plåt med skarven ner.

låt jäst ca 30 min.

Grädda mitt i ugnen 8-10 min i 225-250 grader (vanlig över -& undervärme). Pensla med smält smör och doppa i socker. Låt svalna på galler.

Funkar fint att frysa - hoppa över smör och socker, då.

Vem kan äta mest utan att slicka sig om läpparna? ;)

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser
Älgflugornas Herre

Just det ja, bloggade om just det här igår: http://lipoptena.blogspot.com/2011/01/brod.html

@Shamani: nej jag bakar inte bullar. Hög proteinhalt, tja det är väl typ 11,5% eller mer.

Köttermometern är för övrigt brödbagarens bäste vän!

(Ljust bröd klart vid 95-97 grader)

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser
shamani

Just det ja, bloggade om just det här igår: http://lipoptena.blogspot.com/2011/01/brod.html

@Shamani: nej jag bakar inte bullar. Hög proteinhalt, tja det är väl typ 11,5% eller mer.

Köttermometern är för övrigt brödbagarens bäste vän!

(Ljust bröd klart vid 95-97 grader)

Jag skrev ut den. :) Vad har du för temperatur vid mörkt bröd?

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser
Älgflugornas Herre

Jag skrev ut den. :) Vad har du för temperatur vid mörkt bröd?

96-98 enligt husguden Jan Hedh

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser
shamani

Hittade ett enkelt recept på nätet som jag testade. Det är ett bröd bakt i springform. Endast en jäsning. :)

1/2 pk jäst

1 tsk salt

2 dl mjölk

5-6 dl rågsikt

1-2 msk messmör(enligt mig..)

1 msk olivolja

Tryck ner ett bakplåtspapper i en springform (ca24 cm).

Smula jästen i en bunke, häll på den fingervarma mjölken med messmöret i och oljan.

Tillsätt saltet och mjölet i omgångar. Knåda i några minuter (jag använder maskin).

Ta ut på bakbordet. Gör en rund boll. Tryck ut och lägg i formen. Tryck ut till kanterna, nagga med en gaffel, mjöla lätt. Lägg på en bakduk och låt jäsa ca 1 timme. Sätt på ugnen på 250°, sänk till 225° när du ställer in den (mitt i ugnen). 12-15 minuter i ugnen. Lyft brödet ur formen med hjälp av papperet. Låt svalna på galler, under duk.

Mums!

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser
shamani

Bilder till ovannämnda recept.

post-1327-0-86381100-1411330182_thumb.jp

post-1327-0-30376600-1411330392_thumb.jp

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser
shamani

Någon som har något lätt,  snabbt och smidigt recept på mjukt tunnbröd? Inte sött och utan kryddor. Gärna att grädda i gjutjärnspanna... :)

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser
tecno

Hoppsan, här en tråd som jag helt har missat.

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser
shamani
5 hours ago tecno sa:

Hoppsan, här en tråd som jag helt har missat.

Inte bra, inte bra... :ohmy:

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser
tecno

En pavé på mitt sätt

 

DSC_1736.thumb.jpg.b1d0c00e3aa9d94e5256ef33997f5888.jpg

  • Like 1

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser
strävhår
6 minutes ago hobbe sa:

Eftersom jag har lite koll på bakning så kan ni alltid fråga om saker ang bakning så skall jag nog kunna svara...

Bättre du bakar och vi hämtar :yes:

  • Like 1
  • Haha 1

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser
Galne
3 minutes ago hobbe sa:

Eftersom jag har lite koll på bakning så kan ni alltid fråga om saker ang bakning så skall jag nog kunna svara...

Lite koll?? Tror du har lite mer än så, men det är är ju bara en ren spekulation från mig.. :rolleyes:

  • Thanks 1

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser
shamani
På 2018-04-08 at 16:09 tecno sa:

Dagens första bakning

DSC_1733.thumb.jpg.61ce8869a2e46c842e740c014367f0cc.jpg
 

http://www.saltakvarn.se/recept/citronbullar-med-kardemumma/

 

men mina utan kardemumma (har svårt med kryddan) och citronskal ersattes med grape

Nyfiken fråga.. Varför bytte du ut citronen mot grape? 

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser
tecno

Man tager vad man haver, lite skal och lite ur en plast citron ;)

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser
shamani
4 hours ago tecno sa:

Man tager vad man haver, lite skal och lite ur en plast citron ;)

Ah! 👍

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser
tecno

Rykande färskt från ugnen. Surdegsbröd som smakar gott.

DSC_1765.jpg

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser
Galne
32 minutes ago tecno sa:

Rykande färskt från ugnen. Surdegsbröd som smakar gott.

DSC_1765.jpg

:oHur vet du det?

Brödet är ju oskårat... :D :rolleyes:

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser
tecno

Oskårat = näedu 'Skalp Ellen' har allt gjort sitt

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser
shamani
På 2018-04-24 at 11:00 tecno sa:

Oskårat = näedu 'Skalp Ellen' har allt gjort sitt

Jag brukar använda brödkniven... Men en skalpell har jag inte tänkt på... 🤔

Dela det här inlägget


Länk till inlägget
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att lämna en kommentar

Skapa ett konto

Registrera dig för ett nytt konto i vårt samhälle. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Har du redan ett konto? Logga in här.

Logga in nu

  • Användare som läser detta    0 medlemmar

    Inga registrerade användare tittar på detta sida.

×